dimarts, 6 d’abril de 2010

El Llibre Atracament

A menys de tres setmanes de Sant Jordi toca parlar de llibres, però un servidor no té ganes d'entrar en el vell debat sobre els autors mediàtics i els seus èxits de ventes. Si m'ho permeten, voldria tractar un altre tema relacionat amb Sant Jordi i el negoci editorial: els Llibres-Atracament.

Es pot definir el Llibre Atracament com eixe llibre que està adreçat a un públic concret i minoritari que es veu forçat a comprar el llibre en qüestió, encara que no hi tinga un interès especial. Per la seua naturalesa, el Llibre Atracament no requereix de grans despeses en publicitat ni en distribució, només li cal encertar el col·lectiu al que va adreçat.
Ací teniu les principals tipologies de Llibre Atracament:

ACADÈMIC Es caracteritza per ser imprescindible per a aprovar l'assignatura en qüestió. El títol acostuma a ser força clarificador. L'autor, o un dels autors, és el professor que imparteix l'esmentada assignatura. Hi ha tres tipus de professor que promouen el Llibre-Atracament Acadèmic:

a) El salvador. El que ho fa de bona fe, perquè creu que els alumnes estan perduts sense ell i les seues brillants explicacions.

b) El que té deliris de grandesa, i el llibre és una manera d'assolir la immortalitat intel·lectual. Pot ser que el llibre sigui bo, llavors ningú li farà cas. També pot ser que el llibre sigui infumable, però que l'home tingui cert prestigi i això el salvi.

c) El que vol fer calers. Ras i curt. L' a i el b no es senten amenaçats pel préstec entre alumnes, les fotocòpies o internet. En canvi, el c sí. Tant és així que, si cal, farà actualitzacions del llibre cada any. I les actualitzacions entraran a examen.

Professor — I recordeu que el descobriment d'Amèrica està abastament explicat al meu llibre. De venta a la llibreria del Campus.
Alumne — Això inclou les proves que demostren que Cristòfol Colom era gallec, tartamut i homosexual?
Professor — No, a la meva darrera actualització demostro que, a part de ser gallec, era una dona i abans de descobrir Amèrica era una munyidora de llamàntols.
Alumne— Però el llamàntol és un crustaci, no pas un mamífer. Com es pot munyir un crustaci?
Professor— Tu compra't el meu llibre i en descobriràs tots els misteris.


LOCALISTA Als Països Catalans hi ha més de mil nuclis de població amb menys de mil habitants. Indrets amb una llarga llista de greuges (contra no se sap qui) i on amb poca cosa es pot apujar l'autoestima de la població. Allà tothom coneix l'autor, o els parents de l'autor, del llibre dedicat al poble. I segurament és l'únic llibre dedicat al poble, així que toca comprar-lo. He dit comprar-lo, no pas llegir-lo. Sovintegen els llibres d'història, però la temàtica varia en funció de la formació, aficions i frustracions de l'autor. Alguns exemples:

Els cavallers de l'Ordre del Temple a Miravet l'autor ha estudiat Història Medieval.
Els faraons i les piràmides a Sant Boi del Lluçanès l'autor ha estudiat Història de l'Antic Egipte.
La galvanoplàstia a Sant Jaume de Frontanyà l'autor és el gerent de Galvantitzats del Berguedà SL.
Cent indrets cinematogràfics d'Arbeca l'autor és un cinèfil miop que ha trobat cent oliveres que s'assemblen molt a d'altres cent oliveres que apareixen a cent pel·lícules de romans. Sobre l'afició que aquest home té pels films de gladiadors, la gent del poble prefereix no fer comentaris.
Els pronoms febles i la vocal neutra a la parla local de Pinell de Solsonès l'autor ha estudiat filologia catalana, i al seu poble ja no saben que fer amb ell.
Els phrasal verbs i el genitiu saxó a la parla local de Vilanova de Segrià l'autor és llicenciat en filologia anglesa, i al seu poble ja no saben que fer amb ell.
Imatges antigues de Viladegarruls l'autor és un geni, al qual tu li dones de franc fotografies antigues dels teus avantpassats i ell te les ven de nou, cobrant-te-les a preu d'obra d'art, juntament amb fotografies de veïns que ja veus cada dia, en un llibre on l'autor només ha posat les notes a peu de foto.

ASSOCIATIU Qualsevol entitat amb més de cent socis i més de vint-i-cinc anys d'història és susceptible de patir la publicació d'un llibre-homenatge-atracament. Tot i que les grans institucions culturals o esportives, com el FC Barcelona, són les que més títols generen cada any, la proporció títols/socis és molt més alta a les entitats més petites. Especialment si els socis de les entitats en qüestió pateixen, o creuen que pateixen, alguna mena d'injusta discriminació.
Alguns exemples:
Allò que la subvenció s'endugué l'autor voldria posar aquest títol, però als artistes els hi va la cosa abstracta, fins i tot en el llibres d'autohomenatge amb autoajuda i autojustificació.
Els millors moments de la història del RCD Espanyol si aquest llibre té més de dotze pàgines, és que us trobeu a la secció de Ciència-Ficció.
Implementant la cosa i d'altres sinèrgies el presumpte autor és un important polític, i la possessió d'exemplars signats d'aquest llibre augura càrrec a la propera legislatura.

17 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo vaig ser víctima de l'acadèmic c. La diferència, i segurament l'agreujant, és que els continguts no entraven a examen perquè el llibre poc tenia a veure amb l'assignatura, però per a poder-te examinar calia portar-lo a classe el dia de l'examen "con el nombre escrito en bolígrafo en la portadilla y en una página interior".

Un gran estafador, galtes i fill de puta.

PS: Jo vaig suspendre. Em subleven aquestes coses. Ara, amb l'edat, penso que l'hauria d'haver denunciat.

Jordi ha dit...

I tu vas pressumint de no haver publicat mai cap llibre. D'això sen diu fer de la necessitat virtut!

Lázarus ha dit...

Aquí li falta un anàlisis dels llibres de auto-ajuda.

noveldaytantos ha dit...

Jo he tingut l'experiència en els llibres d'oposicions i en els de les escoles d'idiomes, que realment són més que del montó i resulten caríssims.

x ha dit...

bufff...1quina feinada el post...molt be !

de llibres jo no en compro cap...les biblioteques ..una cosa publica i que funciona !...fas la reserva per internet ..et truquen a casa un cop el tens...totes les novetats....els pots prorrogar per internet tambe...

Oriol ha dit...

A mi fa poc em van intentar colar un llibre d'aquests (de la categoria localista), ensenyant-me que en una de les fotografies se m'hi veia de passada... i - només! - en volien 25 euros (no és que ho vagi preguntar, és que m'ho van indicar insistentment)!

Arcangelo ha dit...

Dels acadèmics encara en pots treure alguna cosa. Si els deixen escriure llibres és que els fills de puta encara valen alguna cosa, diria jo. Ara, dels localistes... Sempre m'he preguntat quin interès pot arribar a tenir pel Coneixement el fet carlí a la segona dècada del segle XIX a la Baixa Segarra... I per cert que conec gent d'Arbeca i de Vilanova de Segrià i de cinèfils arreu n'hi ha però de filòlegs anglesos... no se si a Vilanova se'n troben massa.

Anònim ha dit...

I no serà que tens enveja, tu que en ta puta vida has publicat un llibre.

roig separatista ha dit...

El que fa pinta de ser una puta merdota per a autèntics subnormals és el 'llibre de converses amb emprenedors' que s'ha fet escriure el Puigcercós, amb reflexions provocadores de vergonya aliena, amb aspiracions refregit da pujolisme 'qui no treballa i puja un negoci és perquè no vol' encara més xaró i analfabet que el de l'original. D'un tio que ha viscut del puto cuento i de càrrec en càrrec des de fa dècades, quin autètnic desgraciat

quin retardat se'l deu poder empassar un cagarro sideral com aquest? a més dels centenars de càrrecs col·locats per Erc a la generalitat i ajuntaments que hauran de comprar-lo en pagamentde la poltrona, és clar

Senyor Merdevalista ha dit...

Mossènyer, per formació me n'he hagut d'empassar uns quants d'aquests d'ACADÈMICS Modalitat C.
El problema no és només que un d'aquests sigui un atracament. El problema és que quan el llegeixis te n'adonis que el negre que l'ha parit i que ni figurarà als agraïments, per descomptat, no té ni puta idea de construir una frase. N'he hagut de consumir algun d'un "supervendes" de certa universitat que em va fer sagnar els ulls durant tota la lectura. La puta que el va parir.

Pere Perellon ha dit...

Quanta raó tens sr. Josep, seria inconcebible, per posar un exemple, vore el meu llibre als instituts per a què el alumnes veiessin la història del regne d'Aragó amb un altre punt de vista, i més quan treus lacres de l'església. Pot ser no és lo mateix, però paregut: en el seu dia vaig fer l'entrada al meu blog "Publicitat Gratuïta" queixant-me de què hi ha gent que al sortir per la tv o ràdio se'n aprofita i pot vendre les seves obres o fer-se promoció amb una facilitat extraordinària. Exemples: Laporta, Montilla, Pujol, Aznar, etc,etc.

Josep ha dit...

Benvolgut Pere Llufa:
denunciar-lo? A qui? Molt em tem que no hi ha cap llei que ens ampari.

Benvolgut Jordi:
gràcies!

Benvolgut Baltar:
mmm.... quan el teu psiquiatra treu un llibre d'autoajuda, t'obliga a comprar-te'l.

Benvolgut Noveldaytantos:
al meu institut un profe en repartia gratuïtament un en fotocòpies. Cap editorial li havia volgut publicar.

Benvolgut Super Ferlí:
gràcies, sóc pencaire de mena.

Benvolgut Oriol:
qualsevol dia ens voldran vendre la Guia Telèfonica, ja que hi surt el nostre nom.

Benvolgut Roig Separatista:
doncs no me l'he llegit el llibre aquest.

Benvolgut Merdevalista:
crec que en casos com aquest, el negre hauria de deixar algunes pistes i trampes en el redactat. Mol·laria molt!

Benvolgut Pere Perellón:
de la publicitat gratuïta en parlarem un altre dia.
I SORT AMB EL SEU LLIBRE!

Josep ha dit...

Benvolgut Pere Llufa:
denunciar-lo? A qui? Molt em tem que no hi ha cap llei que ens ampari.

Benvolgut Jordi:
gràcies!

Benvolgut Baltar:
mmm.... quan el teu psiquiatra treu un llibre d'autoajuda, t'obliga a comprar-te'l.

Benvolgut Noveldaytantos:
al meu institut un profe en repartia gratuïtament un en fotocòpies. Cap editorial li havia volgut publicar.

Benvolgut Super Ferlí:
gràcies, sóc pencaire de mena.

Benvolgut Oriol:
qualsevol dia ens voldran vendre la Guia Telèfonica, ja que hi surt el nostre nom.

Benvolgut Roig Separatista:
doncs no me l'he llegit el llibre aquest.

Benvolgut Merdevalista:
crec que en casos com aquest, el negre hauria de deixar algunes pistes i trampes en el redactat. Mol·laria molt!

Benvolgut Pere Perellón:
de la publicitat gratuïta en parlarem un altre dia.
I SORT AMB EL SEU LLIBRE!

Moises Rodriguez ha dit...

gràcies, em gusta molt aquest blog!!

Josep ha dit...

Benvolgut Moises:
moltes gràcies!

Martí Bou ha dit...

Saps on em puc descarregar el llibre del Jair Domínguez? Ja posats... segur que algú la planxat a l'escàner o l'ha passat a pdf

Josep ha dit...

Benvolgut ZuhaitzV:
jo em vaig descarregar gratuïtament el llibre del Jaïr Domíngue, quan el propi autor tenia l'enllaç al seu blog.
El tinc al disc dur de l'ordinador de la feina. Malauradament ja no treballe allà, i no tinc ganes de tornar-hi.

Vaig enviar l'arxiu PDF a un amic, així que igual el puc recuperar.

El llibre té algun relat interessant.