divendres, 16 d’octubre de 2009

Reflexions editorials de cap de setmana

L'any 1977 l'escriptor francès Jorge Semprún guanyà el Premi Planeta amb l'obra Autobiografia de Federico Sánchez. Federico Sánchez era el nom que en Semprún emprava en la clandestinitat, i amb el que era conegut en cercles intel·lectuals i/o esquerranosos. Sembla prou evident que els membres del jurat sabien perfectament a qui estaven donant el premi.

L'any 1979 l'escriptor espanyol Manuel Vázquez Montalbán guanyà el Premi Planeta amb l'obra Los mares del Sur. Aquesta novel·la era la quarta d'una llarga i exitosa sèrie de novel·les protagonitzades pel detectiu Pepe Carvalho (anteriorment havia publicat Yo maté a Kennedy, La soledad del manager i Tatuaje). Sembla prou evident que els membres del jurat sabien perfectament a qui estaven donant el premi.

Aquests darrers trenta anys el Premi Planeta ha estat qualsevol cosa menys obert i net. I ja fa molts anys que entre el premiat i el finalista s'acostumen a reservar dues quotes: la genital (dones i/o homosexuals) i la perifèrica (autors d'Hispanoamèrica o de llengües diferents de la castellana). Ho entenc, no és fàcil vendre llibres en el racó d'Europa on menys es llegeix, així que la família Lara aposta per valors segurs.

Si em permeten el suggeriment, podrien anar una mica més enllà amb la publicitat i el màrketing avançat. De cara l'any que ve els suggereixo coses com aquesta:
Tanquen l'escriptor guanyador en un globus en forma d'OVNI i el deixen surant pel cel. Després troben que l'autor estava amagat per por a Hisenda (es queda el 43% de l'import del premi) i en Pere Gimferrer es desmaia de l'emoció. És important que el globus l'hagi construït un caçador de bolets (ací tenim pocs tornados) que hagi sortit en un real·liti xou.

8 comentaris:

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Jo crec que Pere Gimferre es va desmaiar quan li van presentar a Angeles Caso és escriptora

Senyor Merdevalista ha dit...

No en va rebre un l'execrable Maria de la Pau Janer? Ben cert és que des de fa un bon grapat d'anys aquests premis han esdevingut una enganyifa de les grosses deixada al "politiqueo".

Un "hurrah!" pel seu post, senyor Josep.

PD: Si s'escrivís la història del globus i el nen que no hi era, molaria que l'escrivís l'Urdaci, que segons sembla també es va postular pel Planeta d'aquest any.

Ghandi ha dit...

A veure si l'any que ve guanya Belén Esteban

Anònim ha dit...

Al globus li faltava estar patrocinat... "ayuda a regular el colesterol"

x ha dit...

en pere gimferrer ho ha llegit tot ....

Markutis ha dit...

Avui també li han donat un Ondas al Jorge Javier Vázquez. No hase falta que me dises nada más. Bueno, sí, que la imminent fusió Telecinco/Cuatro no hi té res a veure.

Vidal ha dit...

Què fill de puta el crio del globus!
Què podriem fer per cridar l'atenció de totes les cadenes televisives internacionals i posar anunciat el llibre del sr. Brillant?

Josep ha dit...

Benvolgut C.E.T.I.N.A.:
hi ha una teoria conspirativa sobre el tema.

Benvolgut Merdevalista:
gràcies. La Maria de la Pau Janer també es mereix un bon correctiu.

Benvolgut Ghandi:
vendria molts exemplars.

Benvolgut Ramon:
doncs no sembla que hi haja publicitat viral al darrere

Benvolgut GAT:
tot no... aquest blog no...

Benvolgut Markutis:
he he he... clavada... fusioneu-vos, fusioneu-vos, que la mamella s'acaba...

Benvolgut Mike:
totalment d'acord. Hem de fer alguna cosa impactant.