dilluns, 21 de gener de 2013

Repel·lents acústics

Fa molts anys hi havia a Gràcia un bar que tenia uns preus molt populars, a diferència de la majoria de bars de la zona. A causa d'aquests baixos preus un grupet d'skins van fer-se parroquians del local, per a disgust dels amos i de la resta de clients. Ignoro si els skins aquestes eren reds, nazis o simples garrulets, però no eren del grat de la resta de personal que sovintejava el bar.
Per tal de fer-los fora sense enfrontar-s'hi directament, un dels amos va decidir punxar la cançó Qualsevol nit pot sortir el Sol, de Jaume Sisa. Aquesta cançó agradava molt als amos i als clients benvinguts, però ratllava molt als caps-pelats, així que la feien sonar una vegada i una altra fins que marxaven. A còpia d'exercitar aquest loop un dia i un altre van aconseguir que els skins deixessin d'anar-hi, i poder quedar-se només amb la clientela que volien.
Anys més tard en Jaume Sisa va anar a eixe bar, i un dels cambrers li va contar l'anècdota. El cantautor, lluny de trobar-la divertida, es va enutjar i va marxar del bar, tot maleint i donant un cop de porta. A l'autor de l'obra —composada amb dolçor i amb la millor de les intencions— li resultava ofensiu que s'emprés com a repel·lent.


Aquests dies ha esta notícia el Teatre Nacional de Catalunya, i les retallades que pateix. Els treballadors del TNC han anunciat que, com a mesura de protesta, atendran a la gent en espanyol. Sembla ser que igual es fan enrere, però en tot cas no és la primera vegada que a Catalunya l'ús de la llengua castellana es fa per a protestar: Mossos d'Esquadra, treballadors d'emergències i personal de diversos ajuntaments ha fet servir la llengua castellana com a mesura de protesta i pressió per a reivindicar els seus drets laborals.

Si no vaig errat, la clau de les protestes és fer alguna cosa que és perjudicial per a l'altre part, la que ha de cedir, i així forçar a que s'avinguin a les teues condicions: fer vaga, tallar el trànsit, deixar de consumir un determinat producte... són coses que perjudiquen. Hem d'entendre que parlar la llengua de Cervantes (i de Belén Esteban) és perjudicial, molest o ofensiu? Si jo fos professor de llengua i literatura castellana, reaccionaria com en Jaume Sisa.

I, paradoxalment, a la Meseta es pensen que si els catalans parlem en català, ho fem per a fotre'ls.

9 comentaris:

Jordi ha dit...

Molt bo.

Sílvia ha dit...

I la paradoxa més gran és que la cançó d'en sisa diu: "benvinguts, passeu, passeu...". No m'estranya que s'enfadés! No trobo que parlar en castellà sigui una bona manera de protestar.

Anònim ha dit...

Doncs, si canten "Cualquier noche puede salir el sol" en castellà, la indignació serà terrible.

Anònim ha dit...

que tal si els del TNC ho fessin al revés? i si només atenguessin si els hi parlen en català? o anglès? o qualsevol llengua que no fos el castellà?

Agnès Setrill. ha dit...

Irritant.
Tot.

Sebastià Martori ha dit...

No ho entenc: si qualsevol nit pot sortir el sol, s'hi podrien posar de cara, amb la "camisa nueva que tu bordaste en rojo ayer" i tot això. En quant a lo del TNC ja se sap, la vida es puro teatro.

Daniel F. ha dit...

Con su permiso, los catalanes hablaran la lengua que les de la gana, como los demás. Estas discusiones me parecen una estupidez como otra cualquiera y no me siento ofendido como castellano parlante de que mi lengua se emplee para protestar, pero tiene giros más potentes para reivindicar, como
por ejemplo:
Sois unos cab...es
Hijos de p..a
Que el castellano es una lengua muy rica en este tipo de expresiones, tan necesarias en estos tiempos de mangantes y delincuentes...
Un saludo y bon dia.

Daniel F. ha dit...

Espero que no se no tome usted a mal mi comentario, no era mi intención..

Josep ha dit...

Benvolgut Jordi:
moltes gràcies

Benvolguda Sílvia:
ben vist. "Marxeu, marxeu..."

Benvolguda Anònima:
mmm.... sona raret, sí...

Benvolgut Pons 007:
ja posats, en klingon...

Benvolguda Agnès Setrill:
sí, i més coses que veuem.

Benvolgut Profà:
ostres, no ho havia pensat. És una referència a la Falange!

Benvolgut Temujin:
si insultes en una llengua que el teu interlocutor coneix, s'ofen. Però, si l'insultes en èlfic o klingon... HO PETARAN MOLT!!