diumenge, 18 de febrer de 2018

Els col·legues del Yussep


Al conflicte català s'ha obert un nou front de combat: l'escolar (si és que mai aquest front fou realment tancat). El govern del PP, en aplicació del 155, i amb un discurs pretesament liberal, vol que les famílies "triïn lliurement" en quina llengua volen que els seus fills siguin escolaritzats, i també "saber" quina és la llengua materna de cada criatura.

Sobre aquest tema, vull fer (com ja fan molts altres catalans) la meua història personal. Tant a l'escola com a l'institut, gairebé tots els meus amics i col·legues eren castellanoparlants. Hi havia un reguitzell de minories lingüístiques més o menys exòtiques: francès, alemany, bubi, fang, rifeny i català. Però la llengua materna de la gran majoria de la meua colla era el castellà o espanyol.

Si el projecte de segregació escolar hagués tirat endavant, jo mai hauria tingut aquests companys de classe i farres. Ells haurien anat a l'escola dels espanyolots, i jo a la dels catalufos. En el cas del meu institut, l'Ausias Marc, hauria estat molt fàcil i molt gràfic, ja que era veí, paret amb paret, d'un altre institut (el Joan Boscà).

Els espanyolots a un insti i els catalufos a l'altre. Imagineu què passaria cada any quan sortissin els resultats de la selectivitat: si els catalanets treien de mitjana una dècima més que els castellanets, per a uns seria senyal per a talent inherent a la condició de catalanoparlant, i per a d'altres seria la prova irrefutable del favoritisme i la discriminació al sistema educatiu i universitari català. El mateix es podria dir del pressupost de cada centre: si l'escola dels catalanets rep un cèntim més que la dels castellanets, uns parlarien de discriminació intolerable. I si fos al revés, els que saltarien serien els altres.

La segregació escolar és la llavor de l'enfrontament civil. Ves que no sigui això el que volen.


4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Quan manaven els pares dels que ens han aplicat el 155 jo anava al'Ausiàs Marc. Aleshores estàvem segregats per sexe; els nois a l'Ausias Marc i les noies al Boscà.
Se'n deia franquisme. Com la segregació que volen aplicar ara els franquistes del ppartit que van fundar els franquistes.

Carme Rosanas ha dit...

Que no sigui el que estan buscant... doncs potser sí!

Oliva ha dit...

I TAN QUE VOLEN L'ENFRENTAMENT¡¡¡,HEM SIGUT UN XIC PASSARELLS A EL CREURE,QUE "AIXO"ERA UNA DEMOCRACIA,NO PIQUEM UN ALTRE VOLTA... SABREM FER LO MATEIX QUE VAN FER LES ESCOLES BALEARS?.

Josep ha dit...

Bennvolgut Xavier Pujol: que fort, vam anar al mateix institut! Amb uns quants anys de diferència, però al mateix. Suposo que milers de persones han passat per allà. Desenes de milers.

Benvolguda Carme Rosanas: ja ho va dir l'Aznar, oi?

Benvolguda Oliva: I no sembla que la cosa hagi d'afluixar.