dijous, 25 de març de 2010

El motí d'Esquilache

L'any 1766, durant el regnat de l'il·lustrat Carles III, tingué lloc a Madrid, i d'altres punts d'Espanya, la revolta que ha passat a la història com Motí d'Esquilache. Es calcula que hi participaren unes 40.000 persones i va posar en perill la figura del Rei.

El detonant de la revolta fou la publicació d'un ban que regulava la vestimenta dels madrilenys, tot prohibint la tradicional capa llarga i el barret ample. Les seues bones raons tenia Esquilache, ja que, emparats per l'anonimat que donava aquesta indumentària, es cometien molts abusos i delictes.

Val a dir que la revolta tenia més causes, com la fam que patia un part important de la població, les constants pujades de preu dels productes de primera necessitat, el rebuig de l'actitud paternalista del il·lustrats i el recel dels espanyols envers els ministres estrangers portats per Carles III.

Finalment, el motí es va saldar amb uns quants morts, la destitució dels ministres estrangers i l'exili forçat del marquès d'Esquilache, Ministre de Hisenda i inspirador de l 'edicte.


Després de la derrota de la UMP a les eleccions regionals, el president francès Nicolas Sarkozy ha decidit tirar endavant un projecte que fa temps que anuncia: la prohibició de l'ús del burkha (i xador, hijab i d'altres vels que cobreixin massa la dona). No cal dir que ho fa emprant un argument que està de moda entre els fatxes: la Dignitat de la Dona.

Un servidor creu que una persona major d'edat és lliure de vestir-se com li doni la gana.

Si una persona tria una indumentària per raons religioses, culturals o familiars és la seua decisió, i els poders públics no tenen cap dret a ficar-s'hi. I si una persona es amenaçada perquè no vesteix com alguns parents seus voldrien, el que ha de fer és anar a la comissaria de policia més propera i posar una denúncia.

No cal dir que els enemics de la Llibertat, com Jean-Marie Le Pen i Gemma Lienas, estan encantats amb la proposta del Sarkö.

(i si vius a una banlieue, no aparquis el cotxe al carrer)

19 comentaris:

Doctor J ha dit...

Jo considero que la dona de la última fotografia té uns pits en extrem divergents...

Jordi ha dit...

Doncs a mi la tia de la última fotografia em posa palote.

Anònim ha dit...

Quanta carn hi ha a aquest bloc... Deus anar molt necessitat.

porc de-cent ha dit...

sí, tens raó, que tothom es vesteixi com vulgui. però sempre es poden donar consells no? així que com menys roba millor

La nena del pou ha dit...

És molt fàcil simplificar un assumpte tan complicat. És tan absurd dir que totes les dones que porten burka ho fan per imposició i s'haurien de prohibir (argument Lienas) com dir que "la que no vulgui que no s'ho posi, i si el pare prova de lapidar-la al jardí de casa, que truqui a la policia". És un argument tan simplista que no és digne de tu, sincerament.

Txisky ha dit...

Jo no entenc tantes pegues amb que vagin amb un mocador al cap a l'escola, quan moltes porten mocadors d'snoopy i no se'ls diu res!.

esmegmatitzat ha dit...

que es vesteixin com vulguin, total la majoria són uns cardos. es salva 1 de cada 1357 individus
(Font: INE 2006)

Anònim ha dit...

Ecs! aquest bloc fa angunia, noi, em penso que necessites amb urgencia un servei de pagament que calmi aquesta calentura

Lucia Luna ha dit...

em sembla que tothom passara de llegir el text :) un petonet

xavi ha dit...

coses pitjors te ell al cap i encara no l'han prohibit

x ha dit...

resumint :


Un servidor creu que una persona major d'edat és lliure de vestir-se com li doni la gana.home josep no siguis primari tiu , per aquesta regla de tres podriem anar amb esvàstiques penjant no ??

res , crucifixes a totes les escoles i canya a l inmi.... es a dir occidentalitzar los a òsties ( si convé )

reflexioni sobre els que has dit...

Oriol ha dit...

Suposo que prohibir no és mai la solució a cap problema, però és temptador prohibir tot allò que tingui a veure amb les religions... potser les coses funcionarien una mica millor (encara que indubtablement ja trobarien algun altre tipus de culte per adoctrinar a la gent).

PD: sempre he trobat divertit que aquests paios que fan anar a les seves dones tapades amb un Burka, quan veuen una dona occidental amb poca roba es posen com a porcs!

Agnès Setrill. ha dit...

Crec que hi ha d'haver llivertat amb uns límits i uns màxims en segons quins àmbits, per exemple, com a mínims tenim: a les piscines gorro, a les aules i transport públic, roba interior, (pel tema de seure), pel carrer en canvi, sense límits, ( "oju" que aquest hivern he anat més tapada que moltes d'aquestes...!) I així ana fent...

Pere Perellon ha dit...

Vols dir que són mores aquestes dos, pos si no ne vist mai cap tan de guapa com estes!!!

Josep ha dit...

Estimats lectors, estimades lectores:

obligar una persona ha vestir-se d'una determinada manera en nom d'una religió és un atemptat contra la Llibertat. Prohibir la mateixa peça de roba en persones adultes perquè es vol combatre l'integrisme religiós i/o dignificar la dona, també ho és.

Si algú vol combatre l'Eix de Mal a casa nostra, que vagi mig despullat pel carrer, tot menjant carn de porc i bevent vi.

Ànim Sarkö, que la primavera a Paris segur que t'afavoreix les carns!

Josep ha dit...

Benvolgut Doctor J:
és vostè pro-Convergència?

Benvolgut Jordi:
i jo que me n'alegre!

Benvolgut Anònim 1:
les pastilles, no t'oblidis de les pastilles.

Benvolgut De-Cent:
he he he... bon consell

Benvolgut Txisky:
i coses pitjors, mestre!

Benvolgut Esmegmatitzat:
aaaah, la dada necessària. He dit dada o dadà?

Benvolgut Anònim 2:
no trobes les pastilles?

Estimada Lucia:
ui, crec que tens raó!

Benvolgut Xavi:
sí senyor

Benvolgut Superfeli:
si algú es vol vestir amb una samarreta amb una svästika que ho faci... la meua reacció també serà ben lliure.

Benvolgut Oriol:
sobretot amb les caribenyes, tot i que les caribenyes, majoritàriament, els rebutgen.

Benvolguda Agnès S:
com era allò? El sentit comú és el menys comú dels sentits?

Benvolgut Pere Perellon:
homeeee... jo en el seu moment vaig tindre els meus afers amb sarraïnes....

Josep ha dit...

Benvolguda Niña:
Roba, calçats i complements són gairebé tan antics com l'espècie humana.
A la tipologia de vestit, calçat i complements hi han influenciat tota mena de variables: del clima fins a la religió, passant per les epidèmies o les guerres. I una mateixa peça de roba, en entorns culturals diferents a significat coses oposades.
Precisament perquè no és una cosa simple no podem permetre lleis que atemptin directament contra la Llibertat de la Persona.

I sobre la policia i la seua efectivitat i receptivitat envers determinats col·lectius, em podrien parlar molt.

En tot cas, prohibir hijab i burkha és un atac a la Llibertat que no comporta cap benefici: no augmenta la nostra seguretat, ni millora les condicions de vida dels immigrants, ni dignifica la dona, ni promou la convivència laica.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Jo ho tinc clar: als edificis de l'Estat tothom amb el cap descobert. Sigui burka, mocador, barret, boina, gorra o tricorni. Per una sola qüestió d'educació.

A mi de petit em van ensenyar que quan entraves a un lloc t'havies de treure el que portessis al cap. Al carrer que tothom vagi com vulgui.

Ah, i el mateix amb las putes ulleres de sol.

Josep ha dit...

Estimat CETINA:
això inclou els perruquins?
Pobres al·lopècics!