dimarts, 22 de setembre de 2009

Tècnic vs Polític

Benvolguts lectors, benvolgudes lectores

Avui dubtava quin d'aquests temes tractar:

- El retorn del President Zelaya a Hondures.
- La legalització de la prostitució.
- L'entrevista que em fa el Jaume Pros.

Però després del darrer estirabot hispano-espanyol que he patit, he decidit tractar el fracàs de les solucions tècniques als problemes polítics. Us en faré cinc cèntims.

Darrerament he dit la meua en fòrums diversos, i ho he fet en català en uns llocs, amb un text bilngüe català-espanyol en d'altres. I a tot arreu ha sortit gent molt indignada queixant-se perquè ho feia en la meua llengua.
A tots els hi ha proposat solucions tècniques, com l'Internòstrum o el Traductor de Google. I la resposta, amb més o menys educació, sempre és la mateixa "Si no es eso... es que lo has hecho en catalán...".

Així doncs, el que molesta no és que estigui en un altre idioma -que es pot traduir fàcilment- sinó que està en un idioma (per a ells) hostil. Per a molta gent hispano-espanyola la presència del català en determinats àmbits és una agressió, i no volen solucions tècniques. Senzillament volen que no es parli. Ras i curt.


Aquesta senyora té aquest bonic blog.


Crec que alguns debats estan tan encabronats que, si es trobés una solució tècnica, aquesta fracassaria espectacularment. Per exemple:

- Velocitat variable. Si demà mateix es comercialitzés un filtre capaç de retindre tots els gasos i partícules contaminants, què passaria? Segurament el farien d'ús obligatori, cosa que em sembla bé, però els dirigents eco-pijus d'Iniciativa retirarien la mesura de la velocitat variable? Crec que no, i no pas per la sinistralitat o la fluïdesa del trànsit, sinó perquè han arribat a un punt on no poden fer-se enrere sense semblar derrotats.

- Cotxes elèctrics. Si demà mateix es comercialitzés un vehicle de motor elèctric amb prestacions tècniques molt similars a les del cotxe de motor d'explosió, i a un preu molt inferior, menys de la meitat del que costa el cotxe de motor d'explosió, què passaria? Doncs que molta gent seguiria comprant cotxes de benzina, i rebutjaria els de motor elèctric per ser una cosa pròpia de hippies i eco-pijus. No importa l'objecte en sí, sinó el subjecte que promou o critica un determinat objecte.

- Mesquites, narcosales i discoteques paiopòniques. Per més que insonoritzin els locals, que instal·lin dispositius anti-incendis, hi facin eixides d'emergència, construeixin aparcaments o ampliïn les voreres, sempre hi haurà veïns que es queixin. Perquè la molèstia no ve pel que s'hi fa o com es fa, sinó perquè existeix.


Post dedicat al Gabriel, la Coral i a tots els tècnics de bona fe, perquè ells rebran les hòsties més fortes.

9 comentaris:

Molon labe ha dit...

Apreciat company, comparteixo amb tu bona part dels raonaments, amb tot...
Sobre la velocitat variable, l'has encertada, una teoria imposada que caldrà veure si entra en els llibres de tonteries colossals que es publicarà en el segle XXII quan s'estudiïn les iniciatives de mobilitat que es feien...

Sobre el cotxe elèctric crec que si el preu fos el suficientment baix, la gent el compraria, com sempre els que tenen pasta (moooolta pasta) seguirien comprant els cotxes que ja es compren, però la resta de pobres mortals caurien en la compra d'un cotxe econòmic i que pots defensar dient... econòmic?? noooooo!!! sostenible!!!!!!.

Sobre el darrer punt, crec que hi ha veïns que no tenen por o molèsties pel que es fa, sinó pel que s'hi pot acabar fent i per la imatge que ofereix dels seus carrers.... i òbviament de la pèrdua de valor dels seus béns immobles, com sempre el bé comú acaba just quan comença el bé particular...

Anònim ha dit...

Molt bo!

Ara caldria veure quina excusa buscarien els ecupijos per seguir mantinguent aquesta xorrada de la velocitat variable.

De derrotats i fracassats no és que ho semblarien, és que ho són, directament.

Markutis ha dit...

Espanya en general és un territori plè d'intolerants. Ni enténen ni volen entendre. L'última prova la tens amb les declaracions del senyor Revilla, on fa un bonic exercici d'electoralisme culminat amb el recurrent "pero la mayoría del pueblo catalán es maraviloso". Tothom es creu amb dret de parlar en nom de Catalunya i dels catalans. Un dret que té tothom menys els catalanoparlants sembla ser, que no representem a ningú i són una anomalia del sistema. A això ens està portant el senyor Montilla, a acomplexar-nos fins a creure que si no som com ell som uns radicals.

Pel que fa a la resta del seu post, no s'enganyi. Tot és pels diners. Les velocitats variables van de puta mare no només a ICV perquè són un escurabutxaques d'impostos indirectes amb excusa políticament correcte i no es comercialitzen cotxes elèctrics ni altres alternatives a preu assequible perquè abans cal esgotar el negoci del petroli.

Anònim ha dit...

Ja li he deixat un missatge a aquella vacaburra

Anònim ha dit...

Òstia nen, la que has liat en el blog de l'Alícia aquella. Es posen molt norviosos, no?
Jaume

Gabriel ha dit...

Per bogeries de politics versus tècnics aqui en teniu una perla:

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090923/53790377344/las-universidades-con-mayor-numero-de-aprobados-recibiran-mas-dinero-josep-huguet-generalitat-huguet.html

Realment algu dubta de que les universitats baixaran el nivell per augmentar els aprovats?

Josep ha dit...

Benvolgut Molon Labe:
interessants aportacions. Només un detall sobre el darrer punt: ací NINGÚ ha fet cap estudi sobre l'influència del veïnatge en el preu de l'habitatge.
A llocs com Califòrnia o Florida sí, se'n fan molts, però aquí ningú ha quantificat el possible impacte.

Benvolguda Iaia:
sí, ho estan i ho saben. Per aìxò lluiten per salvar els vots frikis i fidels que conserven.

Benvolgut Markutis:
dempeus i ovació!!

Benvolgut Anònim:
he he he

Benvolgut Jaume:
i tot per haver fet un comentari breu en català! Té pebrots la cosa.

Benvolgut Gabriel:
el senyor Josep Huguet és d'Industrials, i com deia el filòsof Schuster, "No hasse falta que tu disses nada más".
D'Industrials i Historiador, dues tasses del que tu i jo sabem!!

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Llàstima per que estava d'acord en tot fins que has tocat el tema de las discotecas discoteques paiopòniques.

Jo pateixo una al costat de casa meva i només puc dir que si vols et convido a (provar de) dormir a casa meva un diumenge a la nit.

Després d'una nit en blanc per culpa dels crits dels clients borratxos d'aquest discoteca i de las sirenas de las ambulàncies i dels mossos segur que canvies d'opinió.

Josep ha dit...

Benvolgut C.E.T.I.N.A.:
al costat de ma casa tinc una discoteca paiopònica. El local està perfectament insonoritzat, però quan tanquen un grapat de borratxos fan xivarri al carrer. Jo aplique el mètode del cubell d'aigua pel balcó. No falla mai.