dissabte, 19 de desembre de 2015

Jornada de reflexió (i porres)


Avui és jornada de reflexió, i demà hi ha eleccions. Hi ha països on no existeix aquest dia, i es fa campanya (i es publiquen enquestes) fins el darrer moment. Potser el més encertat fóra anomenar-la Jornada de Descans, per a candidats, militants i periodistes que segueixen la campanya.

La primera reflexió és que, per primera vegada a la democràcia espanyola, hi haurà un rang de diputats nou. M'explico: fins ara les candidatures obtenien entre 1 i 21 escons, o més de 105. Entre 22 i 104 mai. Demà al vespre, molt probablement, ens trobem amb partits que obtinguin cinquanta-i-tants o vuitanta-i-tants escons.

La segona reflexió, i lligada amb la primera, és la derrota del bipartidisme a Espanya. A Catalunya mai n'hem tingut, i la pluralitat del nostre Parlament el fa més semblant a l'italià, l'holandès i l'israelià, que no pas al nord-americà, el britànic o (malgrat les minories nacionals) l'espanyol.

La tercera reflexió és el triomf dels sondatges i les perspectives. Hi ha dues formacions extraparlamentàries, PODEMOS i CIUDADANOS que demà no es compararan amb el seu resultat anterior, sinó amb les previsions i esperances. Totes dues tenen zero escons, així que només que n'obtinguessin un ja haurien triomfat, però sabem que no serà així: si Cs queda per sota dels 50 diputats haurà fracassat, i si PODEMOS queda per sota dels 40 també.
Curiosament, hi ha dos partits que tot i tindre representació parlamentària, hauran triomfat si la conserven: Esquerra Unida i UPyD.  Si els primers baixen fins a tres escons, i els segons en conserven un, ho celebraran com una gran victòria.

La quarta reflexió, i lligada amb la tercera, és com les alternatives tenen com a primer objectiu acabar amb les altres alternatives, abans que no pas vèncer a als dos grans. Així doncs, PODEM ha de cruspir-se a Esquerra Unida, abans de plantejar-se guanyar al PSOE; així com Cs ha de petar-se UPyD abans de voler guanyar al PP.

La cinquena reflexió, és que un partit pot quedar segon en vots i tercer en escons. No seria el primer cop que passa una cosa semblant, però ara pot ser motiu per a força una reforma (en clau centralista) de la llei electoral.

La porra. La primera força en vots i en escons serà el PP. La segona força en escons pot ser el PSOE, però no té perquè ser la segona força en vots. En tot cas, Cs serà la tercera força i superarà a PODEMOS. A casa nostra la porra queda així:

Illes Balears (8 escons):
PP 2
Cs 1
PSOE 2
PODEMOS 1
MÉS 1
Proposta per les Illes: 1

País Valencià (32 escons)
PP: 12
Cs: 6
PSOE:  9
Compromís-Podem 5

Catalunya (47 escons), participació inferior a la del 27S
ERC: 14
Cs: 9
DiL: 9
ECP: 8
PSC: 4
PP: 3

6 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Com domines aquest tema! Espero que t'equivoquis en algun sentit, però.

Josep ha dit...

I espera, que ERC pot pujar fins a 15, segons com vagi la dispersió del vot unionista.
Coses de la Llei d'Hondt.

xavier pujol ha dit...

I Unió?
Com a bons demo-cristians demà combregaran: una bona hòstia.

jpmerch ha dit...

La teua argumentació em sembla impecable, però em resulta cridanera la teua previsió per al País Valencià, tenint en compte els resultats de les autonòmiques. Espere que t'equivoques. Preferisc anar cap a avant, ni que siga amb una sola cama que no pas cap a arrere amb les dues.

XeXu ha dit...

M'ha agradat llegir les teves reflexions que trobo molt encertades. M'agrada també el resultat que augures per Catalunya, amb aquests 14 per ERC, que em semblen exagerats, però que em farien molt content. L'Helena, convergent com és, preferiria que el repartiment fos un altre. Però a mi m'estaria molt rebé. Jo ens en dono 13, i ja em diuen que sóc molt optimista...

zel ha dit...

A mi també em fa molt feliç la teva porra per cat. ER hauria de sortir endavant i amunt amunt!