dilluns, 29 de febrer de 2016

30 de febrer

Passa cada quatre anys, i és inevitable: arriba el 29 de febrer. El calendari gregorià és solar i necessita un dia extra per ajustar-se al gir de la Terra al voltant del Sol. Cada quatre anys els informatius ens fan l'explicació pertinent, i ens mostren persones que tenen cinc anys i estudien a la universitat, que tenen vuit anys i es casen, i que tenen deu anys i ja tenen dos fills.

Tothom sap que aritmèticament això no té cap sentit, ja que una persona de 40 anys, independentment del dia del seu natalici, té 14610 dies.

Però ja que la percepció i mesura del temps és també una variable cultural, quants anys tenim amb un altre calendari?


El calendari musulmà és lunar i es basa en cicles lunars de 30 anys (360 llunacions). Els 30 anys del cicle es divideixen en 19 anys de 354 dies i 11 anys de 355 dies. Segons aquest calendari, la persona de 40 anys en tindria quaranta-un i mig.

El calendari jueu és lunisolar, i té tres menes d'anys: L'any fluix o mancant, que compta amb 353 dies. L'any regular de 354 dies. I l'any ple o complet de 355 dies en total. Per acabar d'embolicar la troca, hi ha anys de traspàs (o prenyats) als que se'ls afegeix un mes de 30 dies, quedant anys de traspàs de 383, 384 o 385 dies En aquest cas, la persona de 40 segons el calendari gregorià, també envelliria un anyet més.

El calendari balinès es basa en elements tradicionals i religiosos i té 210 dies. Una persona de quaranta anys occidentals, segons aquest calendari, en tindria 69.

El calendari Tzolk'in (una cultura precolombina) està fixat en 260 dies, cosa que fa que la crisi dels 40' passi a ser la dels 69.

Així doncs la cosa és fàcil: si et sents vell, inventa't un calendari de molts dies, però si ja estàs fart de treballar, fes-te balinès. Serà per això que diuen que és una illa paradisíaca.

4 comentaris:

jpmerch ha dit...

Jo crec que açò del 29 de febrer s'ho inventaren per a millorar la productivitat de les empreses.

Joana ha dit...

Sempre podem aprendre alguna cosa, dos d'aquests calendaris no els coneixia.
Vaig a veure quin em quedo avui... :)

xavier pujol ha dit...

Quan ens morim, poc ens importarà que ens comptin 40 o 69 anys. Els dies viscuts sempre seran els mateixos.

Marc de Vic ha dit...

És incongruent que cada cultura tingui el seu calendari, però en canvi totes tinguin dies de 24 hores, hores de 60 minuts i minuts de 60 segons. Encara sort que el canvi horari dona una mica de diversitat.