divendres, 17 d’abril de 2020

La bona epidèmia

El juny del 1981 els experts del CDC anunciaren el descobriment d'un nou virus que provocava un seguit de patologies mortals. El virus era el VIH, i la malaltia la SIDA.


En aquella època eixa epidèmia era perfecta per a que la gent hi abocara algunes de les seues pitjors fòbies. Es tractava d'una malaltia que es transmetia per fluïds corporals, i els seus infectats eren, a la Califòrnia del 1981 la triple H: Homosexuals, Heroïnòmans i Haitians. La HHH va anar de meravella per a estigmatitzar els infectats, i per a que la resta de la població no prengués mesures de protecció.

Perquè per a molta gent era un càstig diví contra gais, persones que exercien la prostitució, drogadictes i gent de mala vida (contagis a la presó per tatuatges sense mesures higièniques, per exemple).

L'any 1981 estàvem en plena Guerra Freda, i hi havia poca relació entre les persones d'ambdós blocs. Per això hi hagué poc contagis a la URSS (i si n'hi havia tampoc se'n sabia gaire cosa). Aquesta  circumstància fou aprofitada per alguns per a defensar el model soviètic.

I no oblidem que durant molts anys, donar positiu en VIH era sinònim de morir en poc temps.

L'actual pandèmia de Covid-19, de moment, no està a l'alçada dosi que la del VIB SIDA de fa gairebé quatre dècades.
Per començar la taxa de letalitat oscil·la entre el 2 i el 3% dels infectats, molt lluny de la SIDA dels anys 80'.
Per continuar, no hi ha cap col·lectiu fàcilment criminalitzable. Tot i haver començat a la Xina, no hi ha brots de sinofòbia violenta. Molts acudits de mal gust, sí, però ningú està saquejant comerços regentats per xinesos.
Els que més moren són els avis, però només uns pocs cretins s'han queixat d'estar confinats per culpa dels iaios.
La malaltia pràcticament no provoca morts entre els mesos de 10 anys, però fins ara ningú culpa els nens de ser perillosos transmissors asimptomàtics.
El més semblant que tenim, com a col·lectiu criminalitzat, són persones de ciutat que tenen segona residència a la costa o la muntanya. Al País Valencià el focus s'ha posat a Madrid, i a la Cerdanya a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.


Us heu fixat que tota l'estona he parlat dela SIDA? És cert que a Europa han baixat els contagis, i també és cert que fàrmacs antiretrovirals han permès baixar la càrrega víricaa la sang i allargar espectacularment l'esperança de vida dels infectats. A Europa és una malaltia crònica, però que et permet vida normal. A Europa.

Però a molts països, sobretot a l'Àfrica subsahariana, els contagis són molt, i no hi ha accés als antirrertrovirals. A països com Botswana es calcula que una de cada sis persones adultes està infectada.

2 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Fa pensar molt, tot això que dius.

Josep ha dit...

Benvolguda Helena: crec que, pel temps que tenim lliure, pensem molt poc.