dimarts, 18 de novembre de 2008

Lectura franquista del franquisme

Com cada any, aplega el 20N i tots els mitjans de comunicació fan un especial sobre el franquisme. Tots els antaradillus fan la seua anàlisi, comentat i valorant com ha canviat aquest país.

Un servidor no serà menys, però intentarà ser una mica més original. Com que fer una anàlisi del franquisme en clau d'esquerres, o independentista, o de simple defensa dels Drets Humans, ens donaria un resultat molt previsible, intentaré fer una anàlisi en clau franquista del franquisme.

Bé, en què consistia el franquisme? Què defensaven, què volien els anomenats franquistes? Es podria resumir en cinc punts:

1) Unitat nacional. Espanya una i no 51. Un gran Imperi. Res d'autonomies ni separatismes.
2) Anticomunisme. Creuada contra el comunisme. Neteja de rojos. Espanya havia de ser de dretes.
3) Catolicisme. Espanya serà catòlica o no serà. Per l'Imperi vers Deu. Cabdill d'Espanya per la Gràcia de Deu. L'única religió vertadera.
4) Defensa dels valors tradicionals. La família és el primer. Honor i Tradició. Les coses es fan com Deu mana. Les coses com sempre s'han fet.
5) Llei i ordre. Llei de Dropos i Maleantes. Defensa de la Decència. Carrers nets i segurs.

Doncs bé, el resultat de quatre dècades de règim, molt resumidament, fou aquest:

1) Pèrdua del 40% del territori. Espanya va minvar de 841.000km2 a només 504.000km2. Franco va perdre gairebé totes les possessions africanes d'Espanya. Guinea Equatorial, el Rif, la Jebala, Cap Juby, Ifni, Sàhara Occidental... fins i tot va perdre les 10 hectàrees de l'Aeroport de Gibraltar!

Si hagués viscut cinc anys més, els marroquins ja tindrien Melilla i Perejil. Si hagués viscut 10 anys més, Ceuta i Canàries serien ben mores. I si hagués viscut quinze anys més, amb tota probabilitat, Catalunya i Euskadi ja serien independents.

2) Multiplicació dels comunistes. A les eleccions del febrer del 1936, el PCE només obtingué el 3.5% dels vots. Els altres grups comunistes eren marginals i extraparlamentaris. Quatre dècades perseguint rojos, i el que va aconseguir és que els comunistes es plantessin a les eleccions del 1977 amb el 10% dels vots, i el 1979 amb el 12%. Fins i tot els fills de la burgesia es feren comunistes! En temps de Franco, fins i tot el Jiménez-Losantos eren revolucionari i melenut.

3) Sectes. El 1936 només una petita minoria d'estrangers era protestant. Budisme, hinduisme i taoisme eren coses rares i desconegudes per a la gran majoria. Els guiris, els ye-yes i els hippies ompliren el país de religions desconegudes, i també de sectes de tota mena. Algunes de ben xungues, gairebé totes instal·lades a lloc ben turístics.

4) Drogues, nudisme i mariconeig. Amb l'excusa dels turistes i les divises, s'omplí tota la costa d'escandinaves en bikini. I després del bikini, la platja nudista. I amb la platja, la guingueta, la discoteca, els porros i l'LSD.

I a sobre La Legión, els seus soldats preferits, eren una colla de porreros i puteros que donaven mal exemple als joves que feien el servei militar.
5) El Vaquilla. Sense ensenyament, amb un urbanisme salvatge, amb alcaldes, jutges i policies corruptes, el pitjor que es pot fer és prohibir els anticonceptius i promoure la natalitat. No ens hem d' estranyar que els anys 70' apareguessin personatges com el Torete o el Vaquilla.

En resum: des d'un punt de vista franquista, Franco fou un inútil!

Això sí, abans que hi hagués Rock Radikal Basc, hi hagué Jota Fatxa Hardcore.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

i ara dones lliçons d'historia. Pero que cony sabràs tu si no ho vas viure, fantasma!

i prou! ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:
és cert que no he viscut el franquisme, ni tampoc la Segona Guerra Mundial, ni molts d'altres periodes històrics interessants. Però si només parlés d'allò que conec, aquest blog seria ple de relats sexuals amb dones despampanants.

Benvolgut Jordi Velert:
endavant! Aquest dia toca aquest tema. I després, el pont de la Putíssima-Constitució

L'Avi ha dit...

Redéu, benvolgut Josep, això d'en Franco i el franquisme ja fot pudor. Se m'infla l'escrot cada any amb els reportatges, estudis etc, sobre el franquisme. No ens podem passar 40 anys, parlant dels 40 anys. Tenim altres problemes...

Chet Casey ha dit...

Jo presente el putu projecte de fi de carrera el 20-N. Em donaràn un paper molt bonic q'ara em servix per al mateix q'un biomanan al Falete.

Si "el generalímo" encara visquera tindría l'opció de fer presses, passant-me pels collons els requeriments ambientals. Ai!!! Quina llàstima!!!

Anònim: vosté que pareix q'ha viscut l'época, fassa un bloc i done l'adressa, tenim molt a aprendre de vosté. Soc un enamorat de les argumentacions franquistes...

Anònim ha dit...

dones despampanants.... tu tens mes fantasía que el walt disney!

Anònim ha dit...

Resposta a l'enquesta, ho que m'agrada més del teu blog ésss la teva foto amb els ulls tapats, així no és reconeix, vaja con els bebés a les revistes,molt original!!

SERGIBR ha dit...

Anònim, tu no vas veure certa italiana. Jo en dono fe).

Elemne, o com els guàrdia civils a l'Interviu.

Josep, la jotica aquesta, tot un temàs!!

Josep ha dit...

Benvolgut Avi:
un partit de futbol dura 90 minuts, però els comentaristes esportius en poden estar 120 o 150 parlant-ne.
El mateix podríem dir de certa gent i les seues relacions sexuals/sentimentals.
Pel que sembla, segons quines coses, són difícils de païr i estem més temps comentant-lo que fent-lo.

Benvolgut Sergi:
et recorde que sé on vius

Benvolgut Haller:
se què va el teu projecte final de carrera? I a quina universitat el presentes?

Benvolgud Elemne:
si agafes el photoshop i em treus la barra vermella dels ulls, voràs que sóc clavat al Brad Pitt de jove.

Chet Casey ha dit...

Sento aborrir amb la meva merda, però és petició de l'autor del bloc..
El títol en castellà: "Optimización de la superestructura de los puentes de banda tesa". Tenint en compte que ho vaig fer d'erasmus a Berlin, podeu imaginar-vos l'atenció que li vaig dedicar...

Per cert, anònim, allà vaig aprendre molta història de la segona guerra mundial, però com no la vaig viure no tinc dret a dir que Hitler va ser un FILL DE LA GRANDÍSIMA PUTA. Merda... Ho he dit...

Aida ha dit...

I molt ben dit, Haller.
Un post molt bo, Josep.

Salut!

Josep ha dit...

Benvolguda Aida:
moltes gràcies. El metge m'ha canviat la medicació, el comptable ha fet que Hisenda em torni 2.34 euros i l'advocat ha aconseguit que em donin el règim obert. El meu capellà està gestionant el tema de la beatificació.

Benvolgut Haller:
Això dels ponts sembla interessant.
Per cert, has llegit El Món Groc d'Albert Espinosa? Està bé, el tio és enginyer i guionista. Afirma que una bona carrera per a fer de guionista és Enginyeria.

Anònim ha dit...

El fascismo no murió hace 33 años. El fascismo sigue vivo en las calles y en los despachos oficiales.

Anònim ha dit...

Mon Groc d'albert espinosa.. No l'he llegit, però tome nota. Gràcies pel consell.

Josep ha dit...

Vinga Haller, a vore quan podem gaudir d'un bon guió teu.

zel ha dit...

jejejeje, t'excomulgaran, ja ho veuràs....

Josep ha dit...

Estimada Zel:
l'excomunió em sembla d'allò més interessant. Té un punt marxista (de Groucho). Com poden excomunar-me, com poden expulsar-me, d'una organització de la que no en sóc membre?
Mai formaria part d'un club on admetessin de soci a gent com jo.
Mai deixaria que m'expulsessin d'un club del que mai he estat soci.