dimecres, 27 de novembre de 2019

De déu en déu!

Tens pensat fundar un conjunt musical, o enregistrar un disc, o filmar una pel·lícula, o publicar un llibre, o quelcom semblant? Doncs espera't tres mesos.

Si alguna cosa ha caracteritzat la nostra manera d'entendre la cultura, la moda i les tendències és per agrupar-ho per dècades: un disc dels anys 50', una pel·lícula dels 60', roba setantera, discoteca vuitantera, novel·la dels 90'... etcétera. Per alguna curiosa raó ens pensem que allò que va passar al novembre del 1969 és més similar al que va passar al febrer del 1960 que no pas al que es va fer al març de 1970. En principi, molt absurd. Gairebé sempre, sense cap ni peus.Té alguna base tot plegat? Sembla ser que sí.

El juny del 1914 era assassinats a Sarajevo l'arxiduc Francesc Ferran o l'arxiduquessa Sofia, hereus del tron d'Àustria-Hongria, a mans d'un radical serbi. Aquest atemptat, lligat a les tensions entre les potències europees i complex sistema d'aliances provocà una guerra d'abast mundial que durà quatre anys (amb un reguitzell de guerres posteriors menors també força cruentes).
El juny de 1919 es signà el Tractat de Versalles, que entrà en vigor el gener del 1920. Aquests anys de pau (a Occident) implicà un gran desenvolupament econòmic que finalitza l'octubre de 1929, amb l l'enfonsament de la Borsa de Nova York i les economies occidentals. Aquests anys de creixement, prosperitat i liberalisme social foren anomenats Els Anys Bojos, i, posteriorment, Els Anys 20. Així doncs, tenim efectivament una dècada amb un denominador comú.

L'anomenada Gran Depressió portà misèria i enfrontaments arreu d'Occident, sobretot a Europa, i culminà amb la invasió alemanya de Polònia, l'any 1939, que provocà la reacció de Gran Bretanya i França, amb el que es precipità una altra guerra d'abast mundial. Es parla de la Gran Depressió i també els Anys 30.

La guerra acabà l'estiu del 1945, donant inici a una nova època. Les dècades posteriors estigueren marcades per l'anomenada Guerra Freda. Mirant els esdeveniments que marcaren Occident, Europa i l'estat espanyol veiem que la revolta a França fou el maig del 1968, a Crisi del Petroli fou a la primavera del 1973, la Revolució dels Clavells fou l'abril de 1974 i Francisco Franco morí el novembre del 1975... Res passava al novembre/desembre d'un any acabat en 9, o gener/febrer d'un any acabat en 0. L'excepció és la caiguda del Mur de Berlín el novembre de 1989.

Però així van alguns. Adotzenats? No ben bé, més aviat adesenats.

S'acaben els anys sense etiqueta numèrica (sona fatal dir "anys zero", o "anys déu"), així que espereu-vos i que la vostra obra sigui dels anys vint (d'aquest segle).