divendres, 23 d’agost de 2019

Groenlàndia


Una de les notícies de la setmana ha estat la proposta de Donald Trump de comprar-li Groenlàndia a Dinamarca. Com era d'esperar, aquesta proposta ha estat objecte de tota mena d'acudits, memes i facècies. Però, si ens ho mirem bé, la proposta no sembla pas tant dolenta. Dues observacions:

1) El canvi climàtic és una realitat. Donald Trump, en campanya electoral, s'ha dedicat a menysprear i riduculitzar científics i ecologistes, però la dura realitat s'acaba imposant. Sense saber ben bé com estarem d'ací a trenta anys, no sembla pas mala idea comprar els 2.166.086 km² de superfície del país (on hi viuen menys de 60.000 persones) i buscar un espai alternatiu per a la gent de Lousiana, Califòrnia o Florida.

2) País a cop de talonari. Els EUA han ampliat les seues fronteres comprant més que envaint. Florida als espanyols, Lousiana als francesos (2 144 476 km²), Alaska als russos, i la  Mesilla de Tucson als mexicans. Dos terços del seu territori han estat guanyats per compra.

Sincerament, anar al Museu d'Història i veure que, en comptes de quadres i fotografies d'heroiques batalles hi exhibeixen factures i rebuts, ha de ser una cosa digne d'admirar.

"Aquesta és la meua pàtria, i tinc una factura que ho demostra!"

4 comentaris:

Joana ha dit...

Si escric el que penso d'aquest tipus, em tanquen!

Josep ha dit...

Benvolguda Joana: expressa't lliurement, aquest blog no passa de les 200 visites diàries (i la meitat són bots), així que (gairebé) ningú sentiràs el que dius.

Anònim ha dit...

Independentment de les opinions que cadasacú pugui tenir del Sr. Trump a jo me pareix molt més civilitzat que els mandataris d'un país negociïn la compra-venda de territoris que no que la població civil se massacri en una guerra per ampliar o defensar unes fronteres mentres els mandataris i les seves famílies s'ho miren des de ca seva.
I vist com ha anat la història fins ara millor ser americà de Florida que no espanyol de Florida.
PS: què són "bots"?

Josep ha dit...

Benvolguda Anònima: doncs sí, té vostè raó. Pel que fa el bot és un programa que va enviant missatges per internet. Ací: https://ca.wikipedia.org/wiki/Bot_(Internet)