dijous, 31 de maig de 2018

Els altres referèndums

Mentre el 155 arriba a la seua fi —o fa una pausa per a tornar amb més força— i a Madrid i Roma debaten sobre governs impossibles, eleccions anticipades i mocions de censura, a Catalunya ens trobem que la Democràcia Directa ha patit dos nous atacs.

Les Botigues. Aquest nucli de població pertany al municipi de Sitges (El Garraf), però geogràficament i urbanísticament és més proper a Castelldefels (El Baix Llobregat). Aquesta setmana passada els veïns d'aquest barri/urbanització haurien d'haver votat democràticament si volien formar part de Castelldefels o romandre a Sitges, però el 155 els ha caigut a sobre i la consulta ha estat prohibida. L'Estatut que tornarà a ser vigent aquest dissabte contempla (com ja contemplava el del 1979) la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya per a modificar el mapa municipal (però no el provincial) del nostre país. El govern que es constituirà aquest dissabte té plenes competències per a modificar el mapa municipal, però no pot consultar a les persones directament afectades.
Així doncs aquest dilluns ens podem trobar que, o bé un conseller decideix unilaterlament que ha de passar a Les Botigues de Sitges, i compleix la llei sense patir sancions, o bé decideix que això ho han de decidir les persones directament afectades i, en conseqüència, fa un primer acte de desobediència i ja pot anar preparant la motxilla per a anar a la presó (o l'exili).


Topless a l'Ametlla del Vallès. Arran d'uns incidents, i unes multes, que van tindre lloc l'estiu de l'any passat, l'Ajuntament de L'Ametlla del Vallès ha decidit convocar una consulta popular per a decidir si a les piscines municipals les dones poden anar sense la part de dalt del banyador, allò que es coneix com a topless. En aquest cas la votació no ha estat prohibida, però sí que presenta una curiosa característica: només podran votar les dones.  Per a ser precisos, només votaran les dones usuàries de les piscines municipals.
Sembla lògic que siguin les persones directament afectades les que decideixin, però realment ho són només les dones usuàries? Anem a pams:
I les dones que no són usuàries precisament perquè està prohibit el topless? Aquestes haurien de poder votar? Al cap i a la fi, tota prohibició genera una dinàmica d'expulsió.
Per què no poden votar els homes? Al cap i a la fi els homes es poden banyar sense la part de dalt del banyador i no passa res. És cert que els homes no tenen glàndules mamàries, però les glàndules mamàries no es veuen a simple vista. I bé que hi ha homes amb el pectoral tan gras i flàccid que gairebé es podria dir que tenen mamelles.
Les dones que volen i les dones que no volen: les dones que no volen portar topless han de poder decidir si les altres poden portar-ne? Al cap i a la fi, a qui perjudica el topless?
Potser hauríem de començar a plantejar que el límit de la democràcia és la llibertat individual.

2 comentaris:

jpmerch ha dit...

Tot açò, amb Franco no passava.

Anònim ha dit...

El 155 mai ha marxat.