diumenge, 1 d’agost de 2010

Això del toreig

Sobre l'abolició de les curses de braus a Catalunya ja s'ha dit molt, fins i tot jo he dit la meua. Em limitaré a fer quatre comentaris.

1) Alfredo Pérez Rubalcaba. El ministre de l'interior fou el primer polític espanyol a dir la seua i va afirmar que "s'havia de respectar la votació del Parlament català" i que la decisió "no s'havia de polititzar". Home, ja va bé que algun espanyol respecti el que es vota en el nostre Parlament, però considerar que allò que es vota en una cambra legislativa no s'ha de polititzar... no sé que dir-vos, o té molt mal concepte del seu ofici —la política— o té una percepció molt pobre —i molt realista— d'allò que és (i pot fer) la nostra cambra legislativa.

Si allò que voten els nostres diputats i diputades no és política, llavors què és? Tal vegada són deliberacions teològiques, que només importen a uns pocs creients? Potser és una tertúlia de cafè, on allò que es diu no té més transcendència?

Amb quina elegància i discreció ens ho ha deixat ben clar el senyor ministre.

amb dos collons, torejant el Parlament català.

2) Indemnitzacions. Alguns pro-taurins afirmen que la prohibició li costarà a cada família catalana 45 euros (11.25 euros per persona) d'altres, més abrandats, afirmen que 250 euros per família. No sé com han fet els càlculs —si n'han fet cap— en tot cas esgrimeixen l'argument de les indemnitzacions després de la prohibició.
No han aclarit a qui cal indemnitzar, ni per què, ni en quant, però el raonament és curiós.

Quan, per raons de seguretat, prohibiren fumar a les benzineres, no indemnitzaren ningú (ni benzineres, ni empreses tabaqueres). Quan, per raons de salut, prohibiren fumar al lloc de treball, no indemnitzaren tampoc ningú (ni els empresaris, que perdien hores de treball de "sortir cinc minutets per a fer un piti", ni les tabaqueres).

La ministra d'Igualtat, la senyora Bibiana Aído, vol prohibir els anuncis de relax a la premsa escrita. Quan ho faci, també es pagaran indemnitzacions? En cas afirmatiu, a qui? Als treballadors dels bordells? Als empresaris, als clients? Als diaris, que perden anunciants? Als fabricants de preservatius? Als creatius publicitaris, que perden la seua principal font d'inspiració?

3) Gires de comiat. Quan un conjunt musical està en plena decadència acostuma a anunciar una gira de comiat, per a tornar a omplir sales. Amb això dels toros està passant quelcom semblant: l'anunci de la seua fi el gener del 2012 provoca la curiositat (en algun cas, fins i tot l'interès) d'alguna gent per anar-ho a veure per última vegada. Segurament, La Monumental de Barcelona, tornarà a omplir-se abans de tancar.

Ja posats podrien fer el mateix amb d'altres manifestacions culturals que estan en decadència: teatre, cinema espanyol, cinema català, museus d'art... que les prohibeixin, tot donant marge fins el 2012, i així tindran espectadors durant un any i mig.

el toreig de cries de foca, una opció a considerar.


4) Usos alternatius. Molt bé, si a partir de l'1 de gener del 2012 no s'han de fer més curses de braus a Catalunya, què en faran els propietaris de La Monumental de Barcelona?
Jo proposo un concurs d'idees, on la gent d'aquesta ciutat de dissenyadors i il·luminats pugui proposar tota mena d'usos alternatius

Una pista d'esquí pels jocs olímpics d'hivern del 2022.
Fer-hi un gran aparcament gratuït, per a compensar de tanta àrea verda.
Una megapista d'skate, per a passejar tranquil per les places dures de la ciutat

...........

En tot cas, no cal fer-se gaires il·lusions. Fins la primavera del 2012 el Tribunal Constitucional pot petar-se aquesta Llei. I si no el PP, que probablement guanyarà les eleccions de març del 2012, ja farà alguna Llei Orgànica que protegeixi la Fiesta.

17 comentaris:

Neandertal Total ha dit...

He estat informant-me del tema, en relació a la prohibió a les Illes Canàries, i m'he quedat flipat. En el seu dia l'assumpte no li va importar a ningú. Per cert ¿sabies que el promotor de la prohibició va ser un membre del PP?.

http://www.canarias7.es/articulo.cfm?Id=177045

Txisky ha dit...

L'únic aprofitable de la Monumental van ser els mítics concerts de Monster of Rock!. O era a Arenas?

MARTELL DE REUS ha dit...

El sistema polític español és tricameral: Congreso, Senado i el Tribunal Constitucional que funciona com a cambra de bany on es pixa i es passa pel cul totes les lleis que els convé.

Senyor Merdevalista ha dit...

Podria traslladar-s'hi la seu del PP. Els de la gavina s'hi trobarien com a casa, tant acostumats com estan a torejar el que aprova el Parlament.
Llàstima que la prohibició els lliurés de la "cornada" en baixar a l'arena...

Remitjó ha dit...

Aquesta setmana he descobert un fet estrany.

Pel que sembla molta, molta, moooolta gent del meu poble, malgrat la distància, anava sovint a Barcelona a veure corregudes de toros...

Només aquest fet explica el cabreig que tota aquesta gent mostrava davant la prohibició...

Jordi ha dit...

Si als d'Antena 3, Tele 5, Veo 7 i Intereconomía els agrada tant les corrides de toros, com és que no en retransmeten cap a les seves respectives cadenes de televisió? `

Serà que tenen poca audiència? Serà que tampoc interessen a la majoria d'espanyols? Llavors per què fan tants escarafalls, per què la llei l'han aprovat al parlament català?

Lázarus ha dit...

Si es vol mantenir la tradició el mes assenyat seria instal·lar-hi un putiferi. Tot sigui per que les "corridas" no s´extingeixin.

Llesca ha dit...

Jo només faig cas a l'opinió objectiva i extremadament intel·ligent d'aquest home.

Anònim ha dit...

No cal recordar on alguns membres del Constitucional van anar a celebrar la retallada de l'estatutet. És més: jo crec que els del PSOE han reaccionat en general d'una foram tan tranquil·la perquè ja els va bé que el PP els faci la feina bruta i porti la prohibició al TC, tal com ells volen. Coms empre, el joc del "poli bo, poli dolent".

anònim ha dit...

1. Tenint en compte l'historial de Dom Alfredo potser els que han votat per prohibir els toros els enterren a la cuneta amb dues saques de cal.
2. Les indemnitzacions: es podrien aliar amb els empresaris del cinema i així canviaríem els doblatges de Joan Pera pels mugits d'un morlaco.
3. Gires de comiat: discursos electorals complets de Joan Saura, Carod-Rovira...
4. Usos alternatius: uns lavabos públics, perquè els jóvens tinguin un lloc on follar i drogar-se.

Sergi ha dit...

A mi sempre m'ha agradat aquell tòpic que diu que "un govern és tan avançat com ho és la seva sensibilitat envers els drets dels animals".

Paradoxa: sap qui van ser els primers en promoure els drets dels animals? Els nazis...

Quimet ha dit...

Si a tot company...

Que facin "Corridas de travelos en caretos de Peperos".
Fot fastig tot plegat.

meta.N ha dit...

Efectivament, se la petaran la llei aquesta.

I farem una mani i aquestes coses.

Josep ha dit...

Benvolgut Neandertal:
bé, supose que allà no es va vore com una cosa antiespanyola. Ja se sap, el PP és aixina.

Benvolgut Txisky:
ara em deixa vostè en bragues... S'han fet concerts de mètal a una plaça de toros?

Benvolgut Martell:
doncs la tercera càmara és la menys democràtica de totes.

Benvolgut Merdevalista:
per cert, d'ací a 50 anys tindran sentit les metàfores taurines?

Benvolgut Remitjó:
he he he... sí, ARA TOTHOM hi anava tot sovint. I feia mooolta despesa a Barcelona... i ara Barcelona s'arruïnarà... en fi....

Benvolgut Jordi:
totalment d'acord.

Benvolgut XBaltar:
totalment d'acord, i m'ofereixo voluntari!

Benvolguda Llesca:
aaagh!! Quin iuiu!!

Benvolgut Albert BiR:
però bòfies, al cap i a la fi.

Benvolgut Anònim:
bones pensades, sí senyor!

Benvolgut Sergi:
de QUINS animals??

Benvolgut Quimet:
gràcies! I bona idea, sí senyor.

Benvolgut Ararat:
trist, oi?

Josep B. ha dit...

Hola Josep, arribo tard, però és estiu i ja se sap.

Respecte a les indemnitzacions ja s'hi poden posar fulles, de fet és al revés, deixarem de pagar, no massa mentre no es prohibeixi a tota la península, però deixarem de pagar.

Respecte a l'ús de la Monumental, la darrera vegada que hi vaig ser vaig veure el Festival Mundial del Circo, i si tan mal van donades sempre podran fer un centre comercial.

Respecte a que sigui un fet cultural, no ho nego, sempre i quan m'acceptis com a fet cultural fer que els lleons es mengessin els cristians (de fet no estaria malament fer-ho amb alguns cristians actuals ...) però es tracta de d'un tret cultural a eradicar, com el garrote-vil o la Santa Inquisició (perdó, ara és la Congregació per a la doctrina de la Fe).

Salut.

Josep ha dit...

Benvolgut Josep B:
totalment d'acord amb tu.

Per cert, canviant de tema i per pura curiositat, quina és la B del teu cognom?

Josep B. ha dit...

Faig servir la B tant pel meu segon nom, Benet, com pel meu primer cognom, Borrajo (sí, com l'humorista tot i que no som família) que deixa clar l'origen dels meus ancestres (anomenats gallecs, i que es defineixen per menyspreuar la seva terra mentre hi són i adonar-se de l'error quan l'han abandonat)