dimarts, 15 de juny de 2010

14 de juny


Un amic meu d'Elx m'ha recordat els fets del 14 de juny del 1925 (durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera). Ací us adjunto una part de l'imeil que m'ha enviat:

Aquest cap de setmana s'ha escollit un nou president a ca'n Barça, i els mitjans de comunicació espanyolistes s'alegren que Joan Laporta acabe per fi el seu mandat.

Jo mai votaria Laporta si es presentara com a candidat a cap partit polític, però li reconec la tasca que ha dut a terme per a mostrar el Barça com a un equip català sense complexos.
Perquè per a anar de Barcelona a Europa no cal passar per Madrid. I això no agrada a la gent que vol mantenir la cultura catalana subordinada a la castellana.

L'han menyspreat, insultat i befat de mil maneres diferents, i tot perquè és un home amb unes idees que els fan nosa.

Entre d'altres crítiques, la caverna espanyola ha criticat Laporta per haver "polititzat" el Barça.
Però qui així parle fa el ridícul, tot demostrant que no ha entès què vol dir el lema "Més que un club".

Un de tants escàndols que li han muntat va ser el de la xiulada amb què les afeccions blaugrana i de l'Athletic de Bilbao reberen l'entrada del rei Juan Carlos I en la final de la Copa del rei l'any 2009.

Aquesta desafecció cap als símbols espanyols, però, no és una invenció de Laporta, ni tampoc va nàixer arran del franquisme.

El 14 de juny de 1925, abans de l'inici entre el Barça i el Júpiter, el públic del Camp de Les Corts va xiular l'himne espanyol. Fixeu-vos en la data: 1925.

Les autoritats espanyoles, aleshores governades per Primo de Rivera, es van afanyar a castigar aquella "afrenta al honor patrio":
Dos dies després, el general Milans del Bosch, com a capità general de la IV Regió Militar, comunicava al president barcelonista que "hasta la resolución que proceda quedava suspendida la celebración de partidos, reuniones, etc".
I el càstig definitiu va consistir en 6 mesos de clausura per a l'estadi de Les Corts i el desterrament del president del Barça, Joan Gamper, qui va haver de dimitir.

En aquella època la repressió era directa:
La Mancomunitat de Catalunya havia estat suprimida, i era prohibit parlar català o mostrar la bandera catalanes en públic. De fet, aquell partit entre el Barça i el Júpiter era en homenatge a l'Orfeó Català, clausurat governativament.
......

Si Catalunya fóra un país normal, el Barça seria només un equip de futbol.
Però no som un país normal perquè no ens deixen.
No oblidem Joan Fuster quan va dir que hi ha catalanistes perquè hi ha espanyolistes.


I per part meua només afegir aquestes dades:

1) A George W. Bush (manàger dels Texas Rangers), Bernard Tapie (president de l'Olimpic de Marselha), Augusto César Lendoiro (president del Deportivo da Coruña) i Paco Roig (president del València CF i accionista de l'Hèrcules d'Alacant... xe quins collons!) ningú els va dir que no barregessin política i esport.

2) Hans Gamper era catalanista, republicà, maçó, protestant i suís. Contra qui juga Espanya demà dimecres?

13 comentaris:

Mike Tracking ha dit...

Amén pel seu amic d'Elx, té més raó que un sant. Llàstima que la "lacra" de madrid i d'espanya... ens costarà de treure-la de sobre perquè els tenim ben arrelats, fins i tot camuflats entre nosaltres, i fins i tot tenen els collons de fer-se dir catalans.

Doctor J ha dit...

Molt instructiu...sí senyor.

x ha dit...

tot i que a mi , personalment , m agrada el barnís d independentisme i catalanisme que el Laporta va donar a l equip lo correcte crec que es no mesclar esport i politica ( tot i el topic del 15 )

Jordi ha dit...

El teu amic té tota la raó.

x ha dit...

parlant de correcció política haig de dir també que :


el Laporta es un cabro per haver tancat la porta a Boixos

les aficions ultres son les perles de la corona com molt be sabia el Mendoza ,perdó , el senyor Ramón Mendoza

Txisky ha dit...

Cony!. Aúpa Suïssa, doncs!

Sergi ha dit...

Habitualment ja celebro els gols contra la roja de la mateixa manera que els que marca el barça, però demà simpatitzaré amb Suïssa d'una forma especial.

Remitjó ha dit...

Gran saviesa la que arriba del Baix Vinalopó

Anònim ha dit...

super felí: els boixos sí que són uns cabrons. una colla de fanàtics. i ja els està bé. si el sandrusco els deixa entrar, es mereix un tret a la cama.

Oriol ha dit...

No entendran mai per què és més que un club! Molt interessant el post.

Anònim ha dit...

Parlant de suïssos, avui toca dir-ho: "yo estoy con la rota"

c.e.t.i.n.a. ha dit...

No clar, la roja no és política. No. Com tampoc és política fer tot el possible per que las seleccions catalanes no puguin jugar cap competició oficial. Que tenen por de sentir allò de: Jo soc català, català català!???

Josep ha dit...

Benvolgut Mike:
totalment d'acord.

Benvolgut Doctor J:
el meu amic és un petit crack.

Benvolgut Super Felí:
tòpic de baixa estofa.

Benvolgut Jordi:
sí senyor.

Benvolgut Txisky:
sí senyor!

Benvolgut Sergi:
i el resultat ha estat ben positiu, oi?

Benvolgut Remitjó:
el dàtil, ja se sap.

Benvolgut Oriol:
totalment d'acord!

Benvolgut CETINA:
totalment d'acord!