dimecres, 25 de juliol de 2012

Ningú menteix


La sèrie House va posar de moda la màxima que 'Tothom menteix', i l'actualitat econòmica, política i judicial no fa més que corroborar-nos-ho. Però jo, sincerament, crec que es menteix molt poc. En realitat passen tres coses:

1) No es menteix, simplement no es diu tota la veritat. Per exemple una persona diu "he sortit de la feina al polígon, he fet un cafè amb els companys, he fet benzina, he aparcat el cotxe i he comprat alguna cosa per sopar" en comptes de "he sortit de la feina al polígon, he fet un cafè amb els companys, he fet benzina, he contractat els serveis d'una prostituta de carretera, he aparcat el cotxe i he comprat alguna cosa per sopar".

2) No es menteix, simplement s'exagera la veritat. Per exemple una persona diu "he estat treballant moltíssim". Mitja hora de treball, exagerant una mica, esdevé una setmana de feina esgotadora. Poc, molt o moltíssim són inconcrecions que diuen poc.

3) No es menteix, simplement es tracta objectivament allò que només pot ser subjectiu. Per exemple una persona diu "em vaig lligar una tia espectacular, una top model que estava boníssima", està emetent una opinió subjectiva, ja que ser baixeta, grassa, guenya, geperuda i asimètrica també és ser espectacular, és un model a estudiar i per a segons qui (per exemple, pels cucs gnatostomúlids del desert del Gobi) és estar molt bona per dinar.

Es menteix molt poc.  Mentir implica crear una realitat alternativa, implica fer un guió amb personatges, llocs i accions. I la creativitat, admetem-ho, és un bé escàs.

6 comentaris:

Mr. Aris ha dit...

estic completament d'acord, el govern no menteix, només va canviant d'opinió: no pujarem els impostos, m'agrada molt pujar els impostos, no podem escollir...

MARTELL DE REUS ha dit...

Acabeu de descobrir que al Món mundial la mentida no existeix!

penyabogarde ha dit...

ai les mentides! Necessiten una bona sindicatura! a can Bogarde passen coses fortes a dia d'avui, i no són mentides. Salut i llibertat!

Jordi ha dit...

I la gent a la que has de mentir perquè fot els nassos on l'importa?

MORGANA ha dit...

Gracias por tu comentario en mi blog.
Besos.

Marina ha dit...

Bienvenido a mi blog.
Respecto a la serie que mencionas, a mi me enganchó mucho al principio, pero después se fue liando la madeja, todo era como muy manido y previsible...y se me pasó la ilusión. Hace muchísimo que no la veo.
Un saludo afectuoso