dilluns, 20 de gener de 2014

Valga'm Deu quin premi!Ha estat convocat el Premi de Literatura Eròtica Válgame Dios. Bé per a ser precisos, el Premi de Literatura Eròtica Escrit per Dones Válgame Dios.

El primer que m'ha cridat l'atenció és que el premi està adreçat només a dones. Si fan aquesta discriminació se suposa que és en clau positiva, per acostar les dones escriptores a aquest gènere literari. Però només que li fem una ullada a les novel·les i relats publicats, veurem que les dones han escrit molta —i molt bona— literatura eròtica. També hi ha bones guionistes.

El segon que crida l'atenció és que, de 10 membres que té el jurat, només 2 són dones. Alguns fotetes diran que en són tres, tot comptant el Boris Izaguirre com a femella, però ni amb aquesta trampa comptable no deixa de ser una escandalosa minoria. Què passa, que no hi ha dones que puguin fer de jurat? O tal vegada es tracta de discriminació positiva envers els homes, per a que s'animin a endinsar-se en el món de la crítica literària? Sincerament, no crec que calgui.
Igual és que, si qui llegeix el relat és un home, s'excita més pensant que allò ho ha escrit una dona. Creieu que Els cent cops, si en comptes de ser l'obra d'una aleshores adolescent Melissa Panarello hagués estat escrita per un vell verd de 80 anys, hauria tingut el mateix èxit? Jo crec que no.
Per cert, el dissenyador del logo i l'estatueta també és un home.

En tercer lloc, acceptaran originals si el pseudònim emprat és masculí? En saben res de Víctor Català? (Per posar només un exemple).

La quarta cosa que es pot destacar és que aquest premi l'organitza un restaurant. Per un costat em sembla molt bé que la literatura (i les arts, en general) fugin dels organismes públics i les subvencions públiques, també m'agrada que s'allunyin de les grans multinacionals (com la dels Lara). Però que hagi de ser un restaurant qui organitzi un premi literari, no sé què dir-vos: per un costat em sembla bé, però per l'altre em recorda la màxima eixa que deia que l'art als restaurants està al mateix nivell que el menjar als museus.


9 comentaris:

Joana ha dit...

La vida esta plena de contradiccions...
I sí, les dones podem escriure coses eròtiques tant bé com qualsevol home :)
Per cert... tot va de menjar no? (deixa que sigui un xic picantona)

Anònim ha dit...

Els premis literaris no estan amanyats?

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Els jurats són homes per una qüestió: són més influients i estan més autoritzats.

Anònim ha dit...

O sigui que si vull participar hauré de fer-me un canvi de sexe, vaja...

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

L'important Josep és que s'ha fet aquest premi i jo estic amb tu amb que les dones poden i fan de fet molt bona literatura eròtica, només cal llegir-se "Delta de Venus" un llibre escrit per Anaïs Nin, filla del Nin l'anarquista català que té un recull de contes eròtics que a mi m'han trempat en més d'una vegada i sense conéixer l'edat ni la cara de l'Anaïs.

Vicent

Unknown ha dit...

Tampoc no entenc l'etiqueta de literatura per dones, que hi farem!

Unknown ha dit...

No entenc perquè hi ha d'haver un premi per a dones escriptores, ni de literatura eròtica ni de la que no ho és.

Tampoc trobo sentit als premis que, en teatre i cinema, es donen a actrius i actors per separat però, almenys, estan avalats per una llarga tradició. Tradició que, per altra banda, potser seria hora de revisar per instaurar, simplement, premis a la interpretació.

A l'hora d'instituir activitats noves s'hauria d'obviar aquest "feminisme" que l'únic que fa és banalitzar l'autèntica discriminació de les dones: cobrar menys per fer feines iguals, obligació de casar-se amb homes no escollits (fins i tot nenes), mutilacions genitals, dificultat d'accés a l'educació, criminalització de l'adulteri, escassa penalització de la violació.....i tantes i tantes injustícies com hi ha pel món.

Tot i així, i després de tota la parrafada, us haig de confessar que tampoc ho trobo tant terrible, que hi hagi un premi per a escriptores.
Valga'm déu!!

marga bosch i el seu verb ha dit...

els restaurants, aquest és el tema oi Josep? he vist que el banzai et vol mal, i ara s'ha passat molt, trobo jo.

sort que estic al teu costat i et dóno força.

PuramenteInfiel ha dit...

¿Tiene género sexual la literatura? Bueno... Tema aparte. He venido desde mi blog a saludarte, llevándome la sorpresa de que todo está escrito en catalán (no te preocupes que lo entiendo :-) aunque alguna cosilla se me escapa). Sólo quería agradecerte tu paso por el Pecado y decirte que iré viniendo a echar un ojo.
Besos.