dijous, 12 de març de 2020

El confinament


Ja ens ha impactat de ple l'epidèmia del coronavirus 2019 (COVID-19), també coneguda com a malaltia respiratòria aguda nCoV 2019, que és la malaltia infecciosa causada per SARS-CoV-2. Per a informació seriosa, ací teniu l'enllaç a l'Organització Mundial de Salut.
 En el moment d'escriure aquest article ja hi ha hagut confinaments a diferents parts del món, i es parla d'un possible confinament també ací a Catalunya.

El confinament és una mesura preventiva, destinada a frenar l'expansió del virus, i bàsicament consisteix en no fer cap ativitat innecessària que sigui potencialment perillosa. Així doncs es posposen o cancel·len activitats multitudinàries (sobretot si hi ha d'assistir població de risc), i es convida a la gent a quedar-se a casa i no eixir-ne si no és imprescindible. Habitualment es tanquen temporalment escoles, casals d'avis, i llocs semblants.

A mi el confinament em fa il·lusió i por, us explico el per què.

Il·lusió. Moltes empreses aplicaran el teletreball. Si la cosa rutlla, després del confinament moltes empreses podran fer balanç i veure que els surt més a compte apostar pel teletreball (total o parcial). Les empreses estalviaran diners en lloguer d'espai, electricitat, neteja, i manteniment. Molts treballadors podran conciliar millor la vida personal i la professional, s'estalviaran temps i diners en desplaçaments, podran vestir-se com els roti i (potser) evitaran certs conflictes personals.
Fins i tot molta gent anirà a viure a llocs més barats, repoblant les "comarques buides".
A mig i llarg termini el confinament tindrà bons efectes, al marge de l'epidemiologia.

Por. El confinament posarà en evidència que convivim amb gent amb la que no ens avenim gaire (pares, germans, parella, companys de pis). El confinament posarà en evidència que no tenim Netflix, ni HBO, ni cap plataforma televisiva que ens permeti gaudir de les moltes hores que passarem a casa. De fet, el confinament posarà en evidència com de petita i/o mal distribuïda i/o mal moblada i/o mal climatitzada està la llar on vivim. El confinament posarà en evidència que a casa no hi estem bé, i que alguns ni tan sols tenim casa pròpia.
A curt termini el confinament tindrà efectes negatius, al marge de l'epidemiologia.Gaudiu del vostre caos.

2 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Jo també faré teletreball, però prefereixo treballar presencialment, en una biblioteca com la meva.

Anònim ha dit...

Sobretot el paper de water, qie no falti.