diumenge, 14 de febrer de 2010

Economistes de prestigi

La majoria de persones, quan estudiem una carrera universitària, el que de debò aprenem és que hi ha moltes coses que ignorem. Moltíssimes. Per això hi ha tanta gent especialista en alguna branca molt concreta del saber, per a justificar la seua ignorància.

Però si hi ha un col·lectiu acadèmic que va en el sentit contrari, aquest és el dels economistes (gent que ha estudiat Economia i similars, com ADE, Empresarials, Busnis Administreixon...). Ja fa uns quants anys que destacats economistes no es limiten a parlar (i a ficar la pota) en matèria econòmica, sinó que també parlen, pontifiquen i pretenen establir càtedra en d'altres àmbits.
Ací teniu alguns exemples:

Lluís Botinas. Economista català, s'ha dedicat a donar lliçons de virologia i epidemiologia, tot afirmant que el VIH, el virus de la SIDA no existeix. Forma part de l'organització Plural 21. La cosa seria divertida, si no fos perquè té el seu costat tràgic, com es veu en aquest reportatge.

Thabo Mbeki. Economista format a les universitats de Londres i Sussex, i ex-president sud-africà, també dóna lliçons de virologia i epidemiologia, tot afirmant que el VIH no existeix i que això de la SIDA és un muntatge de les multinacionals farmacèutiques. Com el senyor Botinas, però decidint sobre la salut de 47 milions de persones, el 2.5% de les quals pateix aquesta inexistent malaltia. Un dels experts que assessorava Thabo Mbeki afirma que, per a no encomanar-se no cal el condó, n'hi ha prou amb dutxar-se ben dutxat després de mantindre relacions sexuals amb una dona amb SIDA.
Ramón Tamames. Economista espanyol, catedràtic de la UAM, ha estat dirigent de tota mena de formacions polítiques: el Partit Comunista d'Espanya, la Federació Progressista, Izquierda Unida, el CDS i ara orbita pel PP. A part d'haver participat en tota mena de dogmatismes econòmics (del dogmatisme soviètic al dogmatisme capitalista) també dóna lliçons de lingüística i neurolingüística, tot demostrant que el valencià i el català són idiomes diferents que no tenen res en comú, tret que ensenyar els xiquets en valencià i/o català fa baixar la capacitat d'atenció i el rendiment escolar.

José Barea. Economista espanyol, tertulià de la COPE i assessor de polítics del PP. A banda de compartir les brillants tesis de Ramón Tamames en matèria lingüística i neurolingüística, també exerceix de biòleg creacionista (o si ho preferiu, partidari del Disseny Intel·ligent). Afirma que els biòlegs evolucionistes estan equivocats, que Darwin era maçó i que els maçons veten els que pensen diferents de Darwin.

Xavier Sala i Martín. Economista català, consultor del Banc Mundial i l'FMI. Dóna lliçons de climatologia, oceanografia, paleontologia i ecologia. Nega que hi haja cap canvi climàtic, i que si n'hi ha alguna coseta, les activitats humanes no hi tenen res a vore. Afirma que el canvi climàtic és un invent dels climatòlegs per espantar a la gent i per a que els governs destinin més recursos a la investigació en climatologia. Xavier Sala i Martín afirma que el got de cubat·ta demostra que no cal patir per si es fonen les glaceres.


Però en el fons la culpa és nostra: cada vegada que un economista diu "nosaltres els científics" a la resta se'ns escapa el riure. I aquest riure provoca un trauma de conseqüències devastadores.

29 comentaris:

Remitjó ha dit...

El principi del seu apunt ja ens avisa de quina mena de gent és aquesta. Ara em ve al cap una empresa amb molt prestigi que negava l'existència la famosa "burbuja inmobiliaria" que ens va acabar esclatant en tota la cara... Fills de puta.

Valero Sanmartí ha dit...

Això ens passa perquè ens han venut la trola de que l'economia és la ciència (pseudo, social, com se li vulgui dir) que explica totes les societats (Bauman dixit). Jo, per començar, aquesta tesi me la crec poc. Ara bé, molt més greu em sembla que els economistes, reviscolats per la preeminència del seu camp del saber, interpretin que l'economia no té tan sols la clau per explicar les societats humanes, sinó també el cosmos.

Jordi ha dit...

El tio més fantasma del meu institut va estudiar empresarials.

Gaby ha dit...

Felicitats per el Post!

Suposo per la meva ignorancia, però desconeixia que algú neges el SIDA.
Però vaja, ben pensat tampoc es tan greu. Si encara hi ha gent que està intentant que s'ensenyi el disseny inteligent a les escoles dels estats units, com no podem negar el SIDA.

Però em sembla increible, la capacitat humana per creure. Nomès falta veure com mort una persona sense tractament per veure que potser alguna cosa falla.

De totes maneres,per exemple, com la religió, suposo que es la demostració del que som capaços de creure els humans....

Aixi anem...

guillem ha dit...

Autocita obligada

El defecte de pensar que un té raó perquè algú l'escolta només s'arregla amb foc purificador.

Anònim ha dit...

Sr. Josep, avui no estic d'acord amb vostè. Crec que el nivell de cretins que s'atreveixen a parlar de tot és molt més alt en periodisme, dret i altres carreres de lletres. Llicenciats en filologia hispànica com Julia Otero i Jiménez Losantos pontifiquen sobre política nacional i internacional. El temible doctor en història César Vidal nega l'evolució de les espècies i defensa que català, valencià, balear i chapurreau (aka català de la Franja) són idiomes diferents que no tenen res a veure.
Els pobres llicenciats d'economia, al cap i a la fi, veuen com després d'anys de carrera els toca intentar enganyar a jubilats que van al banc a passar el matí perquè es quedin una puta "vajilla de diseño".
Li deixo una frase que vaig llegir en un còmic del país vasc: "Con las tripas del último sociólogo, ahorcaremos el último periodista".
Amén.

esmegmatitzat ha dit...

en refèrencia al tema de la SIDA i el VIH, jo no faria cas a un economista, però potser sí a un premi nobel de medicina.

www.youtube.com/watch?v=TskRbfcFfFQ

fins al moment no hi ha evidències científiques que demostrin l'existència del VIH, el que si s'ha demostrat és que existeix la síndrome d'immunodeficiència ... però no se saben si les provoca un suposat virus o una baixada en les defenses causades per exemple per la desnutrició o la manca d'accés a aigua potable.

- quant al tema del canvi climàtic crec que és també un tema força ambigu
www.youtube.com/watch?v=NRZdokOw__0(a partir del minut 6)

- finalment crec que el cièntífics, tan darwinistes com a la teoria del disseny intel·legent són molt dogmàtics ja que ambbdues teories presenten vàris punts defectuosos

sal i sucre ha dit...

Ara ja estic més tranquila. Ja puc follar sense por a la Sida, he après que Déu m'ha creat i per tant ell em salvarà, i que la meva falta de coneixements no és culpa meva sinó dels meus pares que em van portar a una escola catalana. I a més ja no m'he de preocupar pel canvi climàtic!! Gràcies a tots aquests experts, la meva vida és més senzilla.

antisistema rojosepara... etc ha dit...

Gran post

però caldria afegir els economistes que després de no haver previst cap d'elsl la crisi, ara recomanen retallades socials com a mesura conta la crisi, després que els estats s'hagin gastat la pasta salvant el cul als bancs

o sigui: el 95%

anti... etc ha dit...

molt bé esmegmatitzat, he rigut molt, només et falta linkar-nos algun delirant tontube blavero i ja fas el ple,

I només per curiositat (bé en realitat és per riure una mica més) podria detallar els punts defectuosos de la teoria de l'evolució? del creacionisme no cal, gràcies

Aleix Saló ha dit...

Ep Josep, com anem?

Pots enllaçar les vinyetes que vulguis del meu bloc. No cal ni que ho preguntis. Tan sols fer referència al bloc.

Per cert, no sabia que et deies Braut de cognom. Jo em dic Aleix Saló Braut!
(si, ja ho sé que és una tonteria, però què vols, aquestes coses em fan gràcia, sobretot quan un porta cognoms tan rars de veure)

Aleix Saló ha dit...

Doncs sí, visc (o millor dit, vivia) al Carrer del Calvari, que ja té conyeta. Però, que té a veure això amb que siguem parents? Espero la teva resposta, oh gran blocaire català.

esmegmatitzat ha dit...

los-fallos-de-darwin.blogspot.com

aquí en té alguns, no estic dient que no existeixi evolució, tan sols he dit que la ciència és molt dogmàtica

La nena del pou ha dit...

Si un tio que ha dut una companyia aèria a la ruïna es permet donar lliçons empresarials, qualsevol cosa...
I del català-valencià jo he tingut discussions molt divertides en que jo donava arguments sòlids (com a filòloga que sóc) i l'altre (sense cap mena d'estudis lingüístics) defensava que per què no pot ser una altra llengua, si ells volen que ho sigui... gran argument.

Aleix ha dit...

Hòstia! Vull dir, òndia! Ets parent de la Sra. Mercè? (així la coneixíem a casa) Recordo d'haver estat només un cop de visita a casa la sra. Mercè quan tenia uns 15 anys, ella vivia tan sols dues cases més amunt de la nostra.

Quan va morir va quedar la casa (que era vella de collons) buida uns 10 anys, fins que la van enderrocar no fa dos anys. Crec haver escoltat que era parent llunyana de la família de ma mare. Però no recordo quin és el parentiu exacte.

El Cagón Justiciero ha dit...

Mecagoenlahostia, nen. El puto Dr Montaigner i la seva perla: “El VIH sólo es un problema grave si el sistema inmune está deprimido”. Li haurien de donar un Nobel. Calla!! Que li van donar i tot!!

Per cert, alerta! Quan li donen un Nobel a un fill de puta que diu que milions de persones moren per una flipada, el Nobel mola. Quan li donen al puto Obama, llavors no mola tant... ole els vostres collons.

Als fills de puta que neguen l'existència del VIH els diria que vagin a qualsevol sala de cures paliatives, busquin a algun malalt i li comentin: "mira nen, en realitat no t'estas morint, és tot una flipada teva, en plan matrix. Levantate y anda. Déu ho vol així!"

@esmegmatitzat vostè el primer que haura d'anar a veure algun malalt terminal. Per cert, un altre fill de puta de la colla és el Jordi Basté amb el seu pseudo Dr. motherfucker dient que els medicaments genèrics son simple placebo. Un altre Nobel frustrat.

Dr. Trumbo ha dit...

De fet la nova corrent de "les pensions perillen" la van començar en Sala-Martin, Rato i altres en una xerrada a Madrid. Una setmana després, el govern es treia alguns globus sonda de la màniga.

Malgrat tot, m'ho crec.

maria ha dit...

Doncs a mi no sé perquè en Xavier Sala Martin em cau bé.El trobo molt intel·ligent i planer.

esmegmatitzat ha dit...

aviam senyors, la SIDA és clar que existeix, però no més (si s'em permet) que un conjunt de de síntomes que desenvoquen a una supressió del sistema immune. davant de situacions d'stress s'han observat anticossos del VIH, però encara no estar la clara la existència del virus en sí.
i si existís el virus, que perfectament podria ser, s'hauria de de combatre amb complements vitamínics o amb estrés oxidatiu i no amb retrovirals que és verí pel cos.
quanta gent mor de sida (que no és una causa de mort directe) al primer món?
quants moren a l'àfrica? menys retrovirals i més menjar fills de puta

esmegmatitzat ha dit...

i si realment us interessa seguiu investigant
http://www.youtube.com/watch?v=_3MWX_W0ueI

Jordi ha dit...

Si és cert que el VIH no existeix, el que han de fer els negacionistes aquests és punxar-se amb l'agulla d'un yonki sidós. Així quedarà clar que tenen raó.

Unknown ha dit...

Efectivament, el sr Sala i Martín faria bé de dedicar-se a parlar de moda masculina i futbol, i deixar en pau a les ciències naturals.
I no només ell, és molt pesat sentir sempre els tertulians pontificant sobre qüestions sobre les quals no en tenen ni idea... i el que és pitjor, creant (manipulant) l'opinió!
Per al meu benestar mental, fa temps que no escolto les tertúlies.

Dr. Muerte ha dit...

Doncs que passin per aquí aquests "científics", que tinc un experiment a mitges que cal contrastar amb més candidats voluntaris a patir dolors inimaginables...

Anònim ha dit...

Buah, si el pitjor del Sala Mierdín fos negar el canvi climàtic, encara aniríem ben servits.

Mai entendré com funciona això de l'economia. Els economistes són l'únic sector, juntament amb el dels pitonissos, que s'atreveix a predir el futur. No l'encerten mai, i el que és pitjor, encara conserven prestigi social!

antisis.... ha dit...

La ciència per definició és antidogmàtica, ja que exigeix que qualsevol teoria sigui falsable, d'acord amb un mètode i un rigor

L'evolucionisme avui dia, després de Medenel, de Watson i Crick, és una teoria molt sòlida, i com totes, pot ser superada semrpe que sigui des del rigor i la demostració, no des de la fe i la patilla metafísica

això és el que deiferncia una teoria científica d'una camàndula religiosa ridícula

antisis.... ha dit...

després de mendeleiev, havia de dir

Josep ha dit...

Benvolgut Remitjó:
amb totes les lletres. Curiosament, les prostitutes no es dediquen a vaticinar el futur dels altres.

Benvolgut Valero:
si hom mira un llibre d'Anatomia (una ciència "de debò") veurà que no té el fotimer d'equacions d'un llibre d'Economia. Per algun motiu serà, oi?

Benvolgut Jordi:
fantasmes n'hi ha a tot arreu. És més, tots tenim algun momentet fantasma. Qui no ha fantasmejat en alguna ocasió?

Benvolgut Gaby:
sí mestre, sí. Fe, ciència, veritats i enganys. Així anem.

Benvolgut Tyler:
EL SEU POST ÉS MOLT BO! L'he llegit dos cops i em sembla molt encertat.

Benvolgut Anònim 1:
hi ha una diferència, els periodistes (i similars) no tenen cap àurea de prestigi, ni és una via per presidir un país.

Benvolgut Esmegmatitzat:
ui, tema complex! que el blanc no estigui perfectament demostrat, no vol dir que sigui negre. Només que hi ha algun dubte sobre el blanc.

Benvolguda Salisucre:
amen.

Benvolgut Antisistema:
qualsevol collonada ben presentada per YOUTUBE tindrà el seu públic.

Benvolgut Aleix:
doncs en breu ho faré, parent!

Benvolguda Niña:
quan algú em dóna aquest argument jo li dic que faci com JRR Tolkien i que s'inventi una llengua pròpia, amb gramàtica i lèxic original.

Benvolgut Cagon:
bona resposta

Josep ha dit...

Benvolgut Anthony:
igual en economia l'encerta, però en climatologia, el Sala i Martín no en té ni fava.

Benvolguda Maria:
igual és un bon economista, i un bon gestor del Barça, però que no ens doni lliçons de climatologia.

Benvolguda Annette:
totalment d'acord.

Benvolgut Dr Muerte:
oooh! Friso per veure els resultats!

Benvolgut Gené:
prestigi social? Sí, una miqueta.

Anònim ha dit...

Només recordar que Mussolini va començar fent de periodista i que Leire Pajín és sociòloga.