diumenge, 6 de maig de 2012

Conjugacions verbals


En el llenguatge quotidià és normal cometre errors gramaticals, però de vegades, segons quines coses es diuen no són un error, sinó una trampa amb missatge ocult. Analitzem un parell de casos:

Hauríem de baixar la bossa d'escombraries. El nostre interlocutor empra la primera persona del plural del condicional però, en realitat, en el metatext, està conjugant la segona persona del singular de l'imperatiu: Tu has de baixar la bossa d'escombraries.
S'hauria d'arreglar l'aixeta del lavabo. El nostre interlocutor utilitza el pronom reflexiu i la conjugació verbal de la tercera persona del singular del condicional, quan en realitat vol dir Arregla tu l'aixeta del lavabo o també Busca tu algú que ens arregli l'aixeta del lavabo.

Darrerament, els dirigents polítics, financers i empresarials del país estan emprant els mateixos recursos gramaticals:

Hem viscut per damunt de les nostres possibilitats. El nostre interlocutor vol dir Jo he gastat els diners de tothom sense criteri o també Tot i tindre un màster en ESADE, he prestat diners a gent insolvent i ara farà fallida l'entitat de crèdit que dirigeixo.
S'haurien de retallar algunes despeses innecessàries. La lectura hermenèutica és Com que jo tinc una bona mútua i porto els fills a una escola  privada, no passa res si retallem una mica més en sanitat i ensenyament.

8 comentaris:

SERGIBR ha dit...

BONA

XeXu ha dit...

Ja ho diuen que a bon entenedor no calen massa paraules. Una frase d'aquesta gentussa, i se'ls entén tot perfectament.

Anònim ha dit...

Hi ha posts que ho diuen encara més clar, per exemple aquest que escriu un ànec torrat:

http://ducktorrat.blogspot.com.es/2012/02/folganca-del-folcat.html

Alyebard ha dit...

Bona!

. ha dit...

Cada cop que algú diu que "Hem viscut per sobre de les nostres possibilitats" puja un grau la temperatura de l'infern i se n'amplia l'aforament.

Maria Dantas ha dit...

El mateix en tots els idiomes...suposo ;)

Josep ha dit...

Benvolgut Sergi BR:
Gràcies!

Benvolgut Xexu:
amen!

Benvolgut Alyebard:
gràcies!

Benvolgut Jomorespi:
+1

Benvolguda Maria Dantas:
sí, supos que sí.

Anònim ha dit...

bear grylls messer
my page > bear grylls messer