dijous, 3 de maig de 2018

Dos bascos, potser tres

Fa catorze anys i quatre mesos que ETA deixà de ser assumpte nostre. Fa catorze anys i quatre mesos que ETA passà a ser un problema estranger, com Sendero Luminoso o les AUC. En el meu cas concret, tenint veïns i companys de feina peruans, colombians i pakistanesos, ETA no era el meu referent de terror.

Aquesta setmana torna a ser notícia ETA, i ho torna a ser pel mateix que ho ha estat sent aquests darrers anys: la seua lenta dissolució.

Suposo que aquest any, o potser el proper, el Premi Nobel de la Pau anirà als artífexs d'aquest procés. I, tot i que hi ha hagut moltes persones i institucions implicades, procuraran premiar bascos. Segurament dos bascos rebran el Premi: Juan José Ibarretxe (PNV) i Jesús Eguiguren (PSOE). Si hem de ser justs, un tercer basc també hauria de ser premiat: Arnaldo Otegi.


Per si de cas el meu vaticini no es compleix, aprofitaré per a fer un parell de reflexions sobre el Premi Nobel de la Pau.

1) No el retiren. Aung San Suu Kyi va guanyar el Premi Nobel de la Pau fa vint-i-set anys per la seua lluita per la Democràcia i els Drets Humans a Myanmar, aleshores governada per una junta militar. Avui en dia és ella la presidenta del país, i una minoria ètnica, els Rohingya, pateixen un genocidi tolerat per Aung San Suu Kyi.

2) Aposten pels projectes de futur, independentment dels resultats. L'any 2009 li van atorgar el Premi a Barack Obama. Vists els seus vuit anys de mandat no es pot dir que fes res especialment meritori. De fet va fer molt més Bill Clinton. Ell mateix es pot dir del president colombià Juan Manuel Santos Calderón: li van donar el premi abans de que el seu Pla de Pau fos sotmès a referèndum... i va perdre el referèndum!

3) Denominació d'origen. Han rebut el guardó vint-i-un organismes internacionals. Per la part de les persones, el país amb més persones agraciades són els EUA, amb 21 guardonats. En canvi només hi ha tres suïssos entre els premiats. No deixa de ser curiós que un país que porta dos segles empalmant guerres tingui més guardonats que un altre que fa el mateix temps que va apostar per la neutralitat.
Serà que van necessitats de pau.5 comentaris:

El senyor gerent ha dit...

A un servirdor el que li preocupa ara és com s'ho faran els del PP? Deixaran morir ETA?

xavier pujol ha dit...

El 1973, Kissinger va rebre el premi Nobel de la pau. Justament l'any del sanguinari cop d'estat a Xile, perpetrat per una junta militar comandada per Pinotchet.
Des d'aleshores que no crec en els Nobel.

Anònim ha dit...

Ara van a pels catalans. Patirem molt

jpmerch ha dit...

Els dels PP? De moment, no han dit res de dissoldre's.

Josep ha dit...

Benvolgut Senyor Gerent: tancat el front nord, es concentren en el front oriental.
Benvolgut Xavier Pujol: home de poca fe!
Benvolguda Anònima: "ara"? Jo diria que sempre n'han anat.
Benvolgut JP Merch: ells no es dissolen, canvien de sigles. Ells no demanen perdó, s'autoindulten. Ells no entreguen les armes, les venen i en compren de noves.