dimecres, 22 de juny de 2011

Pàgina 214Estic llegint-me L'any de la plaga de Marc Pastor. De moment estic gaudint molt del llibre, però no em puc estar de tractar un tema que em neguiteja: la paginació.

La majoria de llibres segueixen una paginació clàssica: ordre ascendent, d'un en un i començant per l'1. Però també hi ha interessants excepcions. Per exemple Risto Mejide va paginar el seu llibre El pensamiento negativo en ordre decreixent, perquè així els lectors sabessin quant quedava per acabar. Això no és nou, i ja ho havien fet alguns escriptors de la generació beat fa cincuanta anys.
També fou original l'escriptor anglès Mark Haddon, que va publicar el seu llibre El curiós incident del gos a mitjanit amb els capítols ordenats seguint els números primers.
I un autor de contes de terror, un nord-americà del que no en recordo el nom, va escriure un recull de contes on tots tenien 13 pàgines, i aquesta numeració s'anava repetint. No sé fins a quin punt era mèrit de l'autor o del maquetador.

Però el llibre de Marc Pastor presenta una interessant i inquietant característica: la repetició de la pàgina 214.

A la primera pàgina només hi apareix el nom de la col·lecció, Les ales esteses, del que aquest títol n'és el 297. La segona pàgina està en blanc. A la pàgina 3 hi apareix el nom de l'autor, el títol i l'editorial. A la pàgina 4 hi ha el copyright, l'ISBN i dades editorials (el meu és la primera edició, d'octubre del 2010). A la pàgina 5 hi ha la dedicatòria, a una tal Eva. La pàgina 6 està en blanc. A les pàgines 6 i 7 hi ha cites. I a la pàgina 9 comença la novel·la, i també apareixen els números de pàgina.
Aquests números segueixen un ordre correlatiu i ascendent, d'un en un, fins arribar a la pàgina 214.

Un cop arribats a la pàgina 214, totes les pàgines successives tenen el mateix número, el 214, fins arribar al final. Acabada la novel·la hi ha els agraïments, que és i té la pàgina 360. La numeració segueix l'ordre clàssic. A la pàgina 363 hi ha un Addèndum multimèdia que s'allarga fins la pàgina 366.Per què es repeteix la pàgina 214? Què ens vol dir l'autor? Quin missatge s'hi amaga?
He estat investigant el tema i tinc algunes pistes:

Numerologia: ens haurà deixat en Marc Pastor un missatge ocult en clau numerològica? Si sumem els dígits de 214 obtenim 7. El 7 és, segons la numerologia, el número del pensament, la sabiduria i l'espiritualitat. És clar que, en comptes de sumar els dígits, els podem multiplicar. Llavors obtenim el 8. El 8, segons la numerologia, és el número del poder, l'habilitat executiva i manca d'escrúpuls. Hi ha més possibilitats, com la potenciació (ens dóna 16), la logaritmetització (el 2) i combinacions de sumes, restes, multiplicacions, divisions, potències, arrels i logaritmes: 3, 5, 1.5, 10, 0.5 ....

Article 214 del Codi Penal espanyol: l'autor de la novel·la és criminòleg. I si ens ha deixat una referència al Codi Penal? El Codi Penal espanyol, a l'article 214 diu això "Si l’acusat de calúmnia o injúria reconeix davant l’autoritat judicial la falsedat o falta de certesa de les imputacions i se’n retracta, el jutge o el tribunal ha d’imposar la pena immediatament inferior en grau i pot deixar d’imposar la pena d’inhabilitació que estableix l’article anterior". Hem d'entendre que l'autor considera que el seu llibre és una gran injúria i ja demana perdó?

Article 214 del Codi Penal als EUA: en Marc Pastor, com la majoria de nerds de la nostra generació (i d'anteriors i posteriors, no ens enganyem) té molts referents culturals americans. Es referirà a un dels 50 codis penals que hi ha als EUA? L'article 214 del C.P. de Califòrnia diu això. Assalts i robatoris a trens i autobusos? És cert que molts llegim en el transport públic, però aquest llibre pretén avisar-nos del que passa al vagó mentre estem absorts llegint el seu llibre? A Texas i Nova York no tenen article 214... és aquest el missatge ocult?

Habitació 214: és un film de Marc Higa, ací teniu l'enllaç. La pel·lícula parla de la deteriorada relació entre un fill i son pare. Una referència al protagonista, Víctor Negro, i el seu pare?

Una sèrie: l'autor, i el protagonista de la novel·la, són grans consumidors de telesèrires. Però molt poques han arribat als 214 episodis. Només Els Simpson, on l'episodi 214 versa sobre vandalisme a les escoles. Ens vol fer alguna confessió? Tal vegada, quan era un adolescent va cometre algun terrible acte vandàlic i, fruit del penediment, es va ficar als Mossos d'Esquadra?


Seguiré investigant aquest misteri.

9 comentaris:

Txisky ha dit...

Lo seu amb els llibres té mèrit. No sé encara com no té cap oferta per treballar a una editorial!.

Pere Llufa ha dit...

La pàgina 214 és l'inici d'un capítol?

Jordi ha dit...

Qui vol pensar en errors tenint conspiracions i missatges ocults?

Paladí dels Mandres ha dit...

és un capullo.

Si treiem el sentit de les coses que tenen sentit, tot es molt xupi guai, però t'has carregat anys de lectors entrenats. Només cal que tothom faci el mateix i apa, a pendre pel sac.

A partir d'ara citaré sempre la pàgina 214. Burghffs

Anònim ha dit...

hem quedo amb la teoria dels simpsons, sempre l'encerten

aina ha dit...

Ara vendràn a per tu.

Puji ha dit...

En la versió digital, el capítol 21 es repeteix fins el final. A partir d'allà, tots els capítols són 21.

Alguna interpretació maquiavèl·lica?

Sergi ha dit...

No m'he llegit el llibre, però l'últim enigma numerològic que conec és el de Lost. I ja sabem com va acabar...

maria ha dit...

Que em diu ara?El tinc pendent i ni me n'havia adonat...