dilluns, 17 de maig de 2010

Experts i professionals que decideixen per tu

Expert— Bon dia, és vostè la Laia Genitalhöcker?
Laia— Sí, qui demana?
Expert— El Departament de Benestar Social i Família.
Laia— Vostè dirà.
Expert— Segons les nostres dades, vostè té vint-i-nou anys, és soltera i no té fills.
Laia— Sí, i què?
Expert— Doncs que segons els nostres estudis —jo mateix sóc un demògraf expert en natalitat— la baixa natalitat, i el retard en l'edat de concebre el primer fill, provoca greus perjudicis a la Sanitat Pública i al Sistema Públic de Pensions. Perjudicis econòmics a la Tresoreria de la Seguretat Social, i amb els anys augmenten els problemes amb l'embaràs i el part.
Laia— Sí... ja he llegit alguna cosa als diaris...
Expert— Jo sóc expert en el tema.
Laia— Ja... i jo que hi pinto en tot això?
Expert— Doncs que és imprescindible que les dones de la seva edat siguin mares quan abans millor. Si vostè s'hi posa ara, en cosa de nou mesos ja serà mare.
Laia— Què!?
Expert— Doncs que hauria de ser mare. Tenim a la seva disposició aquest llistat d'entitats col·laboradores que li pot ser d'utilitat.
Laia— A veure aquest llistat.... el Centre de Planificació Familiar... la Clínica de Fertilitat... la Fundació d'Ajuda a les Famílies Monoparentals... l'Associació Cultural Mandinga... el Club de Fans de Pajares i Esteso...
Expert— Cobrim tots els aspectes: jurídic, econòmic, sanitari, tècnic-executiu...
Laia— Impresionant...
Expert— Per cert, ací també hi viu el senyor Otto Genitalhöcker?
Laia— Sí, és el meu besavi. Està molt enfeinat preparant la festa del seu 101 aniversari. Què volen d'ell?
Expert— Aquest senyor que m'acompanya també treballa pel Departament. Ell és un analista expert en esperança de vida, mortalitat i càlcul del cost que té per a la Seguretat Social la gent que viu més temps del que ha cotitzat.
Laia— També li porten un llista d'entitats col·laboradores?
Expert— Doncs sí... a veure... crec que és aquesta... Boixos Nois, Latin Kings, Ñetas...


De moment, un servidor viu i vota a Barcelona. Diumenge vaig anar a votar, i vaig triar l'opció C (cap de les anteriors).

El cens electoral superava el milió quatre-cents mil votants, i la despesa de la consulta, que havia de ser de dos milions d'euros, pujarà a gairebé tres milions d'euros... és a dir: 2.14 euros per votant!

Tenint en compte que les obres estaven pressupostades en centenars de milions d'euros (variable segons A o B) i que l'impacte de les obres afectaria a la gent que viu i/o treballa i/o estudia i/o compra i/o surt de festa per Barcelona, més de tres milions de persones, i que l'impacte de les obres significaria pèrdues de milers de milions d'euros, PREGUNTAR ABANS DE TOCAR RES ERA JUST I NECESSARI. I per 2.14 euros que m'ha costat, ho trobo barat.

Que els enemics de la democràcia critiquin una consulta popular, és lògic i previsible. Que els cretins habituals diguin que "ja hi ha experts i professionals que cobren per prendre decisions i a mi no m'han de fer perdre el temps" és comprensible, ja que no donen més de sí, pobrissons. Però les persones amb dos dits de front, quan s'ha de prendre una decisió important, que costa molts diners i que durant molt de temps afectarà a moltes persones, volen dir la seua!

Les decisions que afecten la butxaca, el temps i el benestar de les persones, no són (només) tècniques, són (també) decisions polítiques.

Baixa participació? Sí, i què? L'abstenció és una opció legal i legítima. Això, de moment, no és cap república bananera, on el vot és obligatori. La gent és lliure de no anar a votar, si així li dóna la gana. Només cal que siguin conseqüents amb la seua opció.

Nyap digital? Sí, i molt gros. I si per mi fos, els responsables haurien d'anar a la presó, per delicte electoral. Una tupinada, encara que sigui informàtica, no deixa de ser un delicte.

Apunt històric: Tant de bo ens haguessin consultat l'any 1996, quan el Pasqual Maragall va tindre la genial idea del Fòrum 2004.

Proposta de futur: Referèndum sobre el traçat de l'AVE, sobre els Jocs d'Hivern, retallada salarial de l'alcalde i regidors... i a ser possible, per tal d'optimitzar recursos, fer-lo el mateix dia, en tres urnes diferents.

20 comentaris:

SERGIBR ha dit...

No estic gens d'acord amb tu. Ens prenen el pel amb aquestes collonades i tu ho saps. Si fan aquesta consulta, la pregunta és per què la havien de fer. Algú els havia demanat que toquessin la Diagonal? Potser havien llegit milers de cartes als diaris reclamant un canvi? No. I és més, per què no pregunten pels jocs d'hivern, el traçat de l'AVE, o com tu molt bé dius, anteriorment pel fòrum de les cultures, els jocs del 92, o qualsevol altre inversió colossal que els faci encara més multimilionaris. Tot plegat és una farsa camuflada en participació ciutadana, pels pseudodemòcrates que se'n fan dir. Amb mi que no hi comptin. I ja per acabar, t'he de dir que a mi la reforma de la Diagonal me la suava bastant. Els referèndums importants, són els que afecten a la sobirania del país, i aquests sí que no tenen collons de promoure'ls i ens hem de conformar amb votacions de pa sucat amb oli que no van enlloc. Quina democràcia més estranya, no creus?

x ha dit...

2 millons i pico d euros per la bestiessa aquesta ??

pagats a gent externa ( quant tenen els tecnics - funcionaris a dins , en nomina )!!!

amb la gent que ho passa malament ara i els problemes que hi ha ...


amb aquesta frase trobo que ti as lluiT :

Que els enemics de la democràcia critiquin una consulta popular, és lògic i previsible. Qu

Molon labe ha dit...

Ains, no heu escoltat mai la frase "Deixa que el nen jugui i no toqui els collons, però si va a trencar res o molesta ja el pararem...", doncs res, que veient on anava a votar la gent tenia tota la sensació de veure jardins d'infància...

Tyler Durden ha dit...

Ja que la Senyora Esperanza Aguirre està a favor de les llibertats, siguin del tipus que siguin, estic intentant organitzar un referèndum per la indeterminació (oju) del poble català a Madrid.

¿Algú em dóna un cop de mà?

Josep ha dit...

Benvolgut Sergi BR:
he fet un petit afegit, a veure que et sembla.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Jo soc un d'aquests "cretins habituals" que pensa que preguntar-li a la gent per coses de las que no en té ni puta idea és una pérdua de temps i calers. I et donaré un quants arguments:

1-Cap dels votants s'ha llegit el Plà de Mobilitat de l'Ajuntament i per tant no està capacitat per decidir dobre coses que no coneix.

2-La gran majoria dels votants es incapaç d'imaginar-se com s'executarà l'animació 3D que l'han ensenyat i molt menys d'entendre un plànol secció.

3-En aquesta mena de consultes es movilitzen més facilment els inmobilistes que els que volen arriscar.

4-Llençar 2 milions d'euros amb la que està caient és del tot innecessari. Especialment quan la "consulta no serà vinculant"(Hereu dixit)

4-Prioritzar el transport públic enfront del cotxe és el mínim que pot fer una ciutat amb els nivells de contaminació de Barcelona. Algú s'ha fixat en quin color tenen els edificis de la Diagonal? Doncs el mateix color que els pulmons dels que hi viuen.

Jo soc un defensor a ultrança de la democràcia. tothom pot opinar sobre tot, però hi han opinions, que al estar basades en un profond desconeixement, no s'han de tenir en compte. Especialment en qüestions técniques.

Txisky ha dit...

Precisament això: per a la Diagonal sí, però per l'AVE, JJOO, etc no consulten res. Són uns incoherents: o tot o res!.

Srta. Tiquismiquis ha dit...

A saber el que deuen estar fent mentre ens tenen a tots entretinguts comentant aquesta genial idea. Tremolin senyors, tremolin. Maniobres de distracció.

Anònim ha dit...

Senyor Josep, la democràcia no és (només) una qüestió de formes. La veritat és que el Sr. Hereu s'ha gastat més de dos milions d'euros en una consulta-campanya electoral i ja veurem si s'atrevirà a demandar a l'empresa que ho ha muntat tot amb becaris d'informàtica de CEAC. Els governants es gasten els calers en merdes monumentals i a sobre ho volen disfressar de democràcia consultiva. Tant burlar-nos de que en la salvatge i inculta època medieval els pagesos havien de pagar el delme (10%) i ara paguem més del 30 (si tens sort i ets pobre) perquè ens obliguin a separar les escombraries.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

5- La prova definitiva de que no es pot deixar decidir a tothom. La negació per sistema: http://www.conmidinero.com/index.asp

Anònim ha dit...

Com a mínim pregunten. A Girona volen fer una reforma similar al carrer Migdia i no han consultat ni veïns ni botiguers, que estan preocupats perquè l'eliminació dels aparcaments els farà perdre clients. I després surten els polítics dient que els amoina haver-se hagut d'enterar a través de la premsa. Quins collons.

Dr. Trumbo ha dit...

Fins a cert punt comparteixo que l'administració hauria de consultar-nos més als ciutadans sobre temes realment importants i que ens afecten. Però potser abans haurien de preveure si l'acció és realment necessària i interessa al ciutadà.

Si per a fer-ho es gasten una altra morterada per a crear una corrent d'opinió, no cal ser molt intel·ligent per veure que no importaba una merda.
I ja que hi som... les xifres ballen. Hi hauriem de sumar el que va costar la recollida d'idees, més la campanya per promoure-la, les reunions que es crearien per estudiar-les, els informes que se'n derivarien, parlar-ho amb experts en urbanisme... sumem-ho als tres milions d'euros i què ens donaria? Que no ha sortit car, ha sortit caríssim!!!

Anònim ha dit...

El problema d'aquesat consulta és que ha estat un desastre ple d'errors. La idea (no proposada per l'Hereu, que pretenia fotre'ns el tramvia allà i tan ample, i que després tampoc volia incloure l'opció C) era bona, però la publicitat esbaiaixada, la tupinada i tot el que has comentat l'han convertida en un farsa amb tints anti-democràtics. Però bé, poc es podia esperar de res que muntessin els socialistes.

Pili Gimenez ha dit...

Amén.

He dicho.

Sergi ha dit...

Doncs jo estic d'acord amb vostè, com més es pregunti al poble més democràtic és el sistema, se suposa.

I també vaig votar la C.

x ha dit...

jo crec que no , s ha de seguir el consell que proposen els experts ,que atesoren coneixements de la materia.

en una operacio de cor no es demana l opinio als familiars per molta relacio i amor que tinguin al pacient....

Pere Perellon ha dit...

Oko a vore lo què es pregunta que igual tenen una sorpresa.

Jordi ha dit...

La qüestió és queixar-se.

Josep ha dit...

Benvolgut Super Felí:
els pressupostos públics acostumen a emprar xifres que superen de molt les que emprem les persones normals.

Benvolgut Molon Labe:
bona observació. Els residents a l'àrea Metropolitana de Barcelona poden votar directament NOMÉS el consistori municipal, però no els ens que realment tenen poder. Ni la Diputació Provincial, ni l'Àrea Metropolitana, ni els Consells Comarcals, ni els Consells de Disctricte, ni les empreses públiques de serveis mancomunats, tot i ser pagats amb els nostres impostos i afectar directament les nostres vides, poden ser votades pels ciutadans.

Benvolgut Tyler Durden:
és clar que sí, demani vostè.

Benvolgut CETINA:
vostè treballa a La Vanguardia, la SER o ES-Ràdio? Si la resposta és NO, llavors vostè no és un creti habitual.
1) Ui, com la majoria de coses que ixen en un programa electoral. Les que hi ha, no les que més es comenten.
2) I molts dels que treballen en entorns gràfics, tampoc ;-))
3) Totalment d'acord.
4) Que no sigui vinculant és el que em fa més mal.
5) Interessant web, no el coneixia pas.

Benvolgut Tsisky:
són covards. Després del que acaba de passar, ni Hereu, ni Trias, ni Albertito Fernández voldran fer cap més consulta popular.
Jordi Portabella probablement sí, però dubto que ERC passi dels set regidors a Barcelona.

Benvolguda Tiquismiquis:
algun dia parlarem del Ministeri per a la Desviació de l'Atenció Pública.

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:
bona observació.

Benvolguda Iaia:
l'Anna Pagans està obsessionada amb imitar Barcelona. Però no sé si vol un fracàs semblant.

Benvolgut Anthony S:
el preu de la consulta (recollida d'idees, programa informàtic, promoció...) és inferior a la suma de les campanyes Visc a Barcelona i Jocs Olímpics d'Hivern.

Benvolgut Albert BiR:
El PSC no hi creu gaire en la voluntat popular.

Benvolguda Pili:
sí senyora!

Benvolgut Sergi:
gràcies mestre!

Benvolgut Pere Perellón:
no t'agraden les sorpreses?

Benvolgut Jordi:
NIMBY Power?