dimarts, 13 de juliol de 2010

Grans criteris periodístics

Per si no us n'havieu adonat, ja s'ha acabat el mundial de futbol de Sud-Àfrica. I les grans competicions, com la lliga de Xampinyons, la lliga holandesa, la lliga espanyola o la lliga alemanya, ja fa setmanes o mesos que es van acabar. En aquests moments, futbolistes i tècnics estan gaudint d'unes merescudes vacances. En aquests moments no es juga cap partit de competició, ni cap partit amistós i ni tan sols fan entrenaments. Ara mateix fan vacances, i de les bones.

Però si poseu els informatius de les diferents cadenes, veureu que parlen de futbol. Especialment curiós és el cas de les teles públiques: Tv3 parla del Barça i una mica de l'Espanyol, Canal 9 parla molt (moltíssim) del València i un poquet (molt poquet) del Llevant, i Ib3 es dedica al Mallorca. A Tve1 millor la deixem estar, que encara ens emprenyaríem.

I si no hi ha res a dir, que diuen? Doncs coses poc importants, rumors i collonades. En tot cas es mantenen fidels a les seues quotes i proporcions.
Per a que Tv3 li dediqui més temps a l'Espanyol que al Barça caldria que Dani Jarque ressuscités i es tornés a morir, i que ho fes tot davant les càmeres. I per que Canal 9 parli més del Llevant que del València, caldria que els granotes guanyessin la Copa, la Lliga i la Xampinyons, i que un forat negre fes desaparèixer Mestalla.

Malgrat que hi ha més esports a part del futbol, i que hi ha més clubs de futbol (i societats anònimes esportives) a part dels majoritaris, els mitjans públics, els mitjans que paguem entre tots, es mantenen fidels a les seues quotes i proporcions.Per què us estic explicant tot això? Doncs perquè aquest novembre hi ha eleccions, i quan arribi l'hora de fer la informació electoral, els periodistes de les teles públiques diran que "no signen les notícies" com a protesta pel sistema de blocs i timings que, segons ells, "no segueix criteris periodístics" i "priva els espectadors del dret a rebre una informació veraç i objectiva".

Ens volen fer creure que els que treballen en mitjans privats (teles, ràdios, premsa de paper i internet) només es regeixen per criteris objectius, i que no obeeixen les ordres dels seus amos? Pretenen que ens empassem que el periodisme és un ofici seriós, rigorós i, fins i tot, científic!?

Personalment crec que el sistema de blocs i timings és força millorable, però algú hauria de recordar als periodistes dels mitjans públics que ells viuen dels nostres impostos, i que és a nosaltres a qui han de servir. I si no estan a gust, que vagin enviant burrículums.

17 comentaris:

Quimet ha dit...

Donç si, així vá la cosa.
Sempre fan el mateix a l´hora de les eleccions i la resta de l´any ni pío.
curiós.
Bonissima la foto..jo tinc una que no m´atreveixo a possar.
http://images02.olx.com.mx/ui/1/25/80/23362580_1.jpg

Ah, després et linkaré al triturado company.
petons a l´entrecuix

SERGIBR ha dit...

I no diuen res de la pretemporada dels gossos d'atura. Quins venuts malparits.

Oriol ha dit...

Periodisme seriós i objectiu? Això existeix?

Remitjó ha dit...

La notícia esportiva de l'estiu: CR9 (fa ràbia escriure-ho) ha tingut un fill (de puta, sembla)

El senyor gerent ha dit...

Plas, plas, plas sr.Josep.
El tema del periodisme esportiu és una indústria on els diaris esportius necessiten a diari, continguts esportius, siguin rellevant o no. Collons, quan el senyor gerent era petit, els diaris només parlaven de futbol en el sentit esportiu estricte. Avui, obres un diari esportiu i a banda de lo purament esportiu, hi han articles sobre accionistes, OPA's, contractes, xafarderies, política,... i tot, tot tot... relacionat amb el futbol.

El tema dels blocs electorals és un broma que repeteixen cada cop que hi ha eleccions. Així sembla ser que els periodistes es netegen la consciència...fills de puta.

Llesca ha dit...

Els únics esports nobles i dignes que existeixen en aquest món són el bàdminton, el hurling i l'escupinada de pinyols d'olives.
La resta són mariconades.

Jordi ha dit...

Tele 5 vol cobrar dos milions d'euros a les cadenes que emetin el morreig entre Iker Casillas i Sara Carbonero.

Srta. Tiquismiquis ha dit...

criteri peridodistic? aaa

c.e.t.i.n.a. ha dit...

El periodisme va morir el mateix dia que els diaris van començar a viure de la publicitat.

Anònim ha dit...

Per no parlar de com van magnificar que el Montilla hagués de marxar de la manifestació del dia 10 i com van obviar totes els destrosses provocades pels afeccionats de la roja dels collons.
I si per eleccions no hi hagués blocs, només parlarien dels partits de govern (principalment del primer). Només cal veure els Telenotícies cada dia per a saber-ho.

meta.N ha dit...

Doncs sí. És habitual dels gremis tenir atacs d'ètica i professionalitat (periodística en aquest cas).

Suposo que ells t'ho intentarien rebatre dient que no es comparable la importància dels esdeveniments esportius amb la política. Que s'han de tractar les coses en la seva justa mesura.

I un cop ho haguessin acabat de dir s'haurien posat en evidència sense adonar-se'n.

Martí Bou ha dit...

quan faci una entrada nova amb una foto diferent el torno a posar al blogroll

No tinc estómag per aquestes coses... ni crec que el tingui la gent que em llegeix

Bon post.

xavi ha dit...

per les eleccions espero veure fotos similars dels polítics catalans, oferint els seus orificis per ser violats...si, ja se...ciència ficció

La nena del pou ha dit...

Hauria de dur la samarreta de la roja...

Neandertal Total ha dit...

He arribat a la conclusió que sóc un dels poquíssims canals de notícies seriosos, objectius i sobretot creïbles. Deuríeu de votar per mi en les properes eleccions. Llàstima que no vaig a presentar-me.

Josep ha dit...

Benvolgut Quimet:
amb el teu permís, penjaré aquesta foto en una altra entrada.

Benvolgut Sergi BR:
és cert que hi ha dopatge? En cas afirmatiu, dels gossos, de les ovelles o dels pastors?

Benvolgut Oriol:
diuen que sí, però no saben on.

Benvolgut Remitjó:
m'encanten els fills de mare desconeguda.

Benvolgut Sr Gerent:
totalment d'acord!

Benvolguda Llesca:
i l'aixecament de vidre sobre barra fixa?

Benvolgut Jordi:
el més fort és que... ÉS CERT!!!

Benvolguda Tiquis:
criteri per a triar la corbata, igual és això.

Benvolgut CETINA:
doncs fa un segle, aproximadament.

Benvolgut Albert BiR:
com era allò de l'anècdota i la categoria?

Benvolgut Ararat:
sí senyor!

Benvolgut ZuhaitzV:
el noi està bo, ho admeto. Ara ja tinc fotos més maques.

Benvolgut Xavi:
és el que tenen els pactes post-electorals.

Benvolguda Nena:
bonica metàfora.

Benvolgut Neandertal:
doncs sí, vostè és molt més rigorós.

Jordi ha dit...

Una imatge impactant.