dissabte, 5 d’octubre de 2013

Austerada i lingüicidi

Un servidor confiava en que fos una moda de curta durada, però passen les setmanes, i els mesos, i el mot s'està instal·lant en el nostre llenguatge quotidià. El darrer cas ha estat el d'un home de cultura, en Joan Ridao.
El mot en qüestió és austericidi.En català emprem el sufix -cidi per a designar l'assassinat de la persona designada pel primitiu. Així doncs l'assassinat de nens és l'infanticidi, el dels pares és el parricidi i el de tot un poble o ètnia, el genocidi. Seguint aquesta lògica, un austericidi seria la mort de l'austeritat, i no és pas el significat que li volen donar les persones que empren aquesta paraula. En tot cas parlaríem de pobricidi (moren els pobres), o xenocidi (mort dels estrangers), o gerontocidi (mort dels ancians).

Si el que volen és denunciar l'excés d'austeritat, poden provar amb el sufix -ada i denunciar l'austerada (com la tisorada, la retallada, la putada o la xoriçada).

I si el que pretenen és presentar l'austeritat en excés com una causa de mort, que emprin el -ment o  el -menta, com en escanyament, ofegament, o afartament.

Si algú creu que austerada,o austerament, o austeramenta sonen malament, que li pregunti als versats en la ciència del sòl com sonen (i que sembla que signifiquin) pedòleg i pedologia.

Enllaços relacionats: Mil·leuristes vs mil·leurats  i també  Tanatori vs tanateu.

8 comentaris:

Sergi ha dit...

Bon apunt. Quan una paraula es posa de moda pot resultar a cansar bastant. Més si, com en aquest cas, la paraula es fa servir malament.

Carme Rosanas ha dit...

M'ha agradat llegir-te, es per trencar-se al cap entendre què vol dir aquesta paraula...

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Jo tenia entès que quan un home deixa de gastar en eixir de casa, en menjar, en beure, en diversió, en coses bàsiques es produïa la fallida de l'individu, en països sembla que volen fer creure que no és així.
Menys malament que hi ha qui ho escrivim.

Vicent

El missatger ha dit...

L'austerada deu ser la gran obra d'en Paul Auster, no? Per cert, que deu ser l'home ideal d'Angela Merkel (i d'en Mariano Rajoy i en President Mas, ja que ens hi posem), amb aquest nom.
Salut!

Anònim ha dit...

Si m'hi dediqués jo ni tindria valor per dir que soc un pedòleg xD

Cesc ha dit...

Jo seria més aviat austerifòbic.

Unknown ha dit...

Totalment d'acord amb el teu raonament. S'hi ha de tenir gràcia a fer neologismes, com en tot.
Jo voto per austerada. La derivada més simple, sense floritures, austera.

Josep ha dit...

Benvolgut Sergi:
moltes gràcies! Sí, crec que no costa tant esforçar-se una mica.

Benvolguda Carme:
doncs sí.

Benvolgut Vicent:
sobretot si l'austeritat és imposada per qui no la practica: HIPOCRESIA.

Benvolgut Missatger:
Bé, la Merkel al seu pais no és tan retalladora.

Benvolgut Pons 007:
he he he

Benvolguda Sepsi Aiguadé:
moltes gràcies! Sí, hem de fer-ho una mica bé.