diumenge, 23 de novembre de 2008

Muntanyes nevades

Avui diumenge finalitza el Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló. La majoria de pel·lícules projectades, així com les exposicions i els debats, tenien un denominador comú: els efectes del canvi climàtic a les regions muntanyenques.

Segons els experts, ací als Pirineus el canvi es traduirà en hiverns més curts i amb menys neu. I això pot ser molt dolent per a l'economia de territoris com la Vall d'Aran (Val d'Aran en occità). També s'ha explicat com aquests canvis poden afectar la fenologia de les espècies que hi viuen (la fenologia és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius). Segons els experts, en el cas d'animals com els óssos, això voldrà dir una hibernació molt més curta i períodes de zel molt més llargs i intensos. Arribats a aquest punt no he pogut evitar pensar en l'óssa Hvala, protagonista dels informatius fins fa dues setmanes, i treure un parell de conclusions:

- Canvi de model turístic. Si els aranesos ja no poden treure profit de la neu, caldrà que replantegin el seu model turístic. No tindran pistes d'esquí, però en canvi tindran una ossa que estarà en zel set mesos a l'any. Quina oportunitat per a fer negoci amb el turisme sexual! Ja veig els anuncis de Baqueira-Beret: "joveneta, grassoneta, peludeta i catxonda. Vine a fer-me uns eslàloms"

- Identitat aranesa. Jo sempre havia cregut que els aranesos eren occitans. Però ara he descobert que, en realitat, els aranesos són georgians: a la que veuen un osset, agafen l'escopeta i van a matar-lo.


13 comentaris:

Anònim ha dit...

ja sabem on aniràs a fer turisme l'estiu que ve.

Joan de Peiroton ha dit...

Un saludet de part de Hvala, hi sou esperats al Pirineu gasco.
Notareu que Hvala era suposadament en zel abans de topar amb el vell caçador de Les, i suposadament prenyada desprès. Si torneu llegir els relats que en van fer els mitjans de comunicació, veureu que no he inventat res.

Xavi Ochando ha dit...

Ei, Josep!

Cóm van els bolets?

Doncs si que em sonen el Pau i Cento, de Benicàssim potser? Crec que son de la quinta de Miquel Torres, amb ell si que tinc més amistat. Bon tio. El coneixes? Potser també coneixes a Enric Nomdedèu. Tens relació amb algú més de la Plana?... Quanta pregunta junta! :S

Per cert, el darrer missatge que m'has deixat em recorda perillosament al darrer Congrés Nacional del Bloc Jove a Xàtiva. Què hi vas assistir? Però tranquil, no patisques que ací a la Plana som més pràctics i fem els congressos abans de sopar i anem més per feina ;p

Una última cosa, el que t'he escrit al teu bloc no son compliments, és de veres sinó mira la meua llista de blocs amics... o coneguts.

Salut i... turisme sexual??

Xavi

zel ha dit...

Jejejeje, sense que faci gaire gràcia, això de l'ossa, pobrissona, m'ha fet riure...
Del reial turisme de la neu, no en parlo, no fa per mi...

Josep ha dit...

Benvolgut Joan:
t'has oblidat d'afegir un detall, l'óssa és menor d'edat!
Ací hi ha moltes coses per aclarir.

Benvolgut Xavi:
els congressos tenen el seu perill, sí. Però més perillosa és una escola de tardor. I molt més perillosa una universitat d'estiu.

Benvolgut Anònim:
Tokio, Nova York i Albacete són tres ciutats que encara no he visitat.

Benvolguda Zel:
ja saps que en pense de tot plegat. La muntanya és plena de boletaires, excursionistes, alpinistes, ciclistes BTT... i l'óssa va a topar amb un caçador. Ves quina casualitat!
Una óssa menor d'edat, un embaràs, no sabem qui és el pare, un caçador que diu que "ha estat ell l'agredit"... no sé, no sé... jo sospite...

Chet Casey ha dit...

Pobra ossa, em recorda a un capítol de South Park de fa molt de temps, aquell q'anaven de caça i per evitar que els denuncien els ecologistes, abans de disparar, cridaven : "y nos va a atacar!!"

Ja he enviat un mail a la junta aragonessa, proposant la construcció d'edificis emblemàtics i poc útils per mantenir el turisme. Açí a València no ha funcionat, però ara tenim molts edificis blancs.

Per cert, quin és el telèfon per reservar una nit amb l'osseta?

Anònim ha dit...

Vam donar un govern als aranesos, ara no ens enfotem d'ells, no hi tenim dret.

Kap ha dit...

Ara entenc perquè el rei, l'aznar i tota aquesta mena de gent van a passar els hiverns a la Val d'Aran...

Super Coco ha dit...

fa un temps vaig llegir un article sobre el canvi climatic, es veu que havia provocat una migracio massiva dels tritons, si, havien emigrat 3 metres mes amunt. Se que pot semblar una conya pero es veu que en una especie com el trito aixo es una migracio consideraple. Per cert, la famosa osa tiene un pps de contacto. Se llama el ataque del oso pardo y no es apto para menores de edad.

Josep ha dit...

Benvolgut KAP:
és més, no creus que l'afer Mitrofan (eixe ós mascle assassinat) pot tractar-se d'un crim passional!?

Benvolgut Haller:
South Park és una sèria boníssima, i els cabrons d'Antena 3, i de Cuatro després, l'han condemnat als pitjors horaris de la graella televisiva.
El telefon crec que és aquest 973 641 801

Benvolgut Senyor Gené:
si de mi depenguera, els aranesos ja serien independents. Independents i feliços com els de Mònaco, Andorra o Liechestein. Visca Occitània Lliure!

Benvolgut Super Coco:
algun dia faré un escrit sobre els tritons i les migracions en ecologia.

Sagristana ha dit...

Referent a la frase "a la que veuen un osset, agafen l'escopeta i van a matar-lo", permeti'm citar la meva professora d'anglès:
"men need to hunt animals, women hunt in a disco (usually some animals too, but for sure less cute).

Josep ha dit...

Benvolguda Sagristana:
per què les dones ho tenen tan fàcil amb els homes?
Són les osses la solució?
Jo sempre he trobat més interessants les travestis.

Anònim ha dit...

fa cinc anys que es va morir el floqwuet de neu