dimarts, 16 de desembre de 2014

Solidaritat asimètrica?


Casualitats de la vida, ahir estava llegint sobre la Banda Bonnot i els il·legalistes durant la Belle Epoque, i avui em trobo amb l'Espadaler detenint "terroristes anarquistes" a Barcelona.
 Després de mirar el mapa i el calendari i comprovar que, efectivament, som a la Catalunya del 2014, no he pogut evitar encardar-me de l'Operació Pandora (o és Operació Pandereta?). Com tothom per les xarxes socials.

El problema ha vingut quan més tard també he criticat els anarquistes de saló, i quan he recordat a la gent de l'esquerra independentista (majoritàriament cupaires), que si els escorcollats i detinguts fossin ells, els anarkes no es solidaritzarien pas. I ací és quan ha començat el sidral i m'han dit de tot.

Fins ara he pogut veure i viure (i participar) de nombroses mostres de solidaritat de l'independentisme català amb el basc, però fins aquest any no he vist la primera mostra de solidaritat de l'independentisme basc amb el català.
He vist centenars de mostres de solidaritat de l'esquerra independentista catalana envers els anarquistes, però mai he vist cap mostra de solidaritat dels anarkes envers els indepes.
I fins i tot he vist mostres de simpatia dels anarquistes amb els islamistes, però mai he llegit enlloc cap mostra de solidaritat o simpatia de l'integrisme islàmic envers l'anarquisme.

Sembla com si la solidaritat fos un fenomen asimètric. Les possibles causes són tres:

1) Incapacitat material. Jo puc solidaritzar-me amb algú que està empresonat i en règim d'aïllament, però difícilment aquesta persona empresonada podrà solidaritzar-se amb mi.

2) Diferent gravetat. Els catalans podem mostrar-nos solidaris amb els saharians, però els saharians consideraran que els catalans ja estem prou bé i que no cal que es solidaritzin amb nosaltres.

3) Superioritat moral. Quan hom creu que la seua causa és millor i superior a la dels altres. O que ells lluiten de debò. Pel que sembla, açò és el que passa amb els anarquistes catalans, que són els primers a exigir solidaritat cap a ells, però que després no en mostren gaire envers els altres.


En fi, felicitem un cop més el Conseller Espadaler, que ha aconseguit crear un problema allà on no hi havia. Catòlic com és, segur que li ha posat una espelma a la seua verge preferida per a que les mostres de solidaritat acabin amb aldarulls.
Fa temps que ho dic: el pal més gros a la roda és UDC.

10 comentaris:

jpmerch ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
jpmerch ha dit...

Molt bona anàlisi.

Sent conseller d'interior de vocació, deu ser difícil resistir-se a detenir anarquistes, són detencions amb encant.

Anònim ha dit...

Volen disturbis al carrer, es evident

xavier pujol ha dit...

Em va xocar que en vigílies del 9N, els anarquistes del meu barri es gastessin diners i temps, repartint panflets per a que la gent no anés a votar. Malaguanyats esforços, això és feina de PP i Ciutadans.
Suposo que aquestes forces ara se solidaritzaran amb els anarquistes.

Unknown ha dit...

Pandora no era la que obria l'ànfora dels mals i introduïa totes les desgràcies al món? L'origen de totes les calamitats?
La que destapava la caixa dels trons, vaja......

Sergi ha dit...

Molt bon anàlisi de les asimetries. Això sí, per superioritat moral, la que gasta aquest arqueòleg:

https://twitter.com/arqueoleg/status/544887958940442625

He estat mirant i tampoc veig que ell vagi molt sobrat de neurones...

Anònim ha dit...

Però els indepes quan donen suport als anarquistes ho fan sense esperar res a canvi, per altruisme pur i dur, no? Es com si jo demanés als blocs que visito que visitessin el meu, jo mai ho faria això xD

Teresa Duch ha dit...

Uff, tot això és molt elevat per mi, que busco parella, parlo de goteres, de cigrons, de perruqueres i de gossets... però, crec que ho he entés i, encara que asimètricament, em solidaritzo amb tu, Josep, i amb tot el que dius.

Marc de Vicc ha dit...

Si mai detenen l'arqueoleg aquest, més que solidaritzar-me amb ell, enviaré una felicitació a l'Espadaler.

Unknown ha dit...

Jo crec que solidaritat, poca. El que passa que uns han de quedar bé i els altres, de moment, no.