diumenge, 18 de gener de 2009

Hermenèutica de la cançó d'estiu. 1993

El bipartidisme és un sistema meravellós que ens permet triar entre els dolents i els pitjors” Groucho Marx.

L’estiu de l'any 1993 hi hagué dues cançons que rivalitzaren per a fer-se amb el control dels timpans dels catalans. Una era techno i electrònica, l’altra era merengue i calypso. Una era en anglès, l’altra bilingüe en espanyol i miskito. Una era interpretada pels Double You, l’altra per La Banda Blanca. Les cançons de l’estiu foren “Please don’t go” i “Sopa de caracol”.

I encara que no ho sembli, estaven estretament relacionades. Una acurada lectura hermenèutica ens dóna l’explicació del que s’amagava darrera de cadascuna.

Sopa de Caracol:
Hepa! Watanegui consup Iupipati Iupipati Wuli Wani Wanaga Watabuinegui coonsup Watabuinegui wañagal. Si tu quieres bailar, Sopa de caracol Eh!“ Un galimaties? En quin idioma canten? Una llengua vernacla de la costa d’Hondures? En realitat és un anagrama. Si canvieu l’ordre de les lletres, us ixen els següents missatges: “Paro, despilpharro y corrupción. Wayase señor Wonsales. España irá bien. Puiol enanu habla castellano Biba Anguita Wota PP WWW Qui guia? tu tiu, tu tia, Agagg iii!”.

Per als joves, i els desmemoriats, cal recordar que “paro, despilfarro y corrupción” era la terna de crítiques del PP (aleshores partit a l’oposició) al govern del PSOE; “Váyase señor González” era una mantra repetit constantment per Aznar; “Viva Anguita” és una referència al líder d’ IU, martell de corruptes; “Vota PP” era un clam de canvi; “www” és una al·lusió a internet i Terra.es, el portal d’internet del company de pupitre d’Aznar; “qui guia? tu tio, tu tia!” era una referència a la iniciativa empresarial promoguda pels neoliberals del PP; i “Agagg iii!” fa referència a Alejandro Agag, dirigent de Nuevas Generaciones i futur gendre d’Aznar; un sex-symbol que aixecava (i encara aixeca) passions entre les dones espanyoles.

Watanegui consup Iupipati Iupipati Wuli Wani Wanaga Iupe! Iupe! Watanegui consup Wuli Wani Wanaga Con la cintura muévela Con la cadera muévela Si lo que quieres es bailar Si lo que quieres es gozar Si tu quieres bailar, Sopa de caracol Eh! “ Efectivament, segueixen els anagrames. Fixeu-vos la referència als malucs: “la cintura muévela, la cadera muévela”, en clara referència al gir al centre iniciat pel PP.

Please don’t go:
Please don't go Please don't go Please don't go Please don't go. Please don't go Please don't go Please don't go Please don't go.” No us deixeu enganyar. Aquesta cançoneta techno no era sinó la rèplica del PSOE. “No marxis, no marxis” en clara referència a Felipe González.
Babe, I love you so. I, I want you to know that I'm gonna, miss your love the minute you walk out that door” Encara t’estimem i et trobem a faltar, diu la lletra. Tota una advertència a que, si Aznar i el PP guanyaven les eleccions, aviat trobaríem a faltar el Felipe i el PSOE.

Com que el nivell d’anglès dels catalans i els espanyols és més aviat baix, però com que la música electrònica causava furor entre els joves, les eleccions del 1993 les guanyà el PSOE per la mínima.

Ací teniu els videoclips electorals:

El del P$O€:El del PP:

16 comentaris:

zel ha dit...

M'estàs posant a prova, eh? Doncs bé, m'has ajudat, ara sé perquè m'he d'operar el menisc, tan ballar salsa, i merengue i música calentona, que em torna boja, he vist les cames de les noies i... bé, les meves no s'on així de catxurrones, però, vaja passables.
I segon, ves a "la Calentadita", qu em sembla t'agradarà...pels culs, dic... jejeje

Josep ha dit...

Estimada Zel:
em pensava que això del menisc només ho tenien els futbolistes. Igual que el clítoris, que només en tenen les sueques i les caixeres de l'Eroski.
A mi també m'encanta la salsa, el merengue i la batxata. Si algun dia baixes a Barcelona, avisa'm, que et portaré a fer la ruta Lúdica Paiopònica, per restaurants, discoteques i perruqueries de les Amèriques.

MARTELL DE REUS ha dit...

Quan dius q l'Alekandro Agag futur gendre d’Aznar; un sex-symbol que aixecava (i encara aixeca) passions entre les dones espanyoles. Et quedes curt ja que no esmentes que també hi ha molts homes españols que suspiren que un dia l'Alekandro els succioni el membre viril en una nit cocupiscent.

Enzo ha dit...

ara sí que vas bé en el camí de la Creu de Sant Jordi. Després de trobar aquests videoclips, no te la podran negar :-DDDD

RaT ha dit...

Veiem la mirada estúpidament penetrant de l'Aznar de la foto em vé al cap la cançó "Como un burro amarrado a la puerta..." que també és de l'època.

A mi em molen més el tangus. Això de deixar-me portar per un moreno fornit mentre que amb la dentadura aguanto un clavell sempre ha estat el meu somni.

Josep ha dit...

Benvolgut Martell de Reus:
no volia dir-ho obertament, però he de confessar que eixa mirada, els cabells engominats, el jersei rosa... mmm...

Benvolgut Enzo:
tinc videoclips encara pitjors. Però estan prohibits per la Convenció de Ginebra

Benvolguda raTeta Miquey:
el tango ja no és el mateix d'ençà que existeix Mira quien baila. Ana Obregón i José Ortega Cano l'han assassinat.

Anònim ha dit...

Això de parlar del PSOE i del PP és una manera d´evitar el tema d´ERC i el teu amic Tardà.

Kap ha dit...

Sí, jo tant Aznar com González, els enclotaria...

SERGIBR ha dit...

L'eneko ens ha declarat la guerra. Dirigim els nostres kasams sobre territori euskaldun ja mateix!! Lekeitio i Tudela, aviat seràn història.

Josep ha dit...

Benvolgut Ramon:
si vull que em concedeixin la Creu de Sant Jordi m'he de relacionar amb persones influents com Joan Tardà, Ignasi Guardans, Jordi Hereu, Paco Porras i Carmen de Mairena.

Benvolgut Kap:
i que et posaries per a protegir-te? Un preservatiu i un equip de protecció de la nuclear de Vandellòs?

Benvolgut Sergi:
és la guarra!! o la guerra!!!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

no està malament, això de recordar els temps pretèrits de la parapolítica. Allò que molts es pensen que és política i resulta ser una auca descomunal i patètica.

Ep, gràcies per acceptar un trotskista a la teva vida...

saps la peli CARO DIARIO...?

Allís surt un pastisser trotskista dalt d'una vespa i -com un servidor- és scooterista i musical.

un plaer!

sr. Manel ha dit...

Gràcies per recuperar cançons perdudes. Ja tarda en fer la compilació Descans'09: es treuria uns euros de manera prou honrada. I encara vendria més si diu que els dners aniran a alguna ONG.

Per cert, no se si ha analitzat el Follow the lider: té múltiples referències al caudillo.

Josep ha dit...

Benvolgut Tati-Pagès-Soulbizarre:
no sóc trotskista, mai ho he estat. Però he d'admetre que, en algunes ocasions, els trotskos han col·laborat en grans projectes.

Benvolgut Senyor Manel:
mmm... ja veig els anuncis a la tele...

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

ja sap, vostè, que compartim les marques del piolet a l'esquena, provocades per estalinistes i fatxes, rebent de tots els costats.

però ens ho passem de conya, amb dignitat i activitat

Josep ha dit...

Ai Tati, això del trotskisme ha de ser molt cansat.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

què va company, és una orgia permanent dins d'un programa de transició que porta directa a l'estratosfera. Sexe, Lambretta, northern soul, billy bragg, ska i revolta. Un plaer.