dissabte, 7 de maig de 2011

Això del Bin Laden

L'any 1980 va aparèixer al Perú un grup guerriller anomenat Sendero Luminoso, liderat per un professor universitari, Abimael Guzmán.

Es calcula que Sendereo Luminoso va matar a més de 31.000 persones.L'any 1992 el seu líder messiànic fou capturat viu, jutjat i empresonat. I no només això: la seua exhibició pública va significar la seua mort com a líder. La gàbia de zoo, el vestit a ratlles i el discurs incoherent mataren el líder. Milions de peruans desitjaven la pena de mort per al que es feia dir "Presidente Gonzalo", però la seua execució —judicial o extrajudicial, tant li fa— l'hauria convertit en un màrtir. I els màrtirs són difícils de vèncer.

Ara és un vell xaruc, un personatge patètic que a base de suplicar clemència ha perdut l'aura de revolucionari.

Al Perú segueix havent-hi gent pobre i cabrejada, i segueix sent un país perillós. Però molt menys perillós que fa vint anys. I avui en dia ningú amb dos dits de front reivindica la figura d'Abimael Guzmán. Tot el contrari que Ernesto Che Guevara, que segueix sent un símbol.

De la figura d' Ussama bin Laden ja en parlarem d'ací a 20 anys, però de moment sembla més que han fabricat un Che Guevara islamista, en comptes de reduir-lo a la categoria de penós Guzmán.
Compte amb els màrtirs, que és molt difícil matar-los.

8 comentaris:

Ina Blackwood ha dit...

Ah, però aquest tipus és real? Jo pensaba que era com les sèries de hollywood; anàven sortint diferents capítols, cada cop menys creíbles, fins que tot acaba en un estúpid final. Perquè això dels rangers heroics que li foten un tret al cap i que desprès el llencin al mar...

Molon labe ha dit...

Epsss que lo del es camisetes ja ho han dit altres, ara només quedar grae un grup musica RATI (rage against the ipad) que el fiqui a les seves actuacions i ja tindrem el cercle tancat, o pels reikians el uroboros

Neandertal Total ha dit...

Una cosa molt divertida de Bin Laden era que els seus discursos d'Internet no els feia ni en àrab ni en anglès (llengües que coneixia bé) sinó en Pastun, la qual cosa va tornar micos als traductors americans.

SERGIBR ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
sergibr ha dit...

Donc segons aquest bonic enllaç, el Perú és un lloc idíl.lic per viure-hi.

Toni Cano ha dit...

Això de llençar a Bin Laden al mar no és més que potenciar el turisme de la costa, a veure si algú el veu i li fa unes fotos.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Potser la intenció era fabricar un màrtir per tenir més excuses per "portar la denocràcia" a païssos amb matèries primeres d'interés pels USA

Jordi ha dit...

Tens raó, ara ja és un mite.