dimecres, 6 de març de 2019

Radionovel·la judicial


Un dels moltíssims elements de cultura popular que nosaltres no hem viscut i sí ha viscut la generació dels nostres pares, avis i besavis és el Serial Radiofònic o Radionovel·la. Tot i que, segons molts experts, estem vivint l'època daurada de les sèries de televisió (sobretot per internet) aquesta afició a les sèries no torna a la ràdio.

Dels dramots d'Ama Rosa fins el terror del Doctor Mortis passant per la fantasia heroica d' El Senyor dels Anells, arreu del món la gent s'enganxava a aquests programes. A més de sèries més o menys llargues, també s'emetien programes curts, radiorelats de diferent durada i una única emissió.

La ràdio que jo he conegut només te dramatització en els programes d'humor, ja sigui per imitar persones famoses o per a donar veu a personatges arquetípics. Tota la resta de la programació és música, notícies, tertúlies i uns pocs concursos. Sembla ser que la ràdio ha renunciat a la ficció, i a la realitat narrada en forma de radionovel·la. Si més no, fins ara.

Per feina viatjo bastant, en el vehicle de l'empresa. Treballo sol gairebé sempre i, com que no rutlla el reproductor de CDs i MP3, escolto la ràdio. Fins ara els meus programes favorits eren d'humor (una hora al dia, no ens enganyem). Ara però tinc una novetat que em té enganxat: El Judici del Procés (JdP).

Tot i que el senyal és el mateix, m'agrada més la retransmissió de Catalunya Ràdio, ja que els comentaris són més breus i de més nivell.

Escoltant les intervencions, i veient per on va el fil argumental, m'ha vingut al cap una frase d'una novel·la de Manuel Vázquez-Montalbán, just al principi, on avisa que no s'han de confondre persones reals amb personatges arquetípics, encara que de vegades les persones reals es comportin com arquetips literaris.

Jo ja he triat els meus personatges arquetípics preferits, que no tenen perquè coincidir amb les persones reals que prefereixo.

4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Una sèrie amb un guió escrit pels neofatxes. Sense el neo.

Helena Bonals ha dit...

Això dels arquetips és un tema que m'interessa molt. Jo provo d'assemblar-me a alguns personatges literaris, tant com puc. Però normalment en les novel·les trobo el que jo hauria volgut dir o fer i no se'm va acudir en aquell moment.

jpmerch ha dit...

Només una cosa. Quan publiquen les dades de l'EGM, estàs segur que no fan ficció?

Anònim ha dit...

Els spoilers ja els coneixem.