dimarts, 4 d’octubre de 2011

Sarri (Això és gravíssim 2)Aquests dies ha estat notícia l'escriptor basc Joseba Sarrionandia Uribelarrea. Novel·lista, dramaturg, poeta, traductor i assagista, ha estat guardonat amb el Premi Euskadi de Literatura pel seu treball Moroak gara behelaino artean?. Li sobren mèrits literaris i la cosa no tindria més importància si Sarrionandia, conegut també com a Sarri, no fos un etarra fugat.

S'integrà a ETA a finals dels 70' i l'any 1980 fou condemnat a 22 anys de presó. No tenia, ni té, delictes de sang. Cinc anys després es va fugar juntament amb un altre membre de l'organització, Iñaki Pikabea, Pitti, de la presó de guipuscoana de Martutene amagat dins d'un altaveu després d'un concert del cantant Imanol.

La caverna espanyola està enfurismada i no volen que aquest premi, dotat de 18.000 eurets, li sigui concedit. No addueixen la qualitat literària de l'obra —encara no ha estat traduïda a l'espanyol, ni al català— si no al passat etarra de l'autor. La cosa té el seu que, ja que, normalment, no et lleven un premi si no és que has fet alguna trampa per aconseguir-lo: dopatge en l'esport, plagi en la creació artística o falsificació de dades en la investigació científica.

Els catalans, poble creatiu i original on els hi hagi, ja fa anys que vàrem desenvolupar una nova modalitat d'exclusió del premiat: absència en l'acte de lliurament. Són molts els premis literaris, artístics o cívics on el guardonat rebrà el premi sí, i només sí, assisteix a l'acte de lliurament. Si per la raó que sigui no hi pot anar, ja no és digne de tal reconeixement.

Si bascos i espanyols no fossin tan hispanament bascos (o bascament espanyols) aplicarien la fórmula catalana i no li donarien el premi fins que fes acte de presència.Probablement els menors de 30 anys no coneguin aquesta cançó. No passa res, l'original és aquesta.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin conyàs de post. A la tercera línia he plegat.

ka ha dit...

a mi m'agradat i la canço es un clàsic

Alyebard ha dit...

Coi de caverna! Que es vagin acostumant a que els temps canvien: Eamond de Valera. President d'Irlanda, antic terrorista. Itzak Rabin, primer ministre d'Israel, antic terrorista. Algun dia es podria donar X lehendakari, antic terrorista.

Txisky ha dit...

Mozkorra bai, borroka ere bai!

Lleixes ha dit...

Cagu'm tot Txisky... que li ha caigut una dent o se li ha adormit la llengua?

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:
com que sé qui ets, no et diré res de nou.

Benvolgut KA:
sí, això sí.

Benvolgut Alyebard:
ui, no ho crec pas. Aquesta gent no sap assumir els canvis.

Benvolgut Tsiky:
ai, la baskitis!

Benvolgut Lleixes:
ben dit, sí senyor.

Puji ha dit...

Gràcies per haver-me fet saber una cosa que no sabia. Ni idea que la música de Sarri Sarri no era original de Kortatu.

surfzone ha dit...

Veient com va el procés aquests últims dies, crec que hi haurà algun partit que haurà de canviar d'estratègia, ja que han basat tot el seu trist discurs en anar contra aquesta gent. Mentre no ens toqui el rebre als catalans (com ja fa temps que comencen a girar l'escopeta de disparar merda cap aquí).