divendres, 15 de maig de 2015

Tres urnes pel 27S

Cada vegada hi ha més espanyols que s'apunten al carro de fer coincidir el 27 de setembre del 2015 les eleccions espanyoles amb les catalanes. No seria la primera vegada que unes eleccions autonòmiques es convoquen juntament amb les generals: ja va passar amb les andaluses del 2008, 2004, 2000 i 1996. Les eleccions andaluses del 1994 coincidiren amb les eleccions al Parlament europeu.

Des d'Espanya ho presenten com una manera de desactivar el caràcter plebiscitari i constituent de les eleccions catalanes.  Tot i que ningú concreta com es pot produir aquesta desactivació.A mi em sembla una bona idea, per quatre raons:

1) Assolir la màxima participació. Ens agradi o no, les eleccions espanyoles són les que obtenen la més alta participació. Cosa lògica: a l'estat espanyol, el poder de debò el té el govern central. I la gent vota preferentment allà on es remenen les cireres.
Fent coincidir les catalanes i espanyoles podem aconseguir el màxim de participació.

2) Desactivar l'argument estrella de l'espanyolisme. Els unionistes afirmen que molta gent no vota a les eleccions al Parlament de Catalunya perquè "no se sent identificat amb la institució". Si coincideixen ambdues convocatòries aquest argument deixarà de ser vàlid.

3) Fer simultàniament eleccions plebiscitàries i constituents. Les eleccions plebiscitàries —o, si ho preferiu, la revàlida del plebiscit del passat 9 de novembre— serien les del Congrés i el Senat, i les constituents —per a fer la DUI, redactar la Constitució de la República Catalana, gestionar el reconeixement internacional i fer les lleis bàsiques del nou estat— serien les eleccions al Parlament de Catalunya.

4) Fer llista única i llistes separades simultàniament. D'acord amb el punt anterior, podria haver llistes unitàries independentistes liderades per persones de la societat civil al Congrés i al Senat, i llistes separades de partits al Parlament de Catalunya. Al cap i a la fi, si triomfen els independentistes, a Espanya només hi hem d'anar a demanar el compte, mentre que al Parlament de Catalunya hi haurà molta feina a fer.


Inconvenients i arguments inconsistents

Hi ha un vell argument pujolista que alguns opinadors convergents ja estan esgrimint: les eleccions catalanes no poden coincidir amb cap altra elecció, per a no ser condicionades. Això podia ser vàlid fa 30 anys, però avui en dia ja no.

I quin seria el gran inconvenient? Doncs que les eleccions les guanyessin els espanyolistes. Però bé, abans de ser independentistes som demòcrates, oi? Si el resultat de les urnes no ens és favorable l'haurem d'acatar, mal que ens pesi.

4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Sigui d'una manera o d'una altra, l'important és participar, guanyar i marxar.

Carme Rosanas ha dit...

Jo, si és així votaré, només les nostres. Ho tinc claríssim, i no votaré a les espanyoles que tant me fa qui guanyi. T'imagines que la participació fos més alta a les d'aquí?

Som demòcrates i hauríem d'acatar mal que ens pesi. Però ens pesaria tant, perquè retrocediríem tant, que no ens ho podem permetre.

Apa! a guanyar i a marxar!

Josep ha dit...

Benvolgut Xavier:
Guanyarem!

Benvolguda Carme:
si es fan el mateix dia, tenint tres urnes al davant, votaràs una i passaràs de les altres dues?
Aprofita les estatals per a fer les plebiscitàries, i la nostra, la catalana per a fer la constituent.

I tot el mateix dia.

Oliva ha dit...

NO CREC QUE SIGUIN TAN BANAUS...
AQUEST RAONAMENTS,SON MASSA "SOFISTICATS",A ELLS ELS HI VA LA "LEI MORDAZA",I EL RETORN DE LA BRIGADA POLITICA SOCIAL,NO HI PODEN FER MES,AN MAMAT,LO QUE AN MAMAT.