diumenge, 24 de gener de 2010

Debat territorial 2: províncies i vegueries

"Levantinos, os pierde la estética"
Miguel de Unamuno 1


Sobre les noves vegueries s'han coses com aquestes:

— No s'han de fer les vegueries perquè no hi ha cap demanda social. Gran idea, sí senyor! Política a cop de manifestació. Els temes que més manifestacions i manifestants convoquin, seran els que tinguin prioritat a l'agenda política. I els polítics prendran posicions en funció del nombre de manifestants. Per a fer-ho bé caldria habilitar manifestòdroms per a comptar correctament els assistents.
En tot cas caldria recordar que no hi ha cap demanda social que reclami mantindre les diputacions provincials.

— Això és massa car, i en temps de crisi no estem per llençar els diners. Fantàstic! Quina gran observació han fet els defensors de les diputacions provincials. Amb el vostre permís, repassarem alguns sous:

- Sou del president de la Diputació Provincial de Girona: 98.200 eurets
- Sou del president de la Diputació Provincial de Lleida: 108.220 eurets
- Sou del president de la Diputació Provincial de Barcelona: 144.200 eurets
- Sou del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero: 91.982 eurets
- Sou d'un ministre espanyol: 81.155 eurets

Crec que els responsables polítics han de cobrar un bon sou, ja que en cas contrari estaríem obrint les portes a la Corrupció (amb majúscules, negreta i subratllat).
Però em sembla que parlar d'austeritat i defensar el manteniment de les diputacions provincials és, com a mínim, un exercici d'ignorància. Ignorància d'uns, cinisme i mala fe d'altres.

— Masses administracions. Anem a veure, que tampoc és tan complicada la cosa. L' article 137 de la Constitució Espanyola ho diu ben clar, l'estat s'organitza en municipis, províncies i les comunitats autònomes que es constitueixin. I l'article 83.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya diu "Catalunya estructura la seva organització territorial bàsica en municipis i vegueries". Així doncs, una opció és dir Vegueria = Província, i que Catalunya tingui set províncies, equivalents a les set vegueries. L'altra opció seria dir Autonomia = Província i que Catalunya sigui una autonomia uniprovincial (com les Balears, o Astúries).
Quina importància pràctica tindria aquest dilema? Només en l'administració de justícia (una o set audiències provincials?) i a les eleccions al Parlament Espanyol (una o set circumscripcions electorals). Per la resta, no hauria de perjudicar en res quotidià, i podríem considerar de "vegueria" i "província" són sinònims administratius.

— Democràcia. Les vegueries representen un gran avantatge respecte les diputacions provincials: que seran votades directament pels ciutadans. En canvi les diputacions provincials són escollides indirectament a partir dels resultats de les eleccions municipals comptats a partir dels partits judicials. I és clar, acaba de president un desconegut que no vol ningú. En canvi, amb les vegueries, el president serà tant bo o tant dolent com els votants triïn.

— Disputes locals. Només els polítics i funcionaris de mentalitat garrula i provinciana entren en batalletes de campanar. Si la capital (i la seu) de la vegueria del Camp de Tarragona ha de ser a Tarragona o a Els Garidells, el debat és absurd: a Tarragona ja tenen un local disponible: la seu de la diputació.

— Consells Insulars. Al cap i a la fi les futures vegueries seran equivalents als actuals Consells Insulars de les Balears, o els Cabildos Insulares de Canàries.

1 Miguel de Unamuno anomenava Levante Ibérico el que alguns coneixen com a Països Catalans.

16 comentaris:

Frij ha dit...

Bon article Josep!
No hi ha diputació provincial a Tarragona??

MARTELL DE REUS ha dit...

el mot "Provincia" ve del llatí i vol dir pro-vincere (territori a vèncer). Catxondos els españols a l'hora de donar nom a la seva divisió territorial.

Sergi ha dit...

Entre els aranesos i les vegueries ja ens estan tocant els collons a Barcelona. No podem fer un decret de nova planta 2.0 i acabar amb aquestes bajanades?

sal i sucre ha dit...

He de confessar que no sabia gaire de què anava el tema de les vegueries. Gràcies,Josep,ja em sento un xic menys ignorant.

Remitjó ha dit...

Sr. Josep, aquí a Alacant, on cada dia s'ha de lluitar pel reconeixement dels drets més bàsics, tot açò ens queda molt, molt lluny, però s'agraeix un poc d'informació.

Anònim ha dit...

Sr. Josep em temo que la implantació de les vegueries va per llarg. El TC ja va tumbar una llei catalana del 80 per la qual es convertia Catalunya en província Catalunya (la sentència és del 81, abans el TC era més ràpid) el motiu que van donar és que quan la Constitución Española diu que l'Estat es divideix en municipios, provincias y comunidades autónomas s'ha d'entendre que la província és una unitat bàsica i que per tant no es pot canviar per llei autonòmica. Caldra una llei del congrés dels diputeros de Madrit i no crec que hi hagi gaires partits polítics disposats a renunciar a una sucosa opacitat.
Li ho diu un ex-estudiant de dret que no anava gaire a classe.

xavi ha dit...

i falta amb tot aquest cacau les repúbliques independents de casa nostra, haure de posar-me un sou.

Anònim ha dit...

Les vegueries han de servir per a racionalitzar i equilibrar el territori i, de pas, carregar-nos diputacions i consells comarcals, la tasca dels quals és força inútil. Però no crec que abans que acabi l'any tiri endavant.

maria ha dit...

Pels llocs on em moc, sempre s'ha dit que el president de la Diputació de Girona cobra més que el president del govern.No sé si encara el conserva, però també tenia el càrrec d'alcalde de Vilafant.Els bitllets volen als seus dits.

Pere Perellon ha dit...

Quan es van crear els Consells Comarcals ens pensavem que acabarien amb les Diputacions, però no va ser així. Què passarà, s'inflarà més encara l'administració? Això és un dubte que tinc, encara que estic a favor la vegueria si beneficia al nostre territori: Terres de l'Ebre.

Josep ha dit...

Benvolgut Frij:
sí, però el president cobra menys que el de Lleida. Hi viu més gent i s'hi genera més riquesa, té més responsabilitat.... I cobra menys!!!!
Coses de posar-se un mateix el sou.

Benvolgut Martell:
just a la fusta

Benvolgut Sergi:
NO! Seríem la versió encara més casposa de Madrit.

Benvolgut Sal:
a disposar.

Benvolgut Remitjó:
sospite vostè del sou relativament baix del president de la Diputació Provincial d'Alacant.

Benvolgut Anònim estudiant:
exacte. Però això no impedeix que es votin els consells de vegueria el 2011 (juntament amb els municipis) i que quan el govern d'Espanya tingui una estona, canviï això de les províncies.

Benvolgut Xavi:
que sigui ben alt!

Benvolgut Albert BiR:
home de poca fe!!

Benvolguda Maria:
i molt bé que viu el paio!

Benvolgut Pere:
la Quinta Província, o la Primera Vegueria. El nom no fa la cosa, però la necessitat crea l'òrgan.
I de necessitat en teniu molta.

esmegmatitzat ha dit...

que cobrin sous alts sí, però als 4 anys patada i que no tornin mai més, sinó s'agafen a la poltrona i no baixen mai.

Josep ha dit...

Benvolgut esmegmatitzat:
estic a favor de la limitació de mandats, però quatre anys són pocs. Jo crec que haurien de ser 8 en els càrrecs importants i 12 en els menors.

Anònim ha dit...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly
enjoyed surfing around your blog posts. After all I'll be subscribing
to your rss feed and I hope you write again soon!My blog: clash of clans cheats

Anònim ha dit...

I leave a response when I appreciate a post on a blog or I have something to add to the conversation.
Usually it is a result of the sincerness communicated in the article I looked at.
And after this post "Debat territorial 2: prov�ncies i vegueries".
I was excited enough to post a thought ;-) I actually
do have a few questions for you if you do not mind. Could it be only me or do a few of these remarks appear like
left by brain dead individuals? :-P And, if you are posting on additional online social sites,
I would like to keep up with you. Could you list every one of your community
sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?My blog ... law firms in phoenix

Anònim ha dit...

What's up, yes this piece of writing is really nice and I have learned
lot of things from it regarding blogging. thanks.

Here is my web blog - Wasp Removal Langley BC