dijous, 8 de maig de 2014

Document històric

"El problema dels rècords estan fets per a ser superats". Woody Allen

Aquell racó del Món fou notícia durant molts anys. La causa era el conflicte sagnant que patia, considerat crònic per molts experts, i que sempre ocupava algun raconet als mitjans de comunicació.

Però la gent d'aquell racó de Món es cansà de la guerra, i els combatents s'afartaren del perpetu empat a derrotes.  Amb l'ajut d'uns experts internacionals, s'arribà fàcilment a un difícil acord de pau.

Per tal de no perdre la memòria dels fets, sobretot narrada pels seus protagonistes, un equip d'historiadors enregistrà el testimoni de diversos ex-combatents. Per tal de no perjudicar el procés de pau, i per a que els narradors no tinguessin problemes judicials, s'arribà al compromís de mantindre inèdits aquests enregistraments fins que no haguessin passat de anys de la mort dels ex-combatents.

Però vet ací que en aquell racó del Món la gent tenia una elevadíssima longevitat —fenomen poc conegut, a causa del llarg conflicte que escurçava l'esperança de vida dels seus habitants— i els ex-combatents moriren molt vellets.

Deu anys després de la seua mort, els historiadors —joves historiadors que substituïen els que havien endegat la iniciativa i ja feia anys que eren morts— es trobaren en que el format en el que estaven fets aquells enregistraments els eren del tot desconeguts, i per tant incompatibles amb cap giny de reproducció que ells coneguessin.

Però aquells testimonis no caigueren en l'oblit, ans al contrari. Actualment els enregistraments s'exhibeixen a un museu, però no pas pel seu contingut, sinó pel seu continent.  Un mètode d'enregistrament realment rar.

I és que els éssers humans tenim afany de superació, tant per a fer joguines noves com per a millorar els odis de sempre, i eixe conflicte endèmic d'aquell racó de Món esdevingué intranscendent comparat amb les massacres que vingueren durant les dècades posteriors.

7 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Els temps canvien, les formes també però el contingut, quan es tracta de matances, dissortadament ja el sabem.

Fita

Anònim ha dit...

Un geek pot ser un historiador?

Anònim ha dit...

I like your website, it is good. Check my website too. You
can gry from my website.
I like your website, it is good. Check my website too.
You can gry from my website.

Alicya ha dit...

Digueu-me romàntica, però sortosament no m'ho crec ;-)

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Sí, és així, el mateix instint de mort que mou que cada més o cada any hi haja un nou model d'aparell electrònic o de tipus de placa base d'ordinador fa que ens matem uns a uns altres, el mateix.
Així que no és estrany i m'ha semblat una gran lliçò de psicologia el teu relat.

Vicent

Anònim ha dit...

It is extremely important that a wedding photographer does a perfect job,
because if the photographs are not to them couple's liking there is no way they can
be redone. The photographer should help to determine what looks good on
you. His work has been published in magazines such as Our Ohio Magazine and Columbus Bride.


my blog; fotograf nunta

Josep ha dit...

Benvolgut Xavier Pujol:
Si no podem obrir el continent, ens perdem el contingut, oi?

Benvolguda Anònima:
sí... o no.

Benvolguda Totira:
aix... ROMÀNTICA!

Benvolgut VICENT:
El famós duet Eros/Tanathos, oi?