dimarts, 25 de febrer de 2014

Increïbles incrèduls


Vint-i-quatre hores després de l'emissió del mockumentary Operación Palace ja s'ha dit gairebé tot. Per part meua només comentar que la versemblança del programa es basa en que tothom sap que no es sap tot. De tota manera, per a mi, hi ha una cosa encara mésfascinant com la conspiranoia, i són les veritats no cregudes.
Hi ha una sèrie de fets certs i demostrables que, per censura o per ocultació informativa (un esdeveniment de gran transcendència li va llevar importància) és desconegut. I quan algú que va participar dels fets en parla, ningú el creu.
Per ordre cronològic us en narro quatre:

—La Guerra d'Ifni: entre novembre del 1957 i juny del 1958, tropes "irregulars" marroquines atacaren la província espanyola d'Ifni. La censura franquista va ocultar aquesta guerra, i els 300 morts i 500 ferits espanyols romanen encara en l'oblit. Quan algun dels 10.000 soldats espanyols que participaren ho explica, queda com un vell xeruc que s'inventa batalletes.

—Espanyols a la Guerra del Vietnam: el règim franquista només podia sobreviure internacionalment sent un fidel lacai dels EUA. Donaren suport a la croada anticomunista i participaren a la Guerra del Vietnam. Però l'exèrcit espanyol era massa feble per a participar en un conflicte com aquell, no tenia tropes preparades, ni material, ni estrategues, així que la col·laboració es limità a allò que podien aportar: metges. Entre 1966 i 1971 més d'un centenar de sanitaris foren enviats a Vietnam del Sud i allà atengueren als ferits que els portaven. La censura del règim ocultà els fets, i els enviats tenien ordre de no parlar-ne. Avui en dia, quan algun d'aquests metges jubilats parla de la seua experiència a la Guerra del Vietnam, la gent se'l mira pensant "aquest ha vist massa pel·lícules".

—Intent colpista del 1985: durant el Dia de les Forces Armades del 1985, un grup reduït (i desesperat, i poc organitzat) de militars franquistes va conspirar per a donar un colp d'estat. A diferència de l'intent de Tejero, aquest sí que volia ser cruent, matant a Felipe González, al Rei i a les principals autoritats, fent creure que havia estat ETA, i creant un buit de poder que facilités l'entrada de l'exèrcit al poder. El CESID estava al cas i el colp fou desarticulat, però sense detindre ni jutjar a cap dels conspiradors. Els geos que participaren foren obligats a romandre en silenci, i fins l'any 1997 Felipe González no va parlar del cas. Avui en dia, quan algun antic geo parla de l'acció (o quan algun testimoni diu que va veure molta policia emportant-se militars) no se'l creuen.

—Vol 587 d'American Airlines: el novembre del 2001, just dos mesos després dels atemptats de l'11S, un Airbus A300B4-605R es va estavellar a Queens, Nova York, causant 265 morts (251 passatgers de l'avió, 9 tripulants i 5 veïns de Queens). Durant les primeres hores es va especular si havia estat un altre atemptat, i per internet van aparèixer falses reivindicacions de l'atemptat. La posterior investigació va demostrar que fou un accident, i la gravetat dels atemptats de dos mesos abans van fer oblidar aquesta tragèdia. Avui en dia ningú recorda aquest accident.

10 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Josep, deus conèixer el cas de l'assalt al Banc Central el 1981. Oficialment van ser xoriços. El pare d'un company de feina que treballava amb mi, va ser un dels segrestats. I assegurava que eren militars o paramilitars. Fins i tot la Vanguardia de l'endemà, en portada deia: "la vida de casi 200 personas a cambio de la libertad de los inculpados del 23F"

I el cas de l'oli de colza, que afectà nadons i animals de companyia que no l'havien tastat.

Fita

Anònim ha dit...

La primera vegada que sento aquestes noticies, vols dir que no t'ho has inventat....?

Joana ha dit...

No se... ara molta gent diu que es varen donar compte de l'engany, però la veritat és que molts vàren esborrar els tuits que havien fet al veure la realitat del reportatge.
Per cert, jo no li he trobat la gràcia :(

Anònim ha dit...

La censura ja no consisteix en amagar l'informació, sinó en saturar d'informació a la gent.

Anònim ha dit...

Buenos retazos de historia.

Anònim ha dit...

Évole es ENORME

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

I el mal és que les "veritats" estan sempre només a l'abast d'uns molt pocs, poquets, poquíssims.
Però tot això passa, clar que sí i, cal estar-hi a l'aguait.

Vicent

Cesc ha dit...

l'Evole ha generat debat, ja era hora, almenys que un programa suscités algun debat, però tot i això, la televisió continua essent una gran font de manipulació i desinformació. Al cap i a la fi, per la nit a la Sexta fan aquells concurs de timadors, o ara be vident.

Josep ha dit...

Benvolgut Xavier:
hi ha un interessant reportatge de Tv3 sobre eixe assalt. I una pel·lícula on acaben dient que és millor no saber res.

Benvolgut Pons 007:
he he he

Benvolguda Joana:
jo el vaig vore ja començat, així que jo no sóc un bon exemple.

Benvolguda Anònima:
amen

Benvolgut JordiM:
ho ha fet bé, no ho negue.

Benvolgut Vicent:
la veritat eixirà amb el temps.

Benvolgut Cesc:
això és cert. Ara vorem quina audiència té el proper diumenge.


Mikolynn ha dit...

Doncs tampoc n'hi ha per tant, jo aquestes les coneixia totes, ara, de l'us regular de drogues psicotorpiques per part del membres del govern de Madrit, ningú no en parla...