dilluns, 10 de novembre de 2014

Apunts col·laterals del 9N


No entraré en l'anàlisi política de la jornada d'ahir —molta gent porta tota la nit fent anàlisis d'urgència, i ja tindrem temps d'analitzar bé les conseqüències— sinó d'alguns detalls col·laterals de la jornada.

— Voluntaris. Els que hem viscut unes eleccions a una mesa electoral sabem com pot ser de cruel l'atzar a l'hora de fer el sorteig dels membres de la mesa. Jo vaig tindre la sort (l'any 2012) de compartir taula amb dues persones intel·ligents, organitzades i motivades, però és força habitual que hi hagi taules amb persones malaltes, enfeinades, desmotivades, emprenyades o incompetents.
Potser caldria tindre-ho en compte de cara a fer la llei electoral: hi ha molta gent capacitada que està a l'atur i que estaria encantada de treballar un festiu.

— Recompte fàcil. Ja ho vam veure l'any 2005 (referèndum de la Constitució europea) i l'any 2006 (referèndum de l'Estatut català), i ahir ho vam tornar a veure: és molt més fàcil fer el recompte en un referèndum que en unes eleccions parlamentàries.
Potser caldria tindre-ho en compte de cara a pensar en quin model de democràcia volem: a l'espanyola o a la suïssa.

— Estranger. Recordeu els problemes que hem tingut amb el vot per correu en anterior convocatòries? En canvi, malgrat les cues, s'ha votat millor anant a les "ambaixades" de la Generalitat a l'exterior. En tot cas, i tenint en compte les dificultats de la gent que viu fora, caldria allargar un parell de dies el període de votació.
Potser caldria tindre-ho en compte de cara a pensar en la participació quan siguem independents: el model de vot per correu espanyol, o l'habilitació de locals on votar... o el vot per internet.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d’acord amb el tema Voluntaris. I amb el recompte i amb la votació a l’estranger. Caram! D’acord 3 de 3! No em reconec!

XeXu ha dit...

Està molt bé anar pensant en tot això, a mi també m'agrada trobar els punts febles, ja que és l'única manera de poder millorar. En la construcció del nou estat estaria molt bé que es tinguessin en compte observacions com aquesta, sobretot la primera, és absurd que no s'apliqui ja.

xavier pujol ha dit...

Demanes triar entre una democràcia a l'espanyola o a la suïssa?
Existeix la democràcia espanyola?

Anònim ha dit...

Els voluntaris no cobraven, i el director de correos ens va fer boicot.

Unknown ha dit...

Bé, bona dosi de realitat

Josep ha dit...

Benvolgut Pons 007:
bon senyal, oi?

Benvolgut XeXu:
un nou estat és també això.

Benvolgut Xavier Pjol:
sí, com la marina suïssa.

Benvolguda Anònima:
cert

Benvolguda Loreto Giralt Turom:
i de realisme, i d'il·lusió pel futur.