dimarts, 27 de setembre de 2016

Descobridors i exterminadors


Maria Skłodowska Curie va guanyar dos Premis Nobel (en Química i Física) pels seus descobriments sobre la radioactivitat, i per l'aïllament del radi. Juntament amb ella treballaren Pierre Curie i Henri Becquerel. D'altres brillants científics com Wilhelm Röntgen i Ernest Rutherford també feren importants descobriments en aquesta matèria.

Aquests cinc científics, són responsables dels atacs amb bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki?
Aquests cinc científics, són responsables dels accidents a les centrals nuclears de Three Mile Island, Txernòbil i Fukushima?
Hem de retirar els homenatges que tenen a la via pública? Canviar els noms dels carrers, retirar plaques i enderrocar estàtues?

Bé, qui sí que va participar a la fabricació de bombes atòmiques fou l'Albert Einstein, però de moment a la CUP no li molesta que aquest científic tingui un carrer dedicat a Nou Barris.Memòria històrica i nomenclàtor: Antonio López y López, marquès de Comillas, era un traficant d'esclaus, i és una vergonya que tingui una estàtua en honor seu a Barcelona.
Ara bé, fa anys a Liverpool l'ajuntament va voler endreçar el nomenclàtor i treure alguns personatges infames de la via pública. Aquesta iniciativa topà amb una forta oposició popular, ja que un dels esclavistes era Penny Lane.4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Ramon Llull tenia un esclau, i com vàrem veure al reportatge que va emetre TV3, el propi beat el va ser fuetejar ferotgement. El va arribar a amargar tant que el pobre esclau finalment es va penjar.
La CUP demanarà eliminar el nom del Llull?
I el carrer Ferran? I Jaume I? I Kennedy, que envià milers de soldats a matar i morir al Vietnam?
Etc.
La llista de personatges que en el seu temps van ser cruels és inacabable.

Anònim ha dit...

Només hi veig una solució, posar números als carrers com fan a Manhattan, o com a Camarles, un altre gran referent.

Helena Bonals ha dit...

Ostres, no recordava el que diu el Xavier! És ben veritat.
Però nosaltres no som d'eixe mon, actualment, per sort.

Anònim ha dit...

Perdonau Xavier i Helena però comparar en Ramon Llull i el rei en Jaume d'aquesta manera taaant descontextualitzada és una anàlisi feta amb sos peus. No podeu emprar judicis de valor del sXXI per valorar personatges i fets de fa 800 anys.