divendres, 8 d’abril de 2011

Jo votaré NO

Un servidor viu i està empadronat al municipi de Barcelona (a les afores de Badalona) i el proper diumenge 10 d'abril està convocat a participar en una consulta popular. Una consulta popular sobre la independència de Catalunya.

Es tracta d'un referèndum que no és legalment vinculant, però que sí que és políticament important. I precisament per això, perquè no és vinculant però sí que és important, aniré a votar i votaré que NO. Vull una Catalunya independent, però votaré no.Tot va començar el setembre del 2009, quan a Arenys de Munt un grup de partidaris de l'autodeterminació va convocar un referèndum simbòlic, local i no vinculant sobre aquesta qüestió. El referèndum tenia el suport de l'Ajuntament i, com a cosa purament simbòlica, no havia de tindre més transcendència. Però l'Espanya Eterna, tant en la seua vessant institucional a través de l'Advocacia de l'Estat, com en la seua vessant més lumpen mitjançant la Falange, s'hi van oposar. I tal i com ja havia passat anteriorment amb la crema de fotos del rei (recordem que els volien condemnar per terrorisme), una part important del país es va mobilitzar a favor de la causa.

El PSC, tot i ser partidari del federalisme i de la democràcia, va rebutjar el referèndum. El PSC, malgrat ser el partit que governava la generalitat i els ajuntaments més poblats, es va acovardar. El PSC, malgrat els milers de militants i els centenars de milers de votants, no va voler plantar-li cara a quatre fatxes.

El PSC podria haver fet campanya pel no. Podrien haver anat a votar, tot demostrant que no es deixen intimidar pels feixistes, i podrien haver demanat el no, ja que ells no són independenistes, sinó federalistes. És legítim ser federalista, és legítim no voler la independència, però és patètic acollonir-se per quatre fatxes. En comptes de demanar el no, van clamar per l'abstenció i el quedar-se tancadet a casa i tremolant de por.

La participació fou del 41% i va guanyar el . Si hagués estat del 80% hauria guanyat el no i, sobretot, hauria guanyat la democràcia. I la cosa s'hauria acabat ací.

Durant l'any i mig següent s'han multiplicat les consultes arreu del país. La participació ha estat desigual, però a tot arreu ha guanyat el sí. I aquest és el drama: que els contraris a la independència sembla que siguin contraris a la democràcia. Exceptuant un parell de casos, no han tingut valor per a fer campanya pel no. I segur que en molts municipis haguessin guanyat.

Diumenge aniré a votar i votaré que no. Perquè no és legalment vinculant, però sí és políticament important: cal demostrar als federalistes que les urnes no mosseguen, i que qui ha de triar el futur de Catalunya és el Poble Català.I quan arribi el dia del referèndum vinculant, eixe dia votaré .

25 comentaris:

maria ha dit...

Al primer moment m'has espantat...però bé, tothom és lliure d'opinar el que vulgui.

SM ha dit...

Un raonament impecable.

J.M.C. ha dit...

Em pensava que era per donar un toc de realisme als resultats, amb tant polític votant que sí i amb tanta gent que ha pres l'opció contrària: votar que sí quan, en un referèndum vinculant, votarien que no. En tot cas, la decisió és ben legítima.

Agnès S. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

bé, la teva hipòtesi és que si veuen que hi ha un alt percentatge de 'no' tot hi havent-hi una participació semblant, aleshores pensaran que la seva opció(el 'no'), també hi està representada i per tant els animarà a votar; té lògica, està ben pensat.
L'altra opció és que si el 'no' puja el seu raonament sigui: "pobres miserables, són quatre gats amb unes consultes no vinculants i a sobre es barallen entre ells, aqui no m'hi fico".

Agnès S. ha dit...

Aquest vídeo seria encara millor si surtissis tu.

Molt bona reflexió la que fas.

Anònim ha dit...

Em sembla bé, lo important es votar

Tyler Durden ha dit...

Com us ho passeu de bé els caps de setmana. Aquí a la capital del regne no en tenim d'aquestes coses.

Aquí es funciona per caçiquisme del de sempre, sense democràcia. I no vegis com de bonics son els aeroports de quatre pistes, el metro de milers de quilòmetres i les autopistes radials duplicades amb cinc carrils per sentit.

Curiosament ningú es queixa perquè manin els de sempre i de la mateixa manera. Em pregunto el motiu.

Pere Llufa ha dit...

Però el Joel Joan es presenta? Jo prefereixo la rossa.

Aris ha dit...

hi havia una canço que deia "parla poble parla, teu es el demà, ara es el moment de votar..." l'he traduit, sou tot molt jovenents i no la reconeixeu perquè es del 1976...

Arcangelo ha dit...

No sé si és massa bona idea aquesta especulació amb el vot que pretén votar per donar un missatge, per contrarrestar una tendència, per a que els resultats donin una imatge i, sobretot, votar de manera contrària a les pròpies conviccions. En qualsevol cas, entenc el que fas i aplaudeixo aquesta visió tant reflexiva, tot i que, en totes les parts d'aquest afer que no es poden raonar no estic gens d'acord amb tu.
Et manllevo el vídeo pel meu blog. M'ha sorprés bastant aquesta línia comunicativa, bastant original comparada amb campanyes d'altres consultes.

Anònim ha dit...

DONCS PERFECTA, CREC QUE LES TEVES RAONS SON INCONTESTABLES, FALTARIA MES,PERO JO VOTARE "SI",ESTIC FINS ELS ....DE FEDERALISTES,AUTONOMISTES,REGIONALISTE I ALTRES "FLORETES" AVABADES EN ISTES,PROU¡¡¡¡¡¡NO SERA VINCULANT,PERO M'ESBRABO¡¡¡¡¡
JUGANT AMB BCN.

Alyebard ha dit...

Doncs trobo que fas molt bé, (estigui o no d'acord amb el que votes, que això és problema meu). La raó última de la democràcia és poder votar. I un dels seus pilars és el dret d'expressió. faci una visita per casa meva i veurà que en penso.

Dr. Muerte ha dit...

Doncs jo no votaré per motius de no-residència a Barsalóna, però si pogués tambè votaria que no per dos motius:

1- Per donar pel sac, cosa que em caracteritza.
2- Perquè no surti un aplastant 99% que sí i que els putos fatxes diguin "claro... solo votan ellos" o el sempre impagable "seguro que está amañao..."

Molon labe ha dit...

kllons tots els de tv3, suposo que ja que els tenien allí... i valents nassos el copiar el yes we can... bé, suposo que si quelcom va funcionar millor copiar que innovar...

zel ha dit...

De vegades em fas trontollar amb els teus raonaments... però vaja, ho entenc!

Josep ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep ha dit...

Benvolguts lectors, benvolgudes lectores:

En aquestes votacions l'important era la participació. Només cal veure com l'espanyolisme més ranci celebra l'abstenció com una victòria seua.

Quan fem el referèndum vinculant jo votaré , és clar. I l'espanyolisme més tronat farà la seua campanya habitual: soroll de sabres.

Però ara ja no fan por.

com ha dit...

Jo vaig fer el comentari nº4 amb la intenció d'argumentar el teu raonament. No és del que es tracten els comentaris de les entrades? Pq no l'has deixat?

Josep ha dit...

Benvolgut/da com:
el comentari número 4 és d'Agnès S i jo no l'he esborrat pas. Com ve diu "Aquesta entrada ha estat suprimida per l'autor", no pas per l'administrador del blog (un servidor)

Agnès S. ha dit...

Eiii! Que sí, que la vaig esborrar jo!

Lluís Bosch ha dit...

Hi ha una part del raonament que s'entén molt bé, al marge de compartir-lo o no. Però al final no acabo de comprendre perquè apareix aquest to essencialista. He trobat un comentari teu al blog del Macip i sentia curiositat per veure el teu. A mi hi ha conceptes que em fan una mica de por, i tot allò que gira sobre els termes "nació" o "poble" em fan patir, perquè generalment s'usen amb finalitats excloents.
Malgrat el teu raonament, jo sóc federalista per ara, i per això no vaig votar, igual com si arriben unes eleccions i cap partit no satisfà les meves espectatives.

Josep ha dit...

Estimats lectors, estimades lectores:
tal i com es podia preveure, els espanyolistes han interpretat l'abstenció com un NO a la independència i un a Espanya.

Per això calia que algú votés que no, per a que no es manipulés l'abstenció.

En tot cas no patiu, quan es faci el referèndum oficial, jo votaré SÍ i la participació serà molt més alta.

Josep ha dit...

Benvolguda Maria:
de tota manera, el vot és secret.

Benvolgut SM:
moltes gràcies

Benvolguda JMC:
gràcies!

Benvolguda Agnès S:
ui, això sí que m'afalaga!

Benvolgut PONS 007:
això és el que jo reivindico, el Dret a Decidir.

Benvolgut Tyler:
viu vostè a Madrid? O a quina altra capital del Regne es refereix? València? Londres? Brussel·les?

Benvolgut Pere Llufa:
Joel Joan ha fet coses bones en cinema, teatre i televisió. Però tothom el coneix per la seua vessant política. I això li passa factura.

Benvolguda Aris:
ah, la Segona Transició que reclamava Ansar, oi?

Josep ha dit...

Benvolguda Jugant amb BCN:
i jo respecto totalment el teu vot.

Benvolgut Alyebard:
exacte, la Democràcia primer de tot.

Benvolgut Dr Muerte:
ah, la Catalunya Exterior, esperem la seua opinió.

Benvolgut Molon Labe:
homeee, que Tv3 ha tingut moments encara pitjors!

Benvolguda ZEL:
això m'afalaga, moltes gràcies!

Benvolgut Lluís Bosch:
si hem de ser rigorosos, els federalistes haurien de votar NO, ja que no volen la independència.
Val a dir que hi ha federalistes que han votat en blanc, com na Dolors Camats. Totes les opcions són legítimes.