dimarts, 23 de novembre de 2010

L'autoajuda al descobert

L'autoajuda al descobert és un llibre de Francesc Miralles (ARA Llibres, 137 pàgines) i, com el seu títol ens indica, tracta sobre els llibres d'autoajuda i el món editorial.

En Francesc Miralles comença amb un breu resum autobiogràfic per a que sapiguem com ha arribat a escriure llibres d'autoajuda. Al final, com qui no vol la cosa, l'home ha acabat escribint (o refregint) trenta llibres d'autoajuda, amb diferents pseudònims.
Al seu llibre explica algunes coses que ja sabia, algunes que sospitava i d'altres que no sabia ni sospitava, però que tampoc em sorprenen.
És un llibre interessant i fàcil de llegir.Entre d'altres coses, ens diu que un llibre ven més o menys qui sigui l'autor. Ven més un autor famós que un de desconegut, és obvi. Però també ens diu que la biografia d'un desconegut també ven. El llibre Cent cops de raspall abans d'anar a dormir hauria estat un èxit si en comptes d'estar escrit per la Melissa Panarello (siciliana de 17 anys quan escrivia el seu diari) l'hagués reat un vell verd anglès de 70 anys? Jo crec que no. El mateix es pot dir de Marguerite Duras, que si en comptes de ser una joveneta gavatxa a Indoxina, haguès estat un paio calb i gras, les seues històries no ens semblarien tan eròtiques.

I ara ve el meu dubte: si el Francesc Miralles no ens dóna el títols dels llibres que ha escrit (o refregit), ni ens diu quins són els seus pseudònims... com podem saber que és cert? I si ens està enganyant i no ha escrit cap llibre d'autoajuda!?

Un llibre-frau sobre llibres-frau? Collons, ara cal que algú destapi el frau dels que denuncien frau (i, si pot ser, que no sigui fraudulent).

5 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

Llibres d'autoajuda no ho sé... Però vaig llegir una novel·la del Sr. Miralles que s'anomenava "El IV Reich", ambientada a Montserrat, que era del tot infumable.

Jordi ha dit...

Jo també he llegit el llibre del IV Reich i puc dir que és una merda.

Aleix ha dit...

És obvi que en Miralles ha plagiat el Diccionario de Autoayuda, Espiritualidad y Bestialismo dels grans Serra i Bermúdez (http://www.comanegra.com/Catala/cataleg.htm). Els fraudulents defrauden!

Srta. Tiquismiquis ha dit...

En temps de crisi diu que es venen més... si que deu ser un llibre d'autoajuda (s'autoajuda el propi autor treient-lo al mercat quan te més demanda)

Josep ha dit...

Benvolgut MARTELL:
no he llegit aquesta novel·la. Tampoc crec que sigui el meu estil.

Benvolgut ALEIX:
collons, sembla ser que sí. Que fort!

Benvolguda Tikis Mikis:
visió de mercat. Han de vendre.