diumenge, 12 d’agost de 2012

Exili garriguenc 4

Al poble dels meus sogres hi ha ermita i església, i com a gairebé totes les esglésies, hi ha un campanar. Al segle XIX només les catedrals i les esglésies importants tenien campaners professionals i/o campanars mecanitzats. En canvi les esglésies dels pobles petits només tenien campaners no professionals, que feien sonar les campanes per les festes de guardar i per esdeveniments especials.
A partir dels anys 60' del segle XX van començar a automatitzar-se moltes, i a finals dels anys 70' ja ho estaven gairebé totes. I eus ací la paradoxa: quant l'Esglèsia Catòlica començava a perdre poder polític i començava a baixar l'assistència de fidels a les misses, ells van aconseguir que els campanars que qualsevol població, per petita que fos, sonessin constantment. Com a recurs de màrketing és, com a mínim, discutible.
Al poble on estic passant aquests dies de calor el campanar sona tot el dia i tota la nit: cinc cops cada hora. Sona als quarts i a les hores en punt, i cinc minuts després de les hores en punt. "Per si algú s'ha descomptat" t'aclarixen.
El més interessant és que el mossèn de la parròquia, el responsable de que les campanes sonen 70 cops cada dia, no viu al poble i no n'ha de patir les coseqüències. És normal: hi ha pocs sacerdots i han d'atendre moltes parròquies de molts pobles, però per una d'eixes casualitats de la vida, allà on ell dorm no sona cada nit el campanar.


És interessant veure com els ajuntaments que tanquen pubs perquè fan massa soroll i prohibeixen als musulmans fer la pregària del Ramadà al carrer "perquè les pràctiques religioses no poden molestar veïns i visitants" permeten que les campanes del seu poble repiquin tota la nit a més de 75 dB.

4 comentaris:

Agnès Setrill. ha dit...

A veure, el normal és que de les 24.00 a les 8.00, no sonin, i segurament no deu ser gaire difícil posar-hi un regulador automàtic perquè sigui així.
Si fos tu proposaria a l'ajuntament que durant el juliol i l'agost ho fessin així, segur que els convé tenir als forasters contents...o no?

Has de pensar que els que hi viuen tot l'any no els molesta en absolut per això no ho comprenen i segurament ni volen...

cantireta ha dit...

Vaig viure a Santa Coloma de Farners, sota el campanar ;(
Sé de què parles, terrible!!

Eva ha dit...

Quin apunt més pixapins!

Josep ha dit...

Benvolguts lectors i lectores:

Enguany el so de les campanes és més baix. També cal aclarir que la majoria de veïns tenen vidre doble o tribple a les finestres. Per aïllament tèrmic i acústic.

Benvolguda Agnès S:
és clar! Si tot està automatitzat. I no cal que sigui a l'estiu, si no tot l'any.

Benvolguda Cantireta:
els meus condols.

Benvolguda Eva:
la gent que no viu a les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès i Horta és catòlica i sorda? Això no és de pixapins, és laïcisme i contaminació acústica.
Per cert, els joves del poble que marxen a estudiar fora, quan tornen a casa es queixen del so de les campanes. QUE RÀPID ENS ACOSUTMEM A LES COSES BONES!