divendres, 29 de gener de 2010

Herois de la política 1


Saps que a un polític li queden tres telenotícies quan, després de 30 anys de vida pública prudent i gris, es decideix a engegar propostes valentes, arriscades i necessàries.

El kamarada ministre Zelestin Korbatxof ha proposat retardar l'edat de jubilació. Hi estic totalment d'acord. Només donaré dos arguments:

— L'augment de l'esperança de vida. A Europa en general, i als Països Catalans en particular, la gent viu més anys i amb més salut. Així doncs sembla lògic que si la vida s'ha allargat en més de 10 anys, la vida laboral s'allargui un parell d'anyets més.

— El retard en la incorporació al mercat laboral. Diuen que la nostra és la generació més ben formada. No crec que sigui cert, però en qualsevol cas, entre els estudis i el dret a gaudir d'una bona vida, la gent no entra de ple en l'activitat laboral fins els 25 anys. Sí, ja sé que la majoria hem compaginat estudis i feina, però siguem honestos: dedicar els caps de setmana a fer de cangur, acomodador de cinema o repartidor de pizzes no és ben bé una plena incorporació al mercat laboral... en tot cas és una font d'ingressos que ens permet gaudir de les farres sense haver de demanar-li res als nostres pares.

S'hauria d'haver fet abans i de forma més gradual? Doncs sí, però la testosterona política és un bé escàs.

15 comentaris:

Remitjó ha dit...

La vceritat és que la noticia no caurà massa bé a aquells als qui els queden pocs anys per jubilar-se, però els arguments són lògics.

Molon labe ha dit...

Totalment d'acord, tot i que ningú em negarà que hi ha professions i professions... ara bé si comencem així... miri, i molt possiblement el millor seria prohibir les jubilacions anticipades i fer tornar a treballar a aquells que en gaudeixen, aquesta si que seria una aposta valenta, ara bé... aquests peguen més fort que no pas els que en tenen 65...

Sergi ha dit...

Ahir el meu pare, que encara li queden 10 anys per la jubilació, treia lava per la boca. Però què hi farem, si a la caixa de l'estat només hi queden teranyines i alguna moneda de 25 pessetes!

Anònim ha dit...

I les putes de les mares dels polítics, se jubilaran algun dia o seguiran siguent putes la resta de la seva vida?

Neandertal Total ha dit...

I una merda, demanem la jubilació als 40 anys. Això sí, qui vulgui rebentar voluntàriament que li donen.

Baldrick Gargall ha dit...

I una puta merda. Tot plegat es una puta farsa. Nosaltres al ritme d'envelliment de la població actual, no en tindrem de jubilació,ni als 65 ni als 67 ni mai. Amb sort rebentarem abans d'haber de preocupar-nos per aquests temes.

La nena del pou ha dit...

Si les coses continuen a aquest ritme, quan nosaltres tinguem edat per jubilar-nos no hi haurà prou població activa per a mantenir-nos. Ara bé, a finals del segle XVIII (crec i si no és igual) hi va haver un ciutadà britànic que va vaticinar que en 50 anys la merda dels cavalls s'acumularia de tal manera que faria insalubre la ciutat de Londres. I llavors algú va inventar el cotxe i el ferrocarril...

Dr. Trumbo ha dit...

Pujar l'edat de jubilació pot ser una bona solució, però si no es queden en només aquest punt. Anular els incentius de jubilació anticipada, o que aquests vagin només a carrec de l'empresa, sense tocar un duro de la caixa de la seguretat social fins els 67 i per descomptat sense desgravacions de cap tipus. Encara que s'ha d'estudiar el cas dels autònoms amb deteniment...

Anònim ha dit...

El dèficit en matèria de Seguretat Social de Catalunya amb l'Estat espanyol és de 3.000 milions d'euros. És a dir, aquesta és la quantiat que deixen de cobrar els nostres pensionistes. A més, hi ha el tema de l'IPC, més alt a Catalunya que a la resta de l'Estat. Amb un sistema de Seguretat Social propi, mesures com aquesta serien innecessàries. Un motiu mes, doncs, per a desitjar l'Estat propi. Si continuem així, els nascuts als anys 80 ens tocarà jubilar-nos als 70.

x ha dit...

eh josep

t agrada ?

http://elgattelepata.blogspot.com/2010/01/filla-del-vent.html

Pere Perellon ha dit...

Ni cinc, Josep!!! NO estic conforme. Des dels 16 anys que treballo i asegurat. Als 13 anava ajudar a mon pare pujant sacs de guix a la segona planta d'una casa para que em comprés unes botes de futbol!! I més coses. I com jo, un munt de gent. De kangur, res. Dureta la vida, i jo també entraré dintre dels 67. I mentres,la joventut, com tu dius, al paro i sense fotre cop i els vells, treballant. NO. S'ha de vitalitzar les noves idees. Que quan tinguem 65 anys el cos també els té, no en té 20. Que des d'aquella poltrona que estan ells es veu tot molt bé. Sort que són d'esquerres!!! El PP deu estar content per tenir un aliat com aquest.

Pili Gimenez ha dit...

No patiu per la generació dels 70 i 80, la meitat moriran de sida,de sobredosis o de cirrosis.

Dr. Trumbo ha dit...

ja que s'ha esmentat la independència, caldria quantificar la població activa actual i la gent en edat de jubilació. Potser ens emportem la sorpresa de no poder assistir els nostres grans de manera immediata, i aixó seria un gran impediment

Josep ha dit...

Benvolguts lectors, benvolgudes lectores:

una cosa és treballar i una altra és cotitzar. El que es cobri de jubilació ha d'anar en funció del que s'ha cotitzat. Hi ha gent que s'ha trencat les banyes pencant de valent, però mai ha signat cap contracte laboral i no ha cotitzat res. Ho sent molt, però aquests haurien de cobrar només la pensió mínima, si no aportes ni cinc a la caixa comuna, no pots exigir després que la caixa comuna sigui molt generosa amb tu.

Hi ha països que tenen dues vies d'accés a la jubilació: o arribes a l'edat, o portes prou anys jubilat (normalment 40). Em sembla just: si has començat a treballar i cotitzar als 17 i no has parat fins els 58, doncs endavant. Ara, si has començat als 25, i gràcies a l'atur i la precarietat, en 40 anys només has cotitzat 32, és coherent que no et jubilis fins aplegar a l'edat.

I tam com està la piràmide demogràfica, en un país on parlem de joves de 35 anys, parlar de jubilació als 67 és legítim. En tot cas, fem-ho progressivament:
- Nascuts entre l'1 de gener de 1960 i el 31 de desembre de 1969, jubilació als 66
- Nascuts entre l'1 de gener de 1970, jubilació als 67.

Josep ha dit...

Benvolgut Remitjó:
si el ministre es intel·ligent, l'aplicarà amb els nascuts a partir de 1960, o 1970.

Benvolgut Molon:
exacte. Hi ha faenes que físicament destrossen, mentre que d'altres no, i amb els anys guanyes experiència.

Benvolgut Sergi:
doncs sí. Però no crec que als que ja tenen 55 anys ja no els agafarà.

Benvolguda Iaia:
he he he

Benvolgut Neandertal:
o als 30, o als 20...

Benvolgut Baldrick:
parla vostè de les persones que surten a Callejeros?

Benvolguda Niña:
mmm... robots? Híbrids semihumans treballant esclavitzats?

Benvolgut Anthony:
Sí senyor!

Benvolgut Albert BiR:
totalment d'acord.

Benvolgut Superfelí:
està bé, sí.

Benvolgut Pere:
ja ho he dit abans, treballar no sempre és cotitzar. Supose que als 13 no cotitzaves. I pel que fa les feines físicament dures, han de ser una excepció.

Benvolguda Pili:
doncs hauríem d'aprofitar per a gaudir tot el que es pugui. Gaudiu, gaudiu, que el Món s'acaba.

Benvolgut Anthony:
i l'immigració? I l'emigració?
I si venen joves a treballar i els vells marxen a gaudir de la jubilació a un paradís tropical?