dimarts, 27 de desembre de 2016

Que en siguen 151

Una de les notícies lingüístiques de l'any ha estat la voluntat de l'IEC de suprimir la majoria dels 150 accents diacrítics.
El que molts catalanoparlants (i, sobretot, catalanoescrivents) ignoren és que, per raons polítiques, al nostre domini lingüístic hi ha dues autoritats lingüístiques: el IEC i la AVL.
A dia d'avui, l'AVL no ha dit res de llevar els accents diacrítics. És més, al diccionari de l'AVL n'hi ha 151, un més que al diccionari del IEC.
La paraula en qüestió és tòs.

tòs [tɔ́s] [pl. tossos]
1. m. ANAT. Part posterior del cap i superior del bescoll.
2. m. ANAT./ZOOL. Part més alta del cap, entre les banyes, d'un animal boví, oví o caprí.
3. m. GEOL. Tossa 2.
4. caure de tòs loc. verb. Caure cap arrere.
5. com si em besares el tòs loc. orac. S'usa per a indicar que una cosa que algú vol fer ens és indiferent o que no l'apreciem.

Així doncs, estimats/des catalanoparlants i, sobretot, catalanoescrivents, podeu seguir emprant els accents diacrítics. I si algú de l'IEC us diu res, sempre li podeu etzibar: Jo seguisc les normes bones, les de l'AVL. I si no t'apanya, per mi com si em besares el tòs.

6 comentaris:

xavier pujol ha dit...

`

Marc de Vic ha dit...

El valencià blavero no te accents.

Sergi ha dit...

Tot gràcies a Rita, al cel sia.

Anònim ha dit...

Després dels diacrítics vindran els pronoms febles.

Anònim ha dit...

Acadèmia Valenciana de la Llengua? Això t'ho has inventat, no?

pitxiri ha dit...

No, pons007; s'ho inventà Zaplana. Es tractava d'assolir la pau lingüística per la via del talonari, però l'experiment no acabà d'eixir bé del tot: els blaveros que no havien cobrat acaberen escridassant Xavier Casp, i titllant-lo de catalaniste.