dimecres, 6 de maig de 2009

Hermenèutica de la cançó d'estiu, 2001 i 2002

Si no vigileu amb els mitjans de comunicació, acabareu odiant l' oprimit i estimant l'opressor” Malcolm X


Això cantava Raúl l'estiu del 2001:

PROHIBIDA
Cuando la veo me falta el aliento, el corazón me delata, será el embrujo de sus ojos negros, pero esa niña me mata. No tiene perdón por ser como es, por ser tan bonita,esa mujer.” Qui és aquest objecte de desig?
Debería estar prohibida por como mira, por su movimiento cuando camina” Moviment? Quin Moviment? Tal vegada el Moviment d'Alliberament Nacional Basc?
es que no hay en el cielo una estrella, que a su lado parezca más bella” Un estel menys bell? Tal vegada l'estel de la nostra senyera?
Debería ser delito, ese tumbao, que me tiene loco y enamorao. Debería no ser tan perfecta, porque voy a perder la cabeza” Prohibir? Què cal prohibir? A qui?
Quiero decirle y nunca me atrevo, que es que no vivo por verla cada mañana, deseo un momento cuando ella pasa me vea “ Ahà, no s’atreveix a dir allò que vol dir. I espera el moment escaient. I quin és eixe moment?
No tiene perdón por ser como es por ser tan bonita,esa mujer.” No té perdó? I quin és el crim que ha comès?
I això cantava David Civera l'estiu del 2002: 

QUE LA DETENGAN

Maldita sea la noche, en la que la conocí, ahora vivo atrapado, esa mujer no me deja vivir” A qui va conèixer? Què van pactar? En quina mena de trampa havia caigut?
Malditos sean sus ojos, sus gestos, su boca, ese beso que me desarmó, maldito sea el embrujo, que me cegó la razón.” La raó o La Razón?
Que la detengan, es una mentirosa, malvada y peligrosa, yo no la puedo controlar.” Una claríssima demanda, exigeix que les forces de l’ordre hi intervinguin. Sembla ser que els perills són molts, i molt grans. Serà la voluntat popular?
Que la detengan, me ha robado la calma, se ha llevado mi alma, y no me ha dejado na.” Una veritable amenaça per a la llei i l’ordre?
No sé que hice esa noche, el vino me traicionó, sólo buscaba el olvido, y fui a caer en su trampa de amor.” Eus ací com el narrador ens confessa que volia oblidar, superar etapes anteriors, i va acabar caient en la trampa.
Ahora maldigo esa noche, al deseo, al destino que a ella me quiso llevar, ya no me quedan más lágrimas, sólo me queda gritar.” Crits? Tal vegada convocarà una manifestació també?
Que la detengan, es una mentirosa, malvada y peligrosa yo no la puedo controlar.” I acaba amb aquest reclam, de nou. És perillosa i cal detindre-la.


Bé, amb el pas dels anys, els missatges subliminals a les cançons de l’estiu han anat perdent el seu caràcter críptic. Cada any són més obvis. No cal esforçar-se gaire per a veure quin missatge, reiteratiu, hi ha en aquestes dues cançons: El tancament del diari Egunkariak primer, i l’aprovació, el 27 de juny del 2002, de la Llei de Partits. Aquestes cançons anunciaven el que va acabar passant: il·legalització de les organitzacions de l’esquerra abertzale i detenció i empresonament dels seus dirigents.
I el mateix dia que el Barça es classifica per a la final de la Xampinyons Lik, el pacte PP - P$O€ posa el Patxi López de lehendakari. Tupinada completada i societat anestesiada.

Ja es sabia, estava cantat!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, quin cinisme, mira per on ja fa dècades que molts bascos han de viure anestessiats per por a que no els matin o no rebre el conegut com impost revolucionari. Més de 200.000 han hagut d'emigrar d'euskadi, i no per por ala govern central, t'ho asseguro.
Pobrissons...

sr. Manel ha dit...

Li deixo una dada: En Raúl és homosexual confessat. Tenint en compte això tota la lletra és un despropòsit.

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:
200.000 han emigrat d'Euskadi? I per què ho han fet? I on han anat? I amb qui?

Benvolgut Senyor Manel:
ah sí? Això no ho sabia! És actiu o passiu? Li van els peluts o els depilats? Empassa? Juga a la galeta?

Anònim ha dit...

"Pobrissons" els que es queixen ara de tupinada i obliden explicar que fa dècades hi ha la tupinada de la por, al País Basc.
Adeu!!

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:

en els darrers 29 anys a la CA d'Euskadi ha governat el PNB, el PNB amb el PSOE, el PNB amb EA i el PSOE i el PNB amb IU-EB i EA.

No crec que el PSOE, que aleshores tenia conselleres de turisme com la Rosa Díez fes cap campanya per aterrir la població.

No crec que el PNB, que aleshores tenia consellers d'interior com el Juan Mari Atutxa fes cap campanya per aterrir la població.

Et suggereixo que cliquis el següent enllaç:
Eleccions basques i basques electorals, t'agradarà.

Anònim ha dit...

Gran post, espanya és una autèntica masrmita de merda totalitària, i PP i PsoE són les dues textures i densitats en que es presenta

L'anònim torracollons de l'altre dia

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim Torracollons:

gràcies pel compliment. I sí, Espanya té tics autoritaris persistents. Serà que és inherent a la seua condició d'imperi decadent.