dimecres, 6 de novembre de 2019

Diumenge Electoral: Dubtes demoscòpics.


Com ja sap tothom que visqui en aquest racó del sud d'Europa, el diumenge 10 de novembre hi ha eleccions (repetides) al Congrés dels Diputats i el Senat.
I com passa a cada nova contesa electoral, es publiquen enquestes (per a reflectir opinió, o per a crear-ne).

A la tardor del 2019 tinc els següents dubtes sobre les enquestes electorals.

Enquestes telefòniques. El mètode té molts anys i és ben senzill: un telèfon connectat a un aparell de marcació secreta i aleatòri (amb acotaments) marca un número de telèfon, i l'enquestador repeteix un qüestionari. La marcació aleatòria i secreta permet preservar la privacitat de l'enquestat, i l'acotament és, en aquest cas, de tipus territorial: pel prefix provincial (els dos o tres primers dígits del telèfon). I ací és on rau el meu dubte: què passa amb els centenars de milers de persones que no tenen telèfon fix a sa casa? Molts no n'han tingut d'ençà que es van emancipar dels seus pares. Fins i tot hi ha gent que té fix perquè venia amb l'internet, però tenen el telèfon fix desconnectat. Aquestes persones són il·localitzables per a les empreses demoscòpiques.
Es podria emprar la triangulació de repetidors de telefonia mòbil per a localitzar telèfons i persones enquestables segons el lloc on es troben? La resposta és sí, és clar, però té dos grans inconvenients: pot ser que et localitzin en un lloc on no hi vius ni hi votes, i (sobretot) vulnera greument la legislació en matèria de protecció de dades.
Menció a part mereixen els horaris de les trucades. Quantes mares i àvies no hauran respost en nom del seu fill o nét, en absència d'aquest i per necessitat de l'enquestador de complir amb tots els grups d'edat?

Enquestes personals. Aquest mètode és prou conegut, però no deixa de tindre un inconvenient: què passa amb les províncies menys poblades? 103 escons surten d'aquestes províncies, així que no les podem ignorar. Com s'ho fan? Empreses de Madrid i Barcelona envien enquestadors a Terol i Palència? Aquests enquestadors es queden allà per a fer els trackings diaris de la campanya? Si és així, es deixen molts calers en dietes. Contracten gent d'allà? Sembla el més probable.
De tota manera, havent-hi 52 circumscripcions electorals, sembla bastant car haver de pagar 52 enquestadors (o més) durant dues setmanes.
Algú potser pensi que no és tan car, que cobren poc. Si és així, quina mena de credibilitat té una feina feta amb desgana? De debò les responen totes.

Enquestes telemàtiques. Aquestes enquestes només les respon qui realment ho vol fer (a l'enquestador de carrer l'has d'esquivar, al telefònic l'has de penjar) i deixa fora del mostreig una part significativa de la població.

1 comentari:

ANNA ha dit...

Moltes gracies per respondre i pasar pel blog ja et trobaba a faltar
Petons