dijous, 6 de maig de 2010

La tria d'Annie Å

L'Annie Å. és sueca i té vint-i-cinc anys. No té feina, no té estalvis, no té patrimoni i la seua família i els amics no poden (o no volen) ajudar-la. L'Annie Å. ho està passant malament, necessita els calers i, d'una manera legal, ara mateix no els pot obtindre.Ara mateix l'Annie Å. només té dues maneres d'aconseguir diners, totes dues il·legals:

— Opció A. Com la majoria de sueques, l'Annie Å. ha consumit drogues legals, com el cafè, el tabac i l'alcohol. I com la majoria de sueques també ha tastat drogues il·legals com la marihuana, la cocaïna o l'èxtasi. Vendre drogues a petita escala és una opció. Al cap i a la fi ella no obliga ningú a drogar-se, i qui es droga ho fa perquè vol.

— Opció B. Com la majoria de sueques, l'Annie Å. ha estat amb tota mena d'homes (i potser alguna dona, qui sap). Viu el sexe com vol i quan vol. Està de bon veure i molts homes (i algunes dones) voldrien tindre alguna mena de contacte sexual amb ella. Practicar el sexe a canvi de diners, llogar el seu cos, és una opció. Al cap i a la fi ella no obliga ningú a anar-se'n al llit amb ella, i qui va de putos (o putes), hi va perquè vol.

Com qualsevol ésser humà que ha de prendre una decisió, l'Annie Å. fa el seu balanç de riscos i beneficis:

Si tria l'Opció A i l'enxampa la policia, ella anirà a la presó. I quant més hagi venut, o quanta més droga li hagin decomissat, més temps passarà a la garjola. I més val que tots els seus clients siguin majors d'edat, perquè si li ha venut drogues a un noi de 17, la condemna serà encara més llarga. I si algun dels seus clients ha esdevingut addicte per culpa d'ella, li pot posar també una demanda per haver-se aprofitat d'ell i la seua feblesa. I si algú pateix alguna malaltia a causa de les drogues il·legals que ella ha venut, haurà de pagar-li una indemnització. Mal rotllo.

En canvi, si tria l'Opció B i l'enxampa la policia, ella no anirà a la presó. Segons estableix la llei sueca, la prostituta no va a la presó, en canvi els seus clients sí. I no només això, a sobre els serveis socials suecs li passaran una pensió i li pagaran cursos de reciclatge professional. Quant més temps hagi passat exercint la prostitució, més ajudes tindrà. I si algun dels seus clients és menor d'edat, qui anirà a la presó serà el pare del client (encara que el pobre no sàpiga res de les activitats extraescolars de son fill), i al noi li caurà també una condemna menor. I si algun client seu és, o esdevé, addicte al sexe, no podrà reclamar-li res. I si fruit d'aquesta relació sexual il·legal, algun client pateix algun accident o malaltia, tampoc li podrà reclamar res.
I ella és bona persona i no vol abusar, però a Suècia moltes prostitutes cobren dues vegades: la primera per fer el servei i la segona per a no denunciar el client (el preu de la no denúncia acostuma a ser força elevat), Bon rotllo, oi?

Així doncs, comptat i debatut, quina opció triarà la nostra jove sueca sense diners?

I nosaltres? Podem concloure que una llei que es redacta amb una determinada intenció (acabar amb la prostitució, en aquest cas) pot acabar aconseguint l'efecte diametralment oposat?

Algun dia, els teòrics de la ciència política hauran de definir la intel·ligència legislativa, la capacitat d'un legislador de fer una llei que assoleixi els objectius que pretén.

Hi ha moltes dones intel·ligents que fan propostes legislatives, però no ixen en aquesta foto.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

No ixen o no hi pixen en la foto???...

MARTELL DE REUS ha dit...

La intel·ligència legislativa és una quimera inverossímil, això no existeix. Nomès cal veure als cretins que estan legislanta hores d'ara.

Anònim ha dit...

Entenc el rerafons del seu post. Les lleis de vegades son una merda i bla, bla, bla...el que jo faria amb les Annies de 25 anys que no tenen càrregues familiars, que no tenen malalties físiques ni mentals i que es prostitueixen pel calé fàcil, és fotre-les a la presó directament per putes.

SERGIBR ha dit...

Perdona, però començo a pensar que estàs obsessionat. Per què no dones la brassa a aquí?

Anònim ha dit...

Si aquesta llei s'apliqués aquí,seria la solució perquè molts polítics, capellans i peixos grossos estiguessin a la presó tota la vida.

Anònim ha dit...

Eisss, miri que li estan dient que pot i que no pot fer, tant en el seu blog com en el d'altres... això ja fa tufo a censurasfera

Llesca ha dit...

Secundo el comentari de la iaia.
Em pregunto si els Ikeas de Suècia financien a les senyoretes que volen equipar i moblar un local o habitació per desenvolupar aquesta activitat.

Anònim ha dit...

Sr. Josep: amb tot això voleu dir-nos que no podreu recollir el premi nobel de literatura per un malentès que vau tenir amb la policia l'últim cop que vau anar a Estocolm?

x ha dit...

haha quin anonim mes recurrent !

molt bon post !

Lola Steiner ha dit...

Hola! No sé com has arribat al meu bloc, però me n'alegro, pq el teu te molt bona pinta.

(Xa, qué bonic això).

Jo no tinc tele pq no vull, no per un tema del TDT. Fa més anys que jo no tinc tele que el TDT existeix. Bueno, no se quants anys te, però jo en fa 7 ó 8 que no tinc tele a casa.

Ale! Ens llegim!

Sergi ha dit...

Ah, una altra defensa aferrissada de les llibertats individuals, senyor Josep! Certament, les sueques de vint-i-tants poden fer el que els dongui la gana.

pep ha dit...

perdoni, vostè és matemàtic?

L'illa dels monstres ha dit...

Opció C: que munti un grup de música amb una caixa de sabates. Es gasta els pocs duros que li queden en un avió cap a Barcelona, i només amb la caixa i la nacionalitat sueca ja ha triomfat. Ha d'aprofitar la moda sueca abans que passi

Sento proposar una solució no relacionada amb la prostitució. O sí que n'està?

Jordi ha dit...

A la Gemma Lienes no l'interessa que les dones visquin amb igualtat amb els homes, perquè ella perdria la seva bicoca.

Les feminazis viuen de la misèria que pateixen les dones.

Josep ha dit...

Estimats lectors, estimades lectores:

la meua reflexió és justament aquesta, es fan lleis amb una intenció i acaba passant just el contrari?

I la resposta és sí. De l'ensenyament fins a la immigració, passant per la protecció de dades i la seguretat ciutadana, moltes mesures que pretenien aconseguir un objectiu han acabat fent just el contrari.

Intel·ligència legislativa, al cap i a la fi.

Josep ha dit...

Benvolgut Anònim:
no ixen, i per la cara de pomes agres, igual tampoc pixen ni fan d'altres funcions fisiològiques bàsiques.

Benvolgut MARTELL de REUS:
i fa 10 anys, i fa 20 anys.

Benvolguda NOA:
gràcies. Per cert, veig un puntet d'enveja envers les altres dones?

Benvolgut Sergi BR:
mmm.... d'això.... uf!

Benvolguda Iaia:
tinc entès que els mossens no són pas de pagar, més a viat de forçar.

Benvolgut Anònim 2:
"censurasfera", curiós concepte.

Benvolgut Llesca:
bona pregunta. La veritat és que no m'agrada IKEA i que mai he estat a Suècia.

Benvolgut Anònim 3:
el dia en el que un blogaire rebi un Premi Nobel de Literatura...

Benvolgut Super Felí:
doncs sí

Benvolguda Lola:
"Xa"? Això és típic de Vila-Real i rodalies.

Benvolgut Sergi:
de la llibertat i del senderi.

Benvolgut Pep:
doncs no. Però ja m'agradaria. Per què m'ho pregunta?

Benvolgut ILLA:
la C la reserve pel referèndum de la Diagonal

Benvolgut Jordi:
interessant observació

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Intel.ligència legislativa és l'oxímoron més gran que he sentit en anys. Felicitats per la troballa

Josep ha dit...

Benvolgut CETINA:
moltes gràcies!

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Per a ser escriptor que valga la pena de llegir cal ser valent, imagina't un Nietzsche o un Marx o un Freud si hagueren dit no, no em posaré contra el cristianisme i la seua moral o no em ficaré en el tema de la sexualitat, o no em ficaré contra el statu quo dels governants i dels que engreixen les files del discurs capitalista, la Història haguera perdut molt, tot i no tenir lectors hem de dir allò que volem dir, i tot i que ho diguem només per a nosaltres mateixos, un veritable escriptor escriu per ell mateix, no intenta convéncer tot i que hi ha de tot com Marx per exemple, però l'important és no fer servir l'auto-censura,mal del nostre temps.

Una abraçada a un veritable escriptor, que té només o jo només el conec per la xarxa, és a dir que no és de mediàtic, encara.

Vicent

Josep ha dit...

Moltíssimes gràcies. Sí, quan siga un poquet més valent trauré un llibre, electrònic o de paper.